Panasonic Lumix TZ200

Макар смартфоните да се развиват с бързи темпове, особено по отношение на камерите, ако искате качествени изображения трябва да вземете такъв от най-висок клас. Ако не искате да инвестирате такова огромно количество пари, но все пак искате да запечатате пътешествията си, можете да заложите на компактен фотоапарат. Именно с едно такова предложение ще ви запозная накратко в настоящото ревю. Panasonic Lumix TZ200 е практично и компактно решение със сериозно оптично приближение и обектив Leica.

Дизайн

Фотоапаратът е компактен и с метална конструкция. Изработката е стабилна, а формата му е удобна за използване по време на път. Захватът има тънък гумиран елемент, против изплъзване.

Контролите са разположени в две основни групи, отдясно на екрана за достъп до някои основни функционалности и навигация в менютата и отгоре в дясно. В тази част са въртящият се бутон за избор на режим, слайдер за приближение и бутон за директно снимане на видео.

В долната част на корпуса е отсекът за батерията и памет карта, а наличните портове (Micro USB и Micro HDMI) са отдясно.

Основни характеристики:

Сензор: 1-инчов MOS, 20,1MP
Обектив: 15x, LEICA DC VARIO-ELMAR
4K функции: 4K Video / 4K Photo / Post Focus
Визьор + 3“ LCD екран
Свързаност: Wi-Fi, Bluetooth, Micro USB, Micro HDMI, SDXC слот за памет карти

Детайлните параметри можете да намерите тук.

Сензорът на Lumix TZ200 е с големина 1“ и позволява заснемане на изображения с резолюция до 20 MP. Наличието на толкова голям сензор, прави възможно постигането на качествени изображения и при ниска околна осветеност – особено ако успеете да държите апарата стабилно и неподвижно. Към него е добавен и обектив LEICA DC 24 – 360 мм. Всички сме добре запознати с качеството на обективите LEICA, които са премиум сегмента на наличните оптики при фотоапаратите.

Основната сила на модела е мощното оптично увеличение – 15х, което не е често срещано при компактните фотоапарати. За времето, в което тествах модела, успях да се убедя в предимствата да имаш под ръка подобна функционалност. Освен заснемането на диви животни, тя е полезна и при пътувания и наличието на най-различни гледки, в които можете да приближите желания детайл. Разбира се при снимане с приближение е много важно да можете да задържите фотоапарата стабилен, но все пак има и технологична компенсация на движенията.

Когато искате да заснемете някой детайл отблизо ще ви допадне и макро режимът, който позволява заснемане при разстояние от 3 см. Хубаво е че в автоматичен режим, апаратът може да разпознава и съответно активира тази функционалност. Системата за автоматичен фокус е впечатляващо бърза като почти нямах случая, в който да изпъсна кадър заради бавен фокус.

Сред останалите интересни функционалности и режими, които предлага фотоапаратът са 4K Photo (можете да избирате кадър от 4K видео в поредица с 30 кадъра/сек), Post Focus (избор на фокус след заснемане на изображението). Естествено, можете да снимате и в RAW формат. Както при повечето фотоапарати от среден и висок клас, имате достъп до въртящ се бутон за смяна на режимите.

Получавате и достъп до всички основни аспекти на заснемане в ръчен режим, за да можете да се възползвате от пълните възможности на модела.

ГАЛЕРИЯ

Заснемането на видео става чрез специален бутон до въртящия се контролер в горната част на модела. максималната резолюция на заснемане е 4K при 30 кадъра в секунда и с максимална дължина 45 минути.

Lumix TZ200 разполага с Live Viewfinder (0,2” с 2,330,000 точки), който се активира автоматично при приближаване към окото, но за мен по-удобно при компактните модели е да използвам екран. В случая той е 3“ LCD и с висока разделителна способност.

Апаратът разчита на слот за SD памет карта за запаметяване на заснетото съдържание като препоръката ми е да използвате възможно най-висок клас карти. Това е необходимо поради големият размер на изображенията, който при карти от нисък клас може да доведе до бавно записване.

Батерията в комплект с модела е сменяема и предлага капацитет от 1025 mAh като се зарежда директно в апарата чрез Micro USB кабел – от зарядно или друго устройство. Според Panasonic, с един заряд можете да заснемете около 350/370 изображения.

Една от любимите ми функционалности на Lumix фотоапаратите е удобното мобилно приложение за отдалечено управление. То работи през Wi-Fi като след изтегляне на приложението, смартфонът се връзва към мрежата на апарата и може да бъде изпозлван като дистанционно. Налична е и опция за трансфер на файлове през Bluetooth връзка.

Заключение

Подобно на останалите модели на компанията, които съм имал възможността да тествам досега, Lumix TZ200 остава добри впечатления с високото качество на изображенията, които може да заснема. Моделът е компактен, но въпреки това предлага 15х оптично приближение с Leica обектив и допълнителни функционалности като видео в 4K, 4K Photo и управление през Wi-Fi. Цената на модела към публикуването на настоящото ревю е малко над 1,500 лв.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *