TP-Link Archer C6

Както най-вероятно сте забелязали, напоследък имам възможност да тествам все повече мрежови продукти – основно безжични рутери (маршрутизатори). По този начин добивам по-добра представа за възможностите на различните предложения на някои производители и съответно мога да ги споделя с вас. Най-новият модел, който е при мен за ревю е безжичният рутер TP-Link Archer C6.

Дизайн

За разлика от много модели на пазара, които залагат основно на функционалност, Archer C6 има и доста приятен дизайн. Това означава, че няма да е нужно да го скриете в някой ъгъл или ниша в дома си, а можете да го оставите и на по-видно място. Моделът е в черен цвят с лъскаво покритие на горната част на корпуса и интересна шарка. В предната част се намират LED индикаторите.

Отдолу на конструкцията са разположени 4 крачета и два отвора позволяващи монтаж на стена.

Рутерът има 4 фиксирани външни антени, а в задната му част са разположени 4 x LAN и 1 x WAN портове. До тях са бутонът за включване, порт за зарядно, Reset слот и WPS бутон.

Основни характеристики:

Мрежови стандарти: IEEE 802.11ac (5GHz), IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b
Максимална скорост на безжичен трансфер: 867Mbps + 300Mbps
Работна честота: 2.4GHz и 5GHz
Антени: 4 x фиксирани
Портове: 4 х 10/100/1000Mbps LAN, 1 х 10/100/1000Mbps WAN
Защита: 64/128-bit WEP, WPA / WPA2, WPA-PSK/ WPA2-PSK
Размери: 230 × 144 × 35 мм

Пълните параметри на модела можете да намерите тук.

Първоначалната настройка е доста лесна и става в няколко стъпки. Препоръчвам да я осъществите чрез мобилното приложение TP-Link Tether, което е налично за Android и iOS. QR код с връзка към него е налична в брошурата с ръководство за бърз старт. Процесът е елементарен и приложението ще ви ръководи в стъпките, които да предприемете. Разбира се има разлики при инсталация в зависимост от това дали доставчикът ви предлага фиксиран IP или динамичен. Доста е вероятно да трябва да се свържете с доставчика си за засичане на устройството.

Разположението на рутера е от изключително важно значение, тъй като ако го поставите стратегически в центъра на жилището си, можете да получите добро покритие във всички околни помещения. Все пак не очаквайте чудеса и ако имате по-голямо жилище или сте на два етажа, ще трябва да заложите на отделен Range Extender.

Благодарение на 4те външни и една вътрешна антени, моделът предлага добър обхват и възможност за връзка с множество устройства. Аз нямах проблем при работа с лаптоп и 2-3 смартфона свързани едновременно към рутера. За целта е използвана MU-MIMO технология.

Добро впечатление ми направи зоната на покритие, която е по-обширна от тази на базовите решения. Тъй като ползвам по-стар лаптоп от нисък клас, с някои от използваните рутери съм имал проблеми при предаване на сигнал през две стени, но Archer C6 се справя сравнително добре и в такава ситуация, макар и сигналът да е по-слаб.

Моделът може да работи на две честоти – 2,4 GHz със скорост на трансфер до 300 Mbps и 5 GHz до 867 Mbps. Традиционно, 5GHz лентата се препоръчва за по-мрежово интензивни задачи като онлайн гейминг и видео стрийминг във висока резолюция. Другата лента можете да използвате за ежедневния браузинг, комуникация и др.

По отношение на опцията за жична мрежова връзка – Archer C6 предлага четири Gigabit LAN портове. Чрез тях можете да свържете настолни компютри, NAS устройства, телевизори и др. Gigabit скоростта прави трансфера между свързаните устройства доста бърз.

През мобилното приложение, а и Уеб интерфейса, можете да управлявате почти всички аспекти на рутера. Това включва задаването на мрежа за гости, активиране на двете честотни ленти, настройка на защитата, следене на свързаните устройства, родителски контрол и др. Имате опция дори да настроите LED индикаторите да се изключват в избран от вас период.

Полезно ще е да спомена и това, че моделът е с 3 години гаранция и безплатна техническа поддръжка.

Range Extender със Smart Plug RE270K

Заедно с рутера имах възможност да тествам и удължителя на обхват (Range Extender) TP-Link RE270K. Устройството е перфектно допълнение към рутера и подобно на него работи в две ленти 2.4 GHz (300 Mbps) и 5 GHz (433 Mbps). Освен това, RE270K изпълнява функцията и на контакт, който можете да активирате и деактивирате отдалечено.

Управлението и настройката на устройството става през специално приложение – Kasa. Тук правите първоначалната настройка, а след това можете да следите активността на връзката, свързаните безжични устройства. Ако сте включили и електроуред към вградения щепсел, можете да програмирате това кога да се включва и изключва или ръчно да правите това. Наличен е и вграден Gigabit Ethernet порт за свързване на друго мрежово устройство чрез кабел.

Благодарение на удължителя, можете да разчитате на стабилна връзка и при по-големи жилища, а и на повече от един етаж.

Заключение

Archer C6 впечатлява с изискания си дизайн и широката зона на покритие. Устройството поддържа високи скорости на трансфер и работи в две ленти, давайки и възможност за лесно управление през мобилно приложение. Цената на модела към момента на публикуването на настоящото ревю е около 70 лв, което го прави сравнително достъпно решение за подобряване на домашната или офис мрежа. Ако решите да вземете и удължителя на обхват ще трябва да се разделите с малко повече пари – още около 100 лв.

Pavlin Lukanov

One thought on “TP-Link Archer C6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *