Tesla и предизвикателната 2018 година

През миналата седмица беше обявено, че американската компания Tesla планира да съкрати около 7% от служителите си или над 3 000 работници. Вече свикнали с езика на продавача и реализатор на мечти, Илън Мъск, тази новина беше малко изненадваща. Още повече, че създателят ѝ, в началото на годината обяви, че 2018г. е била най-успешната за компанията. Tesla определено може да се нарече образец на американската мечта – компания, създаваща продукт, който с появата си успя да раздвижи значително пазара на автомобили и да се превърне в основен дразнител на мастодонтите в този сектор. През 2018г. компанията успя да продаде 244 920 автомобила – малко под изглеждащите първоначално като крайно оптимистични обявени в началото на годината очаквания за продажби на четвърт милион автомобила – особено след всичките производствени и логистични проблеми, пред които се изправи Tesla. По последни данни продадените електромобили в целия свят са около 2.1 млн. броя, т.е. Tesla има дял от близо 11% . Най-добре продаваният модел е Модел 3 с близо 63 000 продадени бройки. Резкият скок на продажбите през четвъртото тримесечие на 2018г. е благодарение именно на този модел, тъй като продажната цена започва от 35 000 долара в САЩ (в зависимост от данъчните отстъпки) с пробег от 420 км. Реалната цена на автомобила без отстъпки е 45 000 долара.

Световният пазар

Най-големият пазар на електрически превозни средства е Китай с реализирани продажби от 1.25 млн. бройки, което представлява 60% от всички продажби в света. Този прекрасен концентриран пазар е мечта за всяка една компания, тъй като потенциалът е много голям, още повече, че Китай продължава да се развива и благосъстоянието на населението нараства с големи темпове. Макар че 2018г. за Китай се оказа годината с най-нисък икономически растеж до 6.6% за последните 28 години, доколкото ръст от 6.6% може да бъде наречен слаб.

Наскоро от Tesla обявиха, че ще построят завод в Шанхай, като стойността на инвестицията се очаква да достигне 5 млрд. щ.д., а максималният капацитет да бъде 500 000 електромобила годишно.

Интересен пазар е и Норвегия – за миналата година 50% от всички реализирани продажби на нови автомобили представляват електромобили. Благодарение на политиката на правителството и данъчните облекчения, Норвегия е №1 за Европа по дял на продадени електромобили.

САЩ

Но да се върнем в САЩ – делът на продадените електромобили е едва 2.1%, или 361 хил. автомобили. Макар и американците да твърдят, че биха си купили електромобил, до момента не се наблюдава съществен ръст на продажбите. Твърде вероятно е обаче през 2019г. това да се промени с Model 3.

На 10 януари пък г-н Мъск обяви, че спира предлагането на най-евтините версии на Model S и Model X, седмица преди от Tesla да обявят съкращенията на персонала със 7%. Общите продажби на двата модела за четвърто тримесечие са били общо 27 500 бр. или почти 30%. Преди да започне да произвежда Model 3, компанията продаваше около 25 000 автомобила на тримесечие, което подсказва, че продажбите на тези два автомобила са достигнали своеобразен оптимум и именно сега всички усилия следва да бъдат насочени към производството на Model 3.

Риск пред продажбите е намаляването на федералния данъчен кредит до 3 750 долара за закупуване на електроавтомобили, заради което от компанията, намалиха продажните цени на всички свои автомобили с 2 000 долара – което веднага се отрази негативно на цените на акциите на компанията – акциите спаднаха с около 8%.

Model 3

Освен с бързината си – 3.5-5.6 сек. ускорение от 0 до 100 км и пробег до 530 км за Model 3, автомобилите на Tesla се славят и с гаранцията си – 4 години (или 80 000 км) гаранция на автомобила и 8 години (или 192 000 км) на батериите.

Компанията се стреми да осигури максимална полезност на потребителите си – именно затова и изгражда бързи зарядни станции по основните пътни артерии на континентите, където има представителства. Компанията до момента е изградила 1 422 станции със над 12 000 места за зареждане. На официалната страница на е посочено, че такава станция предстои да бъде изградена в Пловдив. Зареждането на батериите става за около 30 мин., което е приемливо за едно пътуване от 420 км. Сред намеренията на Tesla за 2020г. е и изграждането на зарядни станции и в Африка, тъй като към момента там няма нито една изградена станция.

Поредна добра новина за компанията Илън Мъск е полученото одобрение компанията да продава Model 3 в Европа. Европейският пазар е два пъти по-голям от американския, така че можем да очакваме още по-добри резултати на компанията през следващата година.

На официалната страница на компанията са обявени продажните цени за Европа все още само на моделите S и X , като може да бъдат закупени и употребявани автомобили (видно от страницата за Великобритания).

Бъдещето

Бъдещето обича смелите. Пазарът на електромобили е във възход и Tesla определено успя да „яхне“ вълната. Сега остава да се задържи максимално дълго на нея и да оправдае очакванията на всички за едно по-чисто бъдеще. А ние очакваме тази вълна да стигне и до нас.

Камен Златанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *