TP-Link HS110 – основа за умния дом

Идеята за умния дом вече е достъпна реалност, а не само далечна концепция. Все повече компании предлагат продукти с интегрирани смарт функционалности, а виртуалните асистенти са буквално на една ръка разстояние – на практика във всеки съвременен смартфон. Ако обаче все още не можете да си позволите продукти с интегрирана подобна технология, най-лесният вариант е да заложите на така наречените умни контакти. Именно с един такъв ще ви запозная днес – TP-Link HS110.

Как работи?

Смарт контактът се включва в обикновен контакт и добавя редица функционалности. Чрез него можете да пускате и спирате подаването на електричество към прикачения уред – печка, ютия, вентилатор или каквото и да решите. Освен това, HS110 предлага възможност за следене на консумираната енергия – по този начин можете да видите как, дори да са изключени, някои уреди продължават да черпят енергия. Устройството позволява да настройвате график за включване и изключване, отдалечен достъп, режим „далече“ и гласово управление.

HS110 работи в 2.4GHz честота и поддържа IEEE 802.11b/g/n безжични стандарти, което го прави съвместим с почти всички рутери. Максималното натоварване, което може да поддържа устройството е 16A/3,68 kW.

Настройка и софтуерна функционалности

Настройката на контакта става през мобилното приложение Kasa (Android/iOS). След като го изтеглите, следвайте лесните инструкции, за да свържете модела към домашната мрежа и към вашия Kasa акаунт – което е необходимо да го управлявате и когато сте навън. Ако използвате някой от виртуалните гласови асистенти като Google Assistant, добавяте Kasa акаунта си към него, за да се възползвате от опцията за гласово управление – тествах това именно с Google Assistant и работата е безпроблемна.

Малко за дизайна

Не мога да кажа, че този аспект е от особена важност, но HS110 е доста приятен на външен вид. Контактът е сравнително компактен (90 x 88 x 144 мм) и лек. Малко над самия щепсел се намира хардуерният бутон за включване с LED индикатори за състояние на връзка и активността. В горната част на устройството е разположен бутон за настройки, с който можете да рестартирате или ресетвате модела.

Впечатления

TP-Link HS110 е лесен за настройка и работа, а при цена от около 70 лв е сред добрите предложения на пазара от познатите ни производители*. Мога да го препоръчам на всеки, който иска лесен начин за добавяне на смарт функционалности в дома си.

*Лека редакция след основателна забележка от читател.

Pavlin Lukanov