Huawei Watch GT

Една от най-слабите страни на смарт часовниците си остава животът на батерията. Макар да има развитие в тази насока, резултатите все още не са задоволителни. Редица модели залагат на по-ограничена функционалност за сметка на по-сериозна издръжливост. Такъв е и представеният наскоро Huawei Watch GT. Най-после имах възможност обстойно да тествам и този доста интересен модел.

Часовникът беше официално представен заедно с новата Mate 20 серия смартфони на компанията. Още тогава за мен най-интересният му аспект беше именно издръжливостта на батерията, която според компанията достига до 2 седмици.

По отношение на дизайна, Watch GT наподобява доста стандартните часовници. Той включва голям кръгъл дисплей и два бутона отдясно на конструкцията. Корпусът е метален и без излишни елементи, което му придава стилна визия. У нас е наличен избор между силиконова черна (Watch GT Sport) или кожена/силиконова каишка (Watch GT Classic). В долната част на модела е видим сензорът за отчитане на сърдечния ритъм/пулс.

Основни характеристики:

Дисплей: 1,39“ AMOLED, 454 x 454, PPI 326
Бутони: включване, функции
Памет: Вътрешна ROM 128 MB, вътрешна RAM 16 MB
GPS
Bluetooth: BT4.2, BLE
5 ATM водоустойчив
Сензори: Акселерометър, Жироскоп, Магнитометър, Оптичен сензор за измерване на пулса, околна светлина, Барометър
Системни изисквания: Android 4.4 или по-нов, iOS 9.0 или по-нов
Размери: 46,5 x 46,5 x 10,6 мм, 46 гр

Дисплеят е с удобна големина и достатъчно ярък за използване и при пряка слънчева светлина. Той се активира при повдигане на ръката или натискане на някой от бутоните. От настройките можете да активирате и Always On режим за 5 минути от последното взаимодействие. Яркостта може да бъде регулирана ръчно, но има и автоматичен режим.

Заявката на компанията за издръжливост на батерията до две седмици с един заряд се оправдава, а ако не носите часовника през нощта, очаквайте и по-сериозни постижения. Това е в сила дори при постоянно следене на сърдечния ритъм. Ако изключите тази опция, издръжливостта може да достигне 30 дни. Съответно обаче ако проследявате продължителни тренировки, издръжливостта е малко над 20 часа.

Моделът използва операционна система разработена от Huawei – Lite OS. Тя има доста ограничена функционалност, което помага за постигането на по-дълъг живот на батерията и сравнително бърз интерфейс.

Навигацията в системния интерфейс е доста опростена, както и се очаква от този тип устройства. Основният изглед се заема от избрания от вас циферблат, а с плъзгане с пръст в различните посоки имате достъп до останалите функционалности. Плъзгайки надолу получавате достъп до менюто с основните настройки като DND, заключване, откриване на телефона, връзка към останалите настройки и индикатори за батерията и Bluetooth връзка. Наляво или надясно ще видите дневната си активност, а на следващите два екрана са информация за времето и пулса. Плъзгайки нагоре ще видите последните известия, които са в списъчен вид. В дъното на този изглед имате опцията да ги изчистите.

Връзката към смартфона става през Health приложението на Huawei. Чрез него можете да следите най-разнообразни параметри като дистанция, крачки, изгорени калории и др. При постигане на определени цели ще получавате и насърчаващи награди.

Какво няма да намерите в часовника: възможност за провеждане на разговори (можете обаче да отхвърляте входящи повиквания), мултимедийни функции, магазин с приложения, възможност за взаимодействие с известията и др. В основата си, Huawei Watch GT представлява активити тракер под формата на часовник.

Watch GT включва виртуален треньор, който предоставя напътствия за бягане както за начинаещи, така и за напреднали. Можете да проследявате голямо разнообразие от тренировки, дори без наличието на смартфон. Моделът поддържа три сателитни системи за позициониране (GPS, GLONASS, GALILEO). Ако имате проблеми със съня и не изпитвате неудобство да спите с часовник на ръката, Watch GT предлага технология за мониторинг на сърдечния ритъм HUAWEI TruSeen 3.0. Чрез нея се предоставя измерване на сърдечния ритъм в реално време, благодарение на алгоритъма за самообучение и наличните сензори.

Заключение

Цената на модела е 399 лв, което го позиционира сред достъпните предложения в този клас. Ако държите на издръжливостта на батерията и можете да преглътнете някои липсващи функционалности, Huawei Watch GT може да е подходящото решение за вас. Много добро впечатление ми направиха дизайна на часовника и цялостната му производителност.

Pavlin Lukanov