Задава се най-очакваната фотографска изложба у нас

След Лос Анжелис, Париж и Сао Пауло, над 100 цветни и черно бели фотографии на една от най-забележителните жени в световната фотография – Вивиан Майер, ще бъдат показани за първи път и в София с изложбата “В нейните ръце”. Изложбата ще се състои между 23 април и 2 юни в Софийска градска художествена галерия. Изложбата е част от платформа за представяне на световнопризнати фотографи в България – “Майстори на фотографията”.

Вивиан Майер (1926 – 2009) е смятана за един от най-емблематичните автори на street фотографията. Името й се нарежда до тези на Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц, а историята й е също толкова забележителна, колкото и нейните снимки. Творчеството ѝ включва над 120 000 негатива и филми. В снимките присъстват множество портрети в различни вариации и ракурси, нейни двойници, събрани един в друг като матрьошки. Вплетен в тези ленти е и автопортретът, който днес се възприема като нейна запазена марка.

Фотокредити:
Автопортрет © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг.

Кърк Дъглас на премиерата на „Спартак“, Чикаго, 1960 © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг.

Нюйоркската обществена библиотека © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг.

25 юни, 1961 © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг.

Ню Йорк © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг.

Недатиранa © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *