Войната на Тръмп – Време за позитиви

САЩ достигнаха годишен ръст на икономиката от 3.2% за първото тримесечие на 2019г. С това американската икономика се доближава до целта на Тръмп, а именно 3% ръст на годишна база. За последно ръст над 3% е достигнат през 2005 г. За 2018 г. данните бяха 2.9%, т.е. бяха наистина близо до поставената от американския президент цел, като отбелязаха ръст спрямо 2017 г. (2.2% ръст).

Данните за 2019 г. са предварителни и може да бъдат ревизирани. Външните предизвикателства пред американската икономика като неконтролиран Брекзит и влошаването на отношенията с Китай продължават да хвърлят сянка над растежа, но към момента не я засягат пряко, а спадът на финансовите пазари от края на 2018 г. изглежда преодолян.

При обявяването на тези данни, осемнадесет месеца преди следващите избори за американски президент, по всичко изглежда, че Тръмп е намерил правилния път за развитие на американската икономика.

Всички това идва на фона на нов коментар на президента за увеличение на митата за внос на китайски продукти. Тръмп настоява да бъдат повишени митата за китайски стоки на стойност 200 млрд. щ. д. от 10% на 25%, като целта е стимулиране на финализирането на търговските преговори между двете държави. В допълнение, Тръмп заяви възможността за ново увеличение на мита за китайски продукти на ст-ст 325 млрд. долара.

Но да се върнем на ръста за тримесечието – той е значително над първоначално очакваните 2.5%. Това показва, че страховете от спирането на работата на правителството в началото на годината не е оказало силно негативно влияние на икономиката.

Възможно е обаче данните да крият няколко потенциални риска в себе си:

  • Трупането на запаси от част от предприятията – това може да е положителен сигнал за икономиката поради очаквани по-големи продажби. Но същевременно може и да бъде забавено новото производство и да бъде търсена реализация на натрупаните запаси през второ тримесечие.
  • През период на търговски войни, стойностите на показателите може да бъдат непостоянни;
  • Стойността на щатската валута достига най-високи за последните 2 години нива достигайки 1.12 usd/eur, което допълнително оказва натиск на износа на съединените щати;

Любопитно е да се отбележи и обявеното спестяване на данъци за 2018 г. от десетки компании от Fortune 500, сред които е и Amazon – с почти двойно нарасналата печалба от 11.2 млрд. долара за 2018 г. спрямо 5.6 млрд. долара година по-рано. Всичко това на фона на възстановени данъци и данъчни отстъпки за компанията в размер на 129 млн. долара, благодарение на намаляването на корпоративния данък от 35% на 21% в САЩ. През 2017 г. Тръмп заяви, че данъчните промени ще стимулират икономическия растеж.

Икономиката на щатите продължава да изпреварва значително тази на Европейския съюз (1.4% ръст за 2018г.), който се бори с възможността за неконтролиран изход на Обединеното кралство, и стагнация на търговията на дребно в еврозоната,а дългоочакваното повишение на лихвите от ЕЦБ продължава да бъде отлагано до настъпване на по-добри времена за европейските икономики.

*Източник на изображението Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *