Ревю на ThinkPad X1 Carbon 6то поколение

Традиционно имам добри впечатления за предложенията в ThinkPad бранда на Lenovo, който е олицетворение на високо качество и производителност. Това се затвърждава и от най-новия модел, който имах възможността да тествам, а именно 6то поколение ThinkPad X1 Carbon. Моделът е прекрасен пример за компактно и надеждно решение за продуктивност в движение.

Дизайн

Традиционно кратък раздел при ревютата ми на лаптоп от серия ThinkPad поради изпитаната линия, която се поддържа от бранда през годините. Моделът е в черен цвят или сребрист цвят с приятно на допир матирано покритие. На капака откриваме познатото ни ThinkPad лого със светлинен индикатор в буквата i, който се активира когато машината работи. В долния десен ъгъл на капака е разположен и символът X1. Шасито е подсилено с четири пласта въглеродни влакна и рамка от от магнезиева сплав за допълнителна издръжливост.

Екранът предлага изтънени странични рамки, а над него е разположена и камерата на модела, която обаче има доста удобен хардуерен механизъм за прикриване наречен ThinkShutter. Моделът разполага с пълноразмерна клавиатура и тъчпад с тракпойнт в традиционен за серията стил. В дясно от тъчпада се намира скенерът за пръстови отпечатъци. Отдясно на корпуса се намират USB 3.0 порт и 3.5 мм жак за слушалки, а отляво са останалите USB 3.0, HDMI, Ethernet и два USB Type-C Thunderbolt 3 порта.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 14“ FHD/WQHD/HDR
  • Процесор: До 8-о поколение Intel Core/vPro
  • Памет: 8/16GB RAM, до 1TB SSD OPAL2 PCIe TLC
  • Свързаност: LTE, Dual-Band Wi-Fi, HDMI, 4-В-1 MicroSD картов четец, 2 x USB 3.0, 2 x USB Type-C (Thunderbolt), Native Ethernet донгъл
  • Други: Dolby Audio, HD 720p с ThinkShutter
  • ОС: Windows 10 Home/Pro
  • Батерия: Li-ion 57 Whr с технология за бързо зареждане
  • Размери: 333,5 мм х 217,1 мм х 15,95 мм, от 1,13 кг

Пълните характеристики можете да откриете тук!

Дисплей, продуктивност и батерия

Серията предлага IPS екран с диагонал 14“ и резолюция Full HD (опция за управление с докосване) или WQHD. Наличен е и избор за HDR панел, с какъвто разполагаше тестваният от мен модел. Определено съм впечатлен от свойствата на екрана наличен в X1 Carbon. Той е изключително ярък (до 500 nits), а цветовото представяне е на особено високо ниво. Подходящ е както за гледане на видео, така и за продължителна работа с текст.

И тъй като това е ThinkPad, очакванията по отношение на производителността са големи, а серията отговаря достойно на това. В тестовия модел, с който разполагах са налични процесор Intel Core i7-8650U, 16GB RAM и 1TB SSD. Както и очаквах, моделът се справя с лекота с почти всичко, освен с графично-интензивните приложения, тъй като не разполага с отделна видеокарта. Въпреки това можете безпроблемно да обработвате снимки и да играете на редица игри. Все пак да не забравяме, че серията е предназначена за продуктивност в движение и именно с тази си цел се справя чудесно. Паметта за съхранение е адекватна за съвременните нужди, а фактът, че е SSD допринася за бързото изпълнение на задачите и старта на операционната система и приложения.

Трябва да отбележа, че при по-сериозни натоварвания, конструкцията се загрява и става неудобна за държане в скута. Това обаче е очаквано при наличието на мощни параметри и тънка конструкция. Вентилаторът на охладителната система не е сред шумните и не пречи при работа.

Клавиатурата е изключително удобна за писане и предлага две нива на подсветка. Тъчпадът е с обширна площ, а освен него е наличен и тракпойнт.

Моделът разполага с разнообразни опции за свързване като мрежовите такива са двубандов Wi-Fi, слот за SIM карта и поддръжка за 4G мрежа и Native Ethernet чрез включения в комплекта донгъл. Както виждате, получавате свобода за работа отвсякъде. Освен това са налични общо 4 USB порта и HDMI порт за възпроизвеждане на сигнал към външен дисплей.

Батерията е с капацитет 57 Whr и поддържа ефективна технология за бързо зареждане, която при кратко свързване дава достатъчен заряд за дълги часове работа. Издръжливостта на батерията ми допада като със сигурност можете да разчитате на модела през целия работен ден, а според компанията при оптимални условия с един заряд издръжливостта е до 15 часа.

Защита

И тъй като това е бизнес модел, той разполага с достатъчно сериозна защита. Вписването става лесно чрез четеца за пръстови отпечатъци или с лицево разпознаване (при наличието на опционална IR камера). Четецът блокира опитите за кражба на биометрични данни като информацията е кодирана посредством dTPM (discrete Trusted Platform Module). Налично е и FIDO удостоверяване с три нива на сигурност. Ако се притеснявате, че някой може да ви гледа през вградената уеб камера, ThinkPad X1 Carbon разполага с ThinkShutter механизъм, който я закрива при желание от ваша страна.

Софтуер

Моделът е базиран на операционната система Windows 10 като се предлага с два от нейните варианти: Windows 10 Pro (64 bit) или Windows 10 Home. Системата вече трябва да е добре позната на всички потребители, тъй като е налична от няколко години. С нея имате достъп до голям брой приложения и апликации за продуктивност в зависимост от нуждите си. Тя разполага с вградено решение за защита от вируси и други атаки – Windows Security. Специално за преносимите компютри на Lenovo е налично и отделно приложение наречено Lenovo Vantage. Чрез него можете да следите състоянието на компютъра и да получавате новите актуализации на драйвери и други софтуерни решения.

Заключение

Чудесно компактно устройство за продуктивност в движение. Освен добрите параметри, които му дават висока производителност, моделът разполага с отличен екран и сериозна издръжливост на батерията. Не липсват и очакваните решения за защита на данните, а освен това и корпусът е здрав и издръжлив.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *