Кристоф Де Мил: повечето банкови процеси ще бъдат дигитализирани

Представям на вниманието ви кратко интервю, което проведох с г-н Кристоф Де Мил – Член на Кънтри тийма на КВС Груп за България, Кънтри Финансов директор, член на УС и Изпълнителен директор Финанси на ОББ, Иновационен лидер на KBC Груп в България. То е осъществено малко след като компанията представи първата в България мултибанкинг функционалност в мобилно приложение.

Кристоф Де Мил започва кариерата си в КВС Груп през 1995 г. След като 10 години заема различни мениджърски позиции в Ритейл и МСП клоновата мрежа на групата, през 2006 г. се премества в Чехия, където ръководи Ритейл и МСП клоновата мрежа на CSOB Банк в продължение на 5 години.

От 2011 г. Кристоф Де Мил е член на Управителния съвет на СИБАНК, където отговаря за направленията Банкиране на дребно, Клонова мрежа и Дистрибуционни канали и разплащания. След придобиването на Обединена българска банка от белгийската финансова група KBC Груп през юни 2017 г., Кристоф Де Мил става член на Управителния съвет и Изпълнителен директор Финанси на Обединена българска банка. Завършил е икономика в Икономическия университет в Гент и има MBA от INSEAD. Владее фламандски, английски, френски, бизнес немски и основно ниво чешки език.

Здравейте, господин Де Мил, нека първо да поздравя Вас и Вашия екип за добавянето на новата функционалност мултибанкиране. Колко време отне разработването й и въвеждането й в приложението?

Благодаря! Ние наистина сме изключително доволни да предложим на клиентите си – като първа банка на българския пазар – възможността да извлекат информация за сметките си, да виждат салдата им и транзакциите си през последните 90 дни от 4 други основни банки в България през мобилното приложение на ОББ. С тази услуга ние изпреварваме въвеждането на Втората директива за платежните услуги (PSD 2), чието пълно прилагане ще влезе в сила от месец септември тази година.

Ние успяхме да предоставим на клиентите си едно унифицирано, напълно ново мобилно приложение само месеци след сливането между ОББ и СИБАНК. И сега отново разработването и старта на услугата мултибанкиране ни отне 4-5 месеца. Причината е проста. ОББ е част от Групата на KBC, която има дигитални центрове в Белгия, Република Чехия и Ирландия. И ние можем да копираме интелигентно дигитални решения на ниво група, тъй като се стремим да изградим въпросните дигитални решения върху прехвърляеми платформи на ниво група. Това ни дава предимство по отношение на периода до пускането на дадено дигитално решение на пазара.

Колко от хората в България очаквате да използват функционалността мултибанкиране?

Ами, доста, гледайки цифрите. Според скорошно проучване което направихме над 50% от българите имат сметки в повече от 1 банка. Освен това над 70% от респондентите ни казаха, че ако съществува приложение, способно да събере на едно място всички техни сметки, те биха били склонни да го използват. Нещо повече, ние ясно виждаме явление, наречено “умора от приложенията”. На потребителите им е омръзнало да боравят с хиляди приложения. Според скорошно проучване, проведено от Gartner, над 40% от хората не са сваляли никакви нови приложения през последните 12 месеца. Хората все повече ценят услуги, при които всичко е на едно място, т.е. те харесват приложения, които им предоставят множество услуги наведнъж.

И ако освен това отчетете факта, че като цяло използването на мобилното банкиране в ОББ расте с двуцифрени темпове на годишна база (а аз очаквам тази скорост да се увеличи още), можете лесно да предположите, че това е услуга с потенциал да бъде широко възприета.

Какви са следващите стъпки по отношение на мобилното приложение? Кога и какви нови неща планирате да добавите?

Със сигурност разбирате, че не бих искал да навлизам в подробности по този въпрос. Въпреки това е ясно, че настоящето и бъдещето на банковите и застрахователни услуги е в дланта ни, т.е. в нашия смартфон. Поне в средносрочен план, като поглед към бъдещето, с времето дори и това устройство би могло да бъде заменено все повече и повече от гласово направлявани приложения и устройства. При всички случаи, със сигурност ОББ ще предоставя – в краткосрочен план, все повече и повече услуги през мобилния канал. Предлагам своевременно да следите бъдещите ни изявления в медиите по тези въпроси.

И един по-глобален въпрос. Кои процеси в банковата система очаквате да бъдат дигитализирани?

Всъщност, по-голямата част от тях. Защо човек днес да може да купи почти всичко по дигитален начин, а да не може да купи банкови и застрахователни услуги? Не звучи резонно. Всички ние искаме услуги/продукти, които да са налични през всички канали, на момента и 24/7. Не виждам причина защо това да не стане възможно и за финансовите услуги. Разработването и (скоростта) на възприемане на тези услуги се различават на различните пазари. На пазарите в Северна Европа и Азия това вече се счита за “новото нормално”. Бъдете сигурни, че въпросът не е дали, а по-скоро кога. И аз съм също така убеден, че това ще навлезе много бързо в България. Ясно виждам динамиката както в начина по който българският сектор на финансовите услуги си подрежда иновационните приоритети, но също така и в общността на компаниите, предоставящи финансово-технологични услуги. Сътрудничеството с тези компании може допълнително да ускори процеса по дигитализиране на финансовите услуги занапред.

Чухме, че планирате да въведете роботи в ОББ. Можете ли да ни дадете малко повече информация за това?

Разбира се. ОББ и ДЗИ въвеждат автоматизация чрез роботизация на част от процесите си с цел да улесним работата на служителите си. Технологията, като такава, не е нова. Автоматизирането на бизнес процесите чрез въвеждането на роботи (RPA) представлява софтуерен “робот”, който използва вече въведените процеси и приложения по начин, много сходен с този на човешко същество. Използването на подобни роботи може изключително много да улесни изпълнението на повтарящи се, досадни задачи – например, обработването на огромен поток от документи. Автоматизирането на процесите чрез въвеждането на роботи може да бъде разработено по такъв начин, че да бъдат извършвани сложни дейности в множество различни системи с висока скорост и изключителна прецизност. Интелигентната автоматизация, на първо място, не е предназначена да замени хората в тяхната професионална дейност, а да ги облекчи от извършването на повтарящи се, монотонни процеси. В момента ние работим на един много свит пазар на труда с много нисък процент на безработица. Така че ние се нуждаем от хората си, но с подкрепата на роботите искаме да им дадем шанс да се фокусират върху други дейности с повече добавена стойност. Това би трябвало да повиши ефективността и удовлетвореността на персонала ни. И както всички знаем, резултатът от удовлетворените служители са доволните клиенти.

Благодаря Ви за отделеното време.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *