Интервю на основателя на Huawei – Рен Жънгфей пред китайски медии

На фона на последните развития последващи добавянето на Huawei в забранителен списък от страна на САЩ е интересно да научим и за ходовете на компанията. За целта ви предлагаме кратка извадка от интервю пред китайски медии на основателя на Huawei Рен Жънгфей:

Ако САЩ премахне ограниченията след 90 дни, какъв би бил коментарът ви върху подобен обрат?

Рен: Тези 90 дни не означават много за нас. Напълно подготвени сме. Най-важното е да продължаваме да вършим добре работата си. Какво ще решат да направят САЩ е извън нашия контрол. Искам да използвам възможността да благодаря на всички американски компании, с които работим. През последните 30 години те ни помогнаха да се разраснем и да се превърнем в това, което сме днес. Те допринесоха много за нашия прогрес. С тяхна помощ научихме как правилно да управляваме нашата компания. Както знаете, повечето компании, които предоставят консултантски услуги на Huawei, са базирани в Америка, в това число и компании като IBM и Accenture.

Също така трябва да припомня, че през всички тези години получавахме огромна подкрепа от множество американски производители на хардуер. В хода на настоящата ситуация непрестанно усещаме тяхното чувство за сраведливост и симпатия към нас. В момента някои американски компании водят разговори с правителството на САЩ за евентуално одобрение за търговия с Huawei. Както знаете, в настоящата ситуация такова одобрение е задължително. След поставянето ни в черния списък, американските компании трябва да получат разрешение от правителството, за да работят с нас.

САЩ е правова държава. Американските компании, както и икономиката като цяло, са длъжни да се подчиняват на закона. Така че не бива да обвинявате американските компании. Напротив, трябва да ги подкрепите, да бъдете техния глас. Вината носят част от американските политици. Не бива да бързаме да обвиняваме и да сочим с пръст, преди да се е изяснила цялата картина. В противен случай рискуваме да стоварим цялата вина върху погрешните хора. Медиите и хората трябва да разберат, че Huawei и американските компании са в една и съща ситуация. Ние всички сме част от глобалната пазарна икономика.

Тези компоненти така или иначе ще излязат от употреба в определен момент, така че решението на САЩ ще окаже влияние върху тях. За сметка на това в други сектори, където ние разполагаме с най-напредналите технологии, какъвто е например 5G сектора, те няма да окажат значимо влияние. Не само това, но и нашите конкуренти в този сектор няма да могат да ни достигнат в следващите 2 или 3 години.

Искам да ви попитам за чиповете. В интервю за японска медия от 18 май казвате че, Huawei няма нужда от чипове от САЩ. В писмо до своите служители пък казвате, че Huawei е силна и подготвена компания. От къде идва вашата сила и какво направихте, за да се подготвите?

Рен: Първо искам да уточня, че винаги сме имали нужда от американски чипове. Нашите партньори от Америка изпълняват своите задължения към нас и са изискали разрешение от Вашингтон да продължат работа с нас. Ако получат това разрешение – ще продължим да купуваме чипове от тази наши доставчици. Ние също може да продаваме чипове на американски компании, за да им помогнем да развиват своите продукти. Няма да изключим американските си партньори и да търсим самостоятелно развитие. Всъщност, целта ни е да се развиваме заедно.

Дори и да има намаляване на доставките от нашите партньори, няма да срещнем проблеми. Ние произвеждаме всички чипове от висок клас вътрешно. В „периода на мир“ въведохме така наречената “1+1” политика – половината ни чипове идват от американски компании, другата половината се произвеждат от Huawei. Въпреки по-ниската цена на нашите чипове, ние ще продължим да купуваме и по-скъпите чипове от САЩ. Не искаме да се изолираме от света.

Нашето близко съструдичество с американски компании е плод на години работа от двете страни. Тези връзки няма да се разрушат от един документ от САЩ. Стига да получат разрешение от Вашингтон, ние ще продължаваме да купуваме от тях в огромни количества. Може би няма да получат това разрешение бързо. Имаме своите начини да преминем безпроблемно през този период. След като се получи това разрешение, ще продължим работата си с американските компании и ще продължим да работим заедно за доброто на обществото.

Смятате ли, че е нарушен балансът на международния пазар?
Ren: Не, не смятам. Европа няма да следва стъпките на САЩ, освен това сме в тясно сътрудничество с голяма част от американските компании.

Други ръководители на Huawei заявиха, че Huawei ще продължава да обслужва клиентите си. Дали забраната на САЩ ще засегне вашите големи клиенти и бизнес?

Рен: Ние със сигурност ще продължим да обслужваме клиентите си. Производствената ни мощност е огромна и добавянето на Huawei в т.нар. черен списък няма да окаже огромно влияние върху нас. Печелим търгове навсякъде по света.

Ръстът на Huawei ще се забави, но не толкова, колкото всеки си представя. През първото тримесечие на тази година приходите ни се увеличиха с 39% спрямо същия период на миналата година. Този процент се понижи до 25% през април и е възможно да продължи да намалява до края на тази година. Но забраната на САЩ няма да доведе до негативен икономически растеж или да навреди на развитието на нашата индустрия.

Говорейки за План Б, колко е инвестирала Huawei в този план през годините? Ако той няма да бъде използван, ще продължите ли да инвестира в него?

Рен: Инвестирали сме толкова много, че не мога да ви дам конкретна цифра. И за план А, и за план Б, бюджетът и числеността на персонала се разпределят едновременно. Преди План А получаваше по-голямата част от бюджета, сега по-голямата част ще отиде към План Б. Да направиш план е само първата стъпка. Трябва да се определят ключовите фази за всеки компонент, подготвяме всичко това постепенно, иначе не бихме наели 80 000 – 90 000 R&D инженери.

Споменахте, че производството на чипове изисква не само пари, а още физици и математици. Както Huawei като компания, така и лично вие неведнъж сте говорили за образованието и изследванията, и знаем, че компанията отделя много внимание на това. Какви точно действия предприемате в тази насока. Как това ще подпомогне развитието на Huawei в бъдеще?

Рен: Разполагаме с 26 научноизследователски центъра по целия свят. В момента на работа при нас са над 700 математици, 800 физици и 120 химици. Разполагаме с Институт за стратегически изследвания, който осигурява финансиране на много известни учени в реномирани университети по целия свят. Не очакваме тези инвестиции да ни бъдат върнати. Начинът, по който спонсорираме тези изследвания, е подобен на начина, описан в американския акт „Bayh-Doyle”. Университетите са тези, които извличат дивидентите от тези инвестиции. По този начин ще имаме възможността да работим с повече учени от множество сфери, намиращи се на различни етапи в своите изследвания.

Ние разполагаме с най-многото и най-висококачествените 5G патенти в света – общо над 27% от тях са на Huawei.

В какъв тип компания иска да се превърне Huawei в близко бъдеще? И в каква посока ще се развива?

Рен: Няма да допуснем вливане на капитал. Като изключим това, сме отворени да обсъждаме всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *