Нова възможност за българските скейлъпи в търсене на инвестиции – ScaleIT

Българската предприемаческа екосистема се развива бързо и стартиращи фирми, които планират следващите си стъпки, разширяват търсенето си в чужбина. Един успешен пример в това отношение е Leanplum, която променя маркетинговия пейзаж с мобилната си платформа, предназначена за подобряване на ангажираността на клиентите. Тяхното предложение е привлякло чуждестранни инвеститори като Northwest Venture Partners, Canaan Partners, Shasta Ventures и много други.

Когато става въпрос за изграждане на мрежа и набирането на средства, логичният избор е участието в международни събития. За съжаление представянето на големи събития понякога не е достатъчно. Вниманието при средностатистическия човек обхваща до осем секунди, а изгубването в шумотевицата е реалност. Освен това глобалните събития губят фокус на регионалните специфики и балканските стартиращи компании се конкурират на равни начала със стартиращи компании от Сан Франциско.

Една от алтернативите е ScaleIT: платформа и скейлъп програма за свързване на създадени в Югоизточна Европа скейлъпи с международни инвеститори и компании.

Лоренцо Франкини, основател на ScaleIT, споделя следното: “Всяка година изпробваме стотици приложения и избираме 15 от най-висококачествените скейлъпи. След стегната програма, фокусирана върху курирането и промоцията, каним финалистите в Милано през октомври да представят на сцената пред 70 + VC фонда и 150 топ инвеститори, които се интересуват от региона и са готови да инвестират. По този начин създаваме здравословен баланс на 10 + инвеститори на скейлап и резултатите говорят сами по себе си: компаниите, които са на сцената в ScaleIT, са нараснали над 230 милиона долара през последните 3 години и успехите включват BeMyEye, MotorK, Musement, Cuebiq, Buzzoole, Supermercato24, Shopfully и други.”

Той добавя още, че в изданието за 2018 са участвали „32 международни фонда и са проведени над 100 индивидуални срещи, организирани между компании и международни инвеститори“. Сега ScaleIT отново отваря вратата си за най-добрите дигитални и технологични скейлъпи в Югоизточна Европа за финансиране на кръгове от 3 до 30 милиона евро.

Критериите за допускане можете да намерите тук – https://scaleit.biz/#opencall, а сред очакваните инвеститори са Accel, Amadeus Capital, Ardian, Cisco Investments, DN Capital, Draper Esprit, EarlyBird VC, Eight Roads, Highland Europe, Holtzbrinck Ventures, Idinvest, Index Ventures, Iris Capital, Partech Ventures и корпорации като Euronext ,, AWS, Salesforce, Silverpeak , Orrick, Badenoch & Clark, Poste Italiane, Ludovici & Partners и SisalPay.

Euronext, водещият общоевропейски обмен в еврозоната, отново потвърди ролята си на основен партньор на ScaleIT през 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *