Tenda TEF1105P – PoE суич за системи за видеонаблюдение

Днес ще ви запозная накратко с едно интересно мрежово устройство, което има по-специализирано предназначение. Става дума за Power over Ethernet (PoE) десктоп суича от Tenda TEF1105P-4-63W. Вече имах възможност да тествам някои от мрежовите продукти на компанията, от които останах с доста добри впечатления като съотношение цена-качество.

Основни характеристики:

  • Стандарти: IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab, IEEE 802.3af, IEEE 802.3at
  • Интерфейс: 4 х 10/100Base-Tx (Data/Power), 10/100Base-Tx (Data)
  • Капацитет: 1 Gbps
  • Защита: 6KV от светкавици
  • Размери: 100 х 100 х 26 мм

Както вече споменах, настоящото устройство има по-специализирано приложение в областта на видеонаблюдението. Този суич разполага с 5 х 10/100 Mbps Base-TX RJ45 порта, но за разлика от традиционните решения, устройството поддържа предаване на сигнал до разстояние от 250 метра. Освен това е налична и 6KV защита при светкавици, а максималната изходяща мощ е 30W на един порт или 58W за цялото устройство. PoE технологията позволява захранването на крайни устройства, които поддържат технологията като камери за видеонаблюдение например.

Суичът е компактен и с метална конструкция, а за въвеждането му в експлоатация не са нужни инструкции. Просто разопаковате, поставяте на определеното му място, свързвате захранването, локалната мрежа (Uplink) и крайните устройства. Моделът не изисква инсталирането на какъвто и да е било софтуер като свързването става изцяло на ниво хардуер.

Наличието на поддръжка за предаване на захранване до 250 м позволява монтажът на камери на по-труднодостъпни места. В този режим „Ethernet Extend Mode” портовете от 1 до 4 се изолират един от друг, но са свързани с предходното мрежово устройство чрез Uplink порта. Наличен е превключвател между режимите „Extend” и „Default”, който е достъпен в предната част на корпуса непосредствено до портовете.

Макар да е предназначен за приложение основно в сферата на видеонаблюдението, уредът може да се използва и като обикновен неуправляем суич ако това е необходимо. Тук също получавате поддръжка за сигнал на по-дълги разстояния, което би било от полза при свързване на отдалечени точки. Това придава на суича гъвкавост по отношение на сценариите, в които можете да го използвате и съответно удобство при работа.

Благодарение на компактните си размери моделът може да бъде поставен на удобно за вас място, като трябва да предвидите и достъп до електрическата мрежа за включения в комплекта захранващ адаптер.

Ако изграждате система за видеонаблюдение и искате да си спестите допълнителни захранвания за камерите, предложението на Tenda ще е много подходящо за вас. Цената на модела е около 70 лв, а инвестицията със сигурност си заслужава.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *