Ревю: Huawei Watch GT Active Edition – винаги в готовност

По време на премиерата на актуалната си серия смартфони P30, Huawei представи и нови попълнения в линията си умни часовници – Watch GT Active и Elegant. Днес ще ви запозная по-отблизо с първия от тях, който имах възможност да тествам през изминалите месеци.

Дизайнът на модела наподобява доста на този при стандартните часовници. Той включва AMOLED екран с два бутона от дясната страна на стоманената му конструкция. Акцент върху него е керамичният ринг около екрана. Тази комбинация придава на часовника стабилност и изисканост. От долната му страна са разположени пиновете за зареждане и сензорите за отчитане на пулса. Разполагате с избор между различни по цвят и материал каишки като в случая наличната е оранжева и гумена, която е доста удобна. Към часовника получавате магнитно зарядно с USB Type-C интерфейс.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 1,39“ AMOLED, 454 x 454, PPI 326
  • Бутони: включване, функции
  • GPS поддържа три сателитни системи за позициниране (GPS, GLONASS, GALILEO)
  • Bluetooth: BT4.2, BLE
  • 5 ATM водоустойчивост
  • Сензори: Акселерометър, Жироскоп, Магнитометър, Оптичен сензор за измерване на пулса, околна светлина, Барометър
  • Системни изисквания: Android 4.4 или по-нов, iOS 9.0 или по-нов
  • Размери: 46,5 x 46,5 x 10,6 мм, 46 гр

Преглед на функционалностите и впечатления

Моделът разполага с голям и ярък AMOLED екран, който е отчетлив дори при пряка слънчева светлина. Той може да бъде настроен да се активира при повдигане на ръката, а чрез добавено наскоро обновление, и да бъде постоянно активен в режим на готовност с аналогов или дигитален циферблат. Тази последна опция обаче сваля издръжливостта на батерията на половина. Наличието на сензор за околна осветеност дава възможност за автоматична настройка на яркостта в зависимост от условията.

Много ми допаднаха солидната изработка на модела и елегантната му визия. Комбинацията от метал и керамика му придават доста приятно усещане. Както споменах и преди това, гумираната каишка е удобна дори при продължително носене. Освен чрез сензорния екран, управлението на часовника става и с двата хардуерни бутона като единият е за включване и влиза в основното меню от функционалности а с другия получавате достъп до различните видове тренировки.

Моделът позволява постоянно да следите изминатото разстояние като на базата на това и други фактори се изчисляват и изгорените калории. Пулсомерът също може да е активен през цялото време, което ще ви позволи да видите как се движи нивото на пулса ви през изминалите часове. Има опция и за предупреждение при висок пулс, който се задържа над обичайния в продължение на повече от 10 минути. Друга интересна и полезна функционалност е барометърът. Ако не ви пречи да спите с него, Watch GT може да изготвя и анализ на съня чрез технология наречена Huawei TruSleep 2.0, а на базата на резултатите се предлагат и съвети, които биха помогнали за по-добър сън. Часовникът включва богат набор от тренировки, които можете да проследявате, а специално при тичане е наличен и виртуален треньор. Точното засичане е постижимо чрез вграден GPS.

В софтуерно отношение е използвана операционна система Lite OS, която идва с предварително инсталирани функционалности като циферблати, тренировки, уиджет за времето и системни настройки. Обновленията и някои от допълнителните настройки се осъществяват през приложението за смартфони Huawei Health. Чрез него можете да следите параметрите на часовника, да изтегляте нови циферблати и да активирате и деактивирате дадени функционалности.

Смарт функционалностите са ограничени до получаване на кратки известия от смартфона и индикация при входящо обаждане. Това обаче може да е достатъчно в доста случаи като например можете да спрете изцяло звука на телефона си и да разчитате за известията на часовника. Доста голямо удобство при наличието на бебе или други ситуации, в които трябва да пазите тишина. Допадна ми и опцията за откриване на телефона с едно докосване, която работи ако смартфонът е свързан към часовника и е в обхвата му. Изпраща се сигнал, който кара устройството да звъни, по което можете лесно да го откриете.

Трябва да отбележа, че липсва магазин за приложения и не можете да добавяте допълнителни такива, освен предварително инсталираните. Циферблатите също засега са сравнително ограничени, но от компанията постоянно добавят нови.

Издръжливостта на модела с един заряд на батерията е най-големият му плюс. При активиран постоянно сензор за отчитане на пулса, моделът може да издържи в някои условия до две седмици, но зависи от активността на работа с екрана и получаваните известия. При включване на постоянно активен екран и следене на съня, издръжливостта пада значително, което е очаквано. От друга страна ако изключите следенето на пулса и горепосочените опции, може да получите още по-висока издръжливост.

Заключение

Watch GT Active е перфектна смесица между фитнес гривна и смарт часовник. Можете да проследявате тренировките, съня и пулса си, разчитайки на дълга издръжливост на батерията, а освен това получавате елегантен дизайн с редица функционалности като известия, смяна на циферблати и др. Ако издръжливостта на батерията и класическият дизайн са от особена значение за вас, мога спокойно да ви препоръчам модела. В момента на публикуване на ревюто промоционалната му цена в свободна продажба е 299 лв.

Pavlin Lukanov

2 thoughts on “Ревю: Huawei Watch GT Active Edition – винаги в готовност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *