Ревю – 4G мобилният рутер Tenda 4G180

Днес ще ви запозная с наблюденията си за едно доста интересно, а и потенциално полезно в редица ситуации устройство. Става дума за мобилния 4G рутер Tenda 4G180. Нека започна с това какво точно представляват този тип уреди. Както можете да използвате домашния си рутер за създаване на Wi-Fi мрежа, така имате подобна възможност и с мобилния рутер, а основната разлика е в източника на Интернет. При домашните и офис решения, това става чрез фиксиран/кабелен Интернет, а тук през мобилната мрежа на някой от телекомите (работи с 300 оператора в световен мащаб) и със съответната SIM карта. В нашия случай използваме мобилен Интернет, който ни беше предоставен за целите на ревюто от VIVACOM.

Дизайн

Както се и очаква от подобни решения, моделът е доста компактен като се побира в дланта на ръката. Дизайнът е съвсем практичен с черен корпус със сребристи елементи и някои интересни акценти. Налични са четири LED индикатора, два хардуерни бутона отдясно на конструкцията и точка за ресет. Добавянето на SIM карта става чрез сваляне на задния капак, а нейното място и това на MicroSD памет картата е под батерията.

Основни характеристики:

  • Поддържани мрежи: FDD-LTE, TDD-LTE, WCDMA, GSM
  • Максимална скорост: 150Mbps при сваляне/50Mbps при качване
  • Wi-Fi протоколи: IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b
  • Антени: 2х вградени
  • Свързване: MicroSD, SIM, Micro-USB
  • Батерия: 2100 mAh
  • Размери: 98 x 59.5 x 13.8 мм, 85 г

Макар почти всички съвременни смартфони да могат да бъдат използвани и като безжична точка за достъп до Интернет от други устройства, това невинаги е удобно. Основно заради източването на батерията, а и често липсата на достатъчно количество мегабайти. Ако ви се налага да сте свързани когато сте на път – за работа през лаптоп, таблет или др., може да предпочетете мобилен рутер, който е специализирано решение в тази насока. Именно с едно такова устройство разполагам за тест – Tenda 4G180.

Настройката е доста лесна – отваряте капака, поставяте SIM картата, след това и батерията и отново поставяте капака. Предварително можете да снимате или да си запишете информацията за свързване към Wi-Fi мрежата. Устройството се включва чрез кратко задържане на съответния бутон. Първоначално ще светне индикаторът за батерията, след това ще замига този за мобилната мрежа, а най-накрая и този за Wi-Fi. Когато това стане се свързвате към създадения хотспот (през лаптоп, таблет, смартфон или друго устройство) и отваряте следния адрес в браузера – 192.168.0.1. Там първоначално ще се изиска PIN кодът на SIM картата, а след това и паролата за логване в панела за информация и настройки.

След тези стъпки би трябвало вече да имате достъп до Интернет. По подразбиране ще се изисква въвеждане на PIN кода SIM при всяко включване на рутера. Чрез уеб портала за управление или специалното мобилно приложение за Android/iOS разполагате с лесна възможност за настройка на модела. По-богата функционалност предлага уеб порталът където разполагате с телефонен указател, раздел с получените SMS-и, опция за настройка на Wi-Fi мрежата и управление на памет картата. Разбира се е налична информация за покритието на сигнала на мобилната мрежа, състоянието на батерията и изразходваните данни.

Уредът поддържа едновременна работа с до 10 безжични устройства, а теоретичните скорости на трансфер са до 150Mbps при сваляне и 50Mbps при качване. Освен през 4G, моделът може да работи и при 3G и 2G мрежи, но при много по-ниски скорости. Излъчваният Wi-Fi сигнал е в 2.4GHz спектър като се разчита на две вътрешни антени.

Батерията е с капацитет 2100mAh и според компанията позволява до 8 часа автономност. Зареждането става през MicroUSB порт. Възможно е добавянето на памет карта с капацитет до 32GB, която може да се използва за съхранение на файлове.

Впечатленията ми за мобилния рутер на Tenda са изцяло положителни. Той е компактен и лесен за транспортиране като винаги когато ми е необходим е под ръка. Не ми се е случвало батерията да се изтощи и при по-дълги работни сесии, а дори в такава ситуация, мога лесно да я заредя от разнообразни източници. Wi-Fi сигналът е стабилен, а скоростите са достатъчни за работа, онлайн гейминг и стрийминг на видео във висока резолюция. Изпробвах рутера за едновременна работа с три свързани устройства като не наблюдавах забавяния на сигнала.

Искам да благодаря и на VIVACOM, които осигуриха карта с мобилен Интернет, която да използвах за ревюто на рутера. Покритието на мрежата им в няколкото локации, на които използвах рутера беше отлично, а постигнатите скорости – високи.

Цената на мобилния рутер в свободна продажба е около 140 лв. За тази сума получавате доста полезен и функционален продукт. Tenda 4G180 е добро решение за хората, на които се налага често да вършат работа в движение и имат нужда от надеждна връзка към мрежата. Разбира се той е подходящ и за забавления като стрийнинг на видео, музика, гейминг и др. Рутерът работи отлично и предлага издръжлива батерия, високи скорости на трансфер, гъвкавост и възможност за работа с множество устройства едновременно.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *