Кратък преглед и фото разходка с Panasonic Lumix S1R

В началото на годината имах удоволствието да присъствам на премиерата на първите пълнокадрови безогледални фотоапарати от Panasonic – Lumix S1 и S1R. Повече за новите попълнения на японците можете да откриете тук и тук.

Наскоро имах на разположение за малко по-дълъг преглед единия от моделите – Lumix S1R. Съответно успях да се запозная малко по отблизо с възможностите на този модел и да направя повечко снимки. Използвах го дори да заснема кадрите към краткия си преглед на BMW i3s, който можете да видите тук.

Фотоапаратът се отличава с издръжливото си, но и тежко тяло, което включва елементи от магнезиева сплав. Той е устойчив на изпръсквания, прах и температури до -10°C. Това го прави подходящ за използване и в не толкова приветливи природни условия. Дори само тялото обаче е тежичко при тегло от над 1 кг., което е очаквано в случая, а към това добавяме и обективът (24-105 f/4), който е още около 8/900 г. Макар да има разместване на част от контролите, те са интуитивни и бързо се свиква с новото позициониране.

Lumix S1R предлага голям 47.3-мегапикселов MOS сензор, което само по себе си е впечатляващо и позволява заснемането на детайлни изображения в разнообразни ситуации. Той е пригоден и за заснемане на видео до 4K при 60 кадъра в секунда, което е подходящо за приложение и в професионална среда. Към това получавате и сериозна система за автофокус, комбинираща DFD, AI и -6EV Low Light AF технологии и възможности.

И тъй като вече на няколко пъти съм ви запознавал с възможностите на модела на хартия, а и в действие при представянето му, сега ще направим съвсем кратка фото разходка в една малка част от еленския балкан. Снимките са кропнати, тъй като изходният размер е много голям за вграждане в подобна публикация.

Започваме от самият град Елена, който естествено е известен с кулинарните си изкушения – филе елена и еленски бут:

Продължаваме към Капиновския манастир св. Никола, който е основан през далечната 1272 г по времето на цар Константин Асен:

В близост се намира и друг манастир – Плаковски св. Пророк Илия, в който видяхме и един четирикрак сладур:

Една малка част от язовир Йовковци:

И завършваме с отбиване до един водопад, който обаче не успях да заснема с фотоапарата, тъй като в долната му част се слизаше трудничко:

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *