Кино по твой вкус – или как телефоните ни превръщат в творци

Всички сме творци. Не вярвате ли – достатъчно е само да погледнете последните снимки, които сте направили – със сигурност ще откриете някоя любима снимка, запечатала поне мъничко от фотографските ви възможности.

На 24 юли в Дом на киното се състоя прожекция на български късометражни филми, участници в Huawei Smartphone Film Festival, организиран от Cinelibri и Artakcia. Всеки можеше да участва, като единственото условие беше да филмът да бъде заснет с телефон Huawei P30 Pro, какъвто беше предоставен на финалистите за срок от 1 месец. Бяха излъчени четири филма – филмите заели първите 3 места и една анимация.

„Едно ДА ще прецака София“

Да си млад не е недостатък – това доказа най-младата участничка в надпреварата – Лидия Юлиянова, която със своя филм спечели третото място в надпреварата. След изненадата си да види как първият прожектиран кадър за вечерта е нейният, тя сподели, че е редовен посетител на Дома на киното от 8 клас и да види свой филм там е като сбъдване на смела мечта. Във филма участват Александър Нинов, Василена Винченцо и Мила Илиева, които също са ученици.

Второто място отива за ….“Трепачи“ на Тео Чепилов. Филмът, отличен като най-забавния от конкурсната програма, определено накара зрителите да се смеят от сърце и то „на точните места“, както отбеляза екипът, когато получаваше наградата си. Филмът е заснет и монтиран от Румяна Тодорова.

И преди първото място – Анимацията „Връх“

Специалната награда на фестивала бе за стоп моушън анимацията “Връх“, в заснемането на която P30 Pro е използван по особено креативен начин. Заснемането на анимацията е отнело на автора Стефан Войводов по 12 часа на ден в продължение на цял месец.

Победителят е „Любовен час“

Големият победител в надпреварата е филмът „Любовен час“ на Хара Нурин. Филмът определено може да се окачестви като най-добрият от спечелилите, като актьорската игра, сценария и режисурата, бяха много добре синхронизирани. Основната сюжетна нишка също е далеч от обикновената тематика, така че, ако отделите 10 минутки от времето си да го гледате, няма да съжалявате. Главната мъжка роля заема Мартин Гяуров, който се включва в проекта след като Хара му представя своя сценарий и той му допада много. В ролята на разказвача е Сава Пиперов, който очарова публиката със страхотната си игра и своя неповторим глас. Режисьор и оператор на „Любовен час“ е Слави Ангелов.

След успешния старт, се надяваме, че Huawei Smartphone Film Festival ще се превърне в ежегодно събитие в България, подкрепящо независимото късометражно кино и обединяващо българските таланти.

Камен Златанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *