Ревю: LG OLED65C9PLA – 65“ 4K OLED телевизор

Изборът на телевизор е важно решение, тъй като в повечето случаи, този тип техника не се сменя много често. Затова е необходимо добре да проучите опциите преди да преминете към закупуването на конкретен модел. И докато има редица фактори, които е хубаво да отчетете, един от основните е технологията на панела. Най-популярните и достъпни предложения към момента използват LED LCD панели, но все по-разпространени са и тези с OLED екрани, а именно с такъв разполага телевизорът, с който ще ви запозная по-отблизо днес – LG OLED65C9PLA. Освен с 65-инчов екран, можете да го намерите и в 55“ и 77“ разновидности.

Дизайн

Това е телевизор от актуалната серия C9 на корейския производител, който се характеризира с OLED панел с диагонал 65-инча и резолюция 4K. Дизайнът е изчистен и стилен, като екранът е изключително тънък, което е видимо от горната част на телевизора. Страничните рамки около панела също са изтънени максимално, за постигане на въвличащо визуално изживяване.

Стойката е много интересна – погледната фронтално, сякаш задната ѝ част е във въздуха. Това разбира се не е така, а тя стои стабилно благодарение на допълнителна секция. Налични са два лесно-достъпни панела за свързване на източници на сигнал – разположени в дясната част на корпуса, както и система за управление на кабелите.

Основни характеристики:

  • Екран: 65“ OLED, 4K (3840 x 2160)
  • Процесор: α9 второ поколение
  • Звукова система: Dolby Atmos, 40W, 2.2-канала
  • Свързаност: DVB-T2/C/S2, CI+ 1.4, 4 х HDMI, 3 x USB, RF, LAN, Wi-Fi, Bluetooth, 3.5 мм жак за слушалки
  • Софтуерна платформа: webOS ThinQ AI
  • Други: 4K Cinema HDR, HDR10 Pro, гласови команди, енергиен клас A (A++)

Пълните параметри можете да намерите тук!

Картина и звук

Преди да ви запозная с впечатленията си за телевизора е хубаво да поговорим съвсем накратко за OLED технологията и защо тя е по-добра от LED LCD, при която се разчита на специални диоди за излъчването на необходимата светлина. Макар картината да е с добри нива на контраст, пресъздаването на черния цвят не е с желаното качество, а и самите панели са по-дебели заради наличието на повече слоеве. При OLED панелите всеки индивидуален пиксел излъчва светлина, което води до по-тънък екран, реално пресъздаване на черния цвят и по-ниска консумация на енергия.

Друг основен елемент в настоящия продукт е процесорът от второ поколение α9, който е двигателят на новите предложения от висок клас на компанията. Той разполага с подобрен алгоритъм за дълбоко обучение на AI, като оптимизира работата на цялата система и е отговорен за обработката на картината и звука.

Говорейки за картина, тази която предлага моделът на LG е с впечатляващо качество като максималната резолюция е 4K и се поддържат стандартите за широк динамичен обхват (HDR) – Advanced HDR от Technicolor, Dolby Vision и HDR10 Pro. Пресъздаването на цветовете е много добро, а образите са ярки и контрастни.

Ако съдържанието не е с толкова висока резолюция, то бива скалирано, за да е подходящо за гледане на цял екран и без особена загуба на качеството. За целта се използва AI технология и разбира се изчислителната мощ на процесора. Тя помага и за функционалност наречена AI Картина, при която се намаляват шума и размазването, както и се оптимизира яркостта. Разликата при активирането на тази екстра е видима с просто око и със сигурност е сред най-добрите аспекти на телевизора.

Вторият неизменен елемент за приятно прекарване пред екрана е звуковата система. В това отношение LG OLED65C9PLA включва 40W говорители, като се поддържа и технологията Dolby Atmos. Когато гледате видео създадено с тази технология в горния десен ъгъл за кратко ще видите съответния надпис, който показва, че тя се използва. И тук не липсват допълнителни възможности, които са под формата на системата AI Звук, която отново използва мощта на процесора. Чрез нейното активиране получавате подобрен и чист звук. Телевизорът оптимизира настройките на звуковата система според помещението, в което се намира. И тук моделът определено впечатлява!

AI, софтуерна платформа и управление

Телевизорът е част от по-широката екосистема продукти ThinQ и като такъв предлага доста разширени възможности в редица отношения. Освен вече споменатите подобрения чрез функционалностите AI Картина и AI Звук, можете да свържете профила си в Google Assistant и Amazon Alexa. Чрез тези виртуални асистенти можете да управлявате всички домашни умни джаджи чрез гласови команди (за съжаление не и на български). Това предоставя голямо удобство в ежедневието и е само част от възможностите на модела. Ако не използвате виртуални асистенти е налична възможност за управление на периферни устройства (Home Dashboard/Табло за дома), която позволява контролирането на други смарт уреди директно през телевизора.

LG продължава да развива и подобрява операционната си система за телевизори webOS, която е с нова версия. Работата с нея, а и интерфейса като цяло, е бърза и интуитивна, като можете лесно да достигнете до желаната функционалност. Налични са редица предварително инсталирани приложения, с които имате достъп до услуги като Netflix, YouTube и HBO GO. Интересно е, че вече са налични контекстни предложения свързани с тези приложения като те например могат да са свързани с последното съдържание, което сте гледали.

Налично е и мобилно приложение за управление на телевизора – LG TV Plus. Чрез него получавате удобството да го контролирате когато дистанционното не ви е под ръка. За целта трябва да инсталирате съответната апликация за Android или iOS и да се свържете към телевизора (в една и съща Wi-Fi мрежа). Друго мобилно приложение – SmartThinQ може да управлява всички умни уреди на LG, включително телевизора, а устройствата се откриват без никаква настройка.

Чрез наличното в комплекта дистанционно Magic Remote (MR19) можете да навигирате в интерфейса, движейки ръката си – доста лесен и интуитивен метод. Дистанционното приема гласови команди свързани с управлението на плейбека, търсене на съдържание в наличните приложения и др.

Заключение

Ако искате брилянтна картина с наситени цветове в комбинация с разтърсващ и дълбок звук, то OLED телевизорът на LG е за вас. Оставам с много добри впечатления от модела, както по отношение на основните параметри, които се изискват от този тип устройство, така и от допълнителните екстри под формата на разнообразни AI функционалности и подобрения. Моделите от серията са достъпни в търговската мрежа у нас, като специално 65-инчовият вариант е с цена в свободна продажба 5999 лв.

Pavlin Lukanov

One thought on “Ревю: LG OLED65C9PLA – 65“ 4K OLED телевизор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *