Huawei представи новия си флагмански мобилен чипсет – Kirin 990

Изпълнителният директор на Huawei Ричард Ю представи новия чипсет от най-висок клас Kirin 990 и неговата 5G версия. “Kirin 990 (5G) е първата в света 5G едночипова система, която ще позволи на потребителите дa получат превъзходно 5G изживяване и да са с една стъпка напред пред останалите през първата година на 5G комерсиализация.“, каза Ричард Ю пред публиката в Берлин.

Kirin 990 (5G) е 5G едночипова система, която използва 7 nm+ EUV процес на производство, а чрез интегрирането на 5G модем се постигат по-малък размер и по-ниска консумация на енергия. Чипсетът работи едновременно със самостоятелни (SA) и несамостоятелни (NSA) архитектури и TDD/FDD високочестотни ленти, позволявайки ѝ да функционира ефективно в различни мрежи и мрежови режими. Интегрираният модем е Balong 5000 позволява постигане на максимална скорост при изтегляне 2.3 Gbps и 1.25 Gbps при качване.

Чипсетът включва още двуядрен невронен процесор, базиран на Da Vinci архитектура, постигайки висока производителност и енергийна ефективност в тежки изчислителни сценарии, докато малкото ядро дава изключително ниска консумация на енергия, като демонстрира и висока изчислителна сила с помощта на иновативната архитектура на централния процесор.

Централният процесор на Kirin 990 включва осем ядра с доминираща честота до 2,86 GHz. В допълнение Kirin 990 използва 16-ядрен Mali-G76 GPU и нова Smart Cache система за интелигентно разпределение на потока от данни, която ефективно спестява ресурси и има ниска консумация на енергия. Що се отнася до гейминга, Kirin 990 (5G) поддържа обновената функция Kirin Gaming+ 2.0, която предоставя гладко и бързо гейминг потребителско изживяване благодарение на ефективно сътрудничество между хардуерната инфраструктура и решения.

Kirin 990 (5G) носи иновации и във фотографията с ISP 5.0, който въвежда новости в хардуерното редуциране на шума (block-matching and 3D filtering – BM3D), за да позволи запечатването на изображения с яркост и острота дори и при ниска осветеност. Kirin 990 за първи път използва и видео шумопотискане на база на два домейна, за по-точно прецизиране на шумовете при видео заснемане. В допълнение функцията за последваща обработка на видео в реално време и редндъринга, базиран на изкуствен интелект, може да подобри цвета на кадрите и да добави кинематографични качества.

Huawei Mate серията, която ще работи с новия Kirin 990 чипсет, ще бъде представена през септември.

Ричард Ю официално представи и новите изцяло безжични слушалки на компанията Huawei FreeBuds 3, които са с кръгла форма, като се предлагат в черен и бял цвят. Те използват чипсет Kirin A1, който позволява лесна и стабилна свързаност, високо качество на звука и смарт заглушаване на външен звук. Това, според компанията, са първите безжични слушалки в света, които предлагат ефективно шумопотискане.

One thought on “Huawei представи новия си флагмански мобилен чипсет – Kirin 990

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *