Преглед на NanoCell технологията на LG в един от актуалните телевизори на компанията

Наскоро ви запознах с един от актуалните OLED телевизори на LG, а сега преминаваме към по-достъпния сегмент, но също така с високо качество на картината и звука. Става дума за гамата използваща новата NanoCell технология на корейската компанията и по-конкретно 49-инчовият модел 49SM8500PLA, като в серията са достъпни още и варианти с 55 и 65-инчов диагонал на екрана. Цялата гама с NanoCell предложения на LG можете да откриете тук, налични са дисплеи с диагонал от 49“ до цели 86“ – в серия SM9000. Компанията получи и награда за най-добър продукт от EISA за модела 65SM9010.

Преди да ви запозная с конкретните параметри на телевизора е добре да научим малко повече за технологията NanoCell. Тя надгражда постиженията на LED решенията като прави възможно по-високо качество на картината с по-голяма чистота на цветовете RGB. Това е възможно чрез помощта на наночастици с размери около 1-нанометър, които филтрират замъглените цветове и подсилват чистотата на RGB спектъра. За разлика от стандартните телевизори, които могат да изкривят цветовете, когато картината се гледа отстрани, при NanoCell се запазва точно цвета при гледане както от двете страни, така и централно.

Дизайн

Очаквано моделът е с изчистен дизайн като страничните рамки около панела са тънки, което помага за постигането на въвличащ ефект при гледане. Налични си варианти с два вида стойки – крачета или единна основа, а освен това разполагате с опция да го монтирате на стената. Гърбът на телевизора е извит, а секцията с различните портове е позициониран в дясната му част. Като цяло профилът е сравнително тънък, а благодарение на изчистената визия може лесно да се впише в различни видове интериорни решения.

Основни характеристики:

  • Екран: 49“ LCD NanoCell, 4K (3840 x 2160)
  • Процесор: α7 второ поколение
  • Звукова система: Dolby Atmos, 20W, 2-канала
  • Свързаност: DVB-T2/C/S2, CI+ 1.4, 4 х HDMI, 3 x USB, RF, LAN, Wi-Fi, Bluetooth, 3.5 мм жак за слушалки
  • Софтуерна платформа: webOS ThinQ AI
  • Други: Dolby Vision, 4K Cinema HDR, HDR10 Pro, гласови команди, енергиен клас A (A++)

Пълните параметри можете да намерите тук!

Картината е на високо ниво, което е очаквано за телевизорите на корейската компания и допълнително се подсилва от новата технология NanoCell. Наночастиците изиграват зададената им роля, като цветовете изглеждат по-наситени спрямо стандартните LCD панели. Разбира се моделът поддържа възпроизвеждане на 4K Cinema HDR с различни стандарти видео до резолюция от 4K, а за целта е добре да разполагате и с подобаващо качествен източник на съдържание. Освен това яркостта и контрастът на телевизора са на добро равнище, а зрителните ъгли са достатъчно добри за гледане от различни положения. Телевизорът разполага с технология за скалиране на съдържание до 4K от някои източници, а и картината от кабелните оператори също излиза прилично.

Обработката се осъществява от второ поколение α7 процесор, който е отговорен за високото качество на картината и звука, както и за смарт и AI функционалностите.

Звуковата система е с обща мощност 20W, като е налична поддръжка за технологията Dolby Atmos и Hi-Fi Audio. Това е предпоставка за качествено възпроизвеждане, в което успях за кратко да се убедя и аз. Макар системата да не разполага с високата мощност на моделите от по-висок клас, тя е повече от адекватна за малки и средни помещения. Нивата на ниските тонове са добри, а и като цяло звукът е силен.

AI и смарт функционалности

NanoCell моделът използва операционна система webOS ThinQ AI, която работи бързо и е с интуитивно разположение на настройките. Налични са и редица популярни приложения, включително Netflix, HBO Go, YouTube и др, които предлагат достъп до разнообразно съдържание. При преминаване през разделите на приложенията в основния екран получавате контекстна информация, което може да е удобно за достъп до желаното съдържание.

Телевизорът може да бъде свързан към други умни устройства и през него да им бъдат задавани команди или да бъдат проследявани, като се поддържа работа с виртуалните гласови асистенти Google Assistant и Amazon Alexa. Налично е и мобилно приложение за android и iOS – SmartThinQ, което дава възможност за отдалечено управление от смартфона.

Специалните възможности на AI системата включват подобрения на звука и картината, които се активират ръчно от менюто. И двете функционалности са доста ефективни – както картината, така и звукът стават осезаемо по-добри. За целта се използват технологии за машинно обучение и изкуствен интелект, които предлагат по-гладко изображение и по-чист звук.

Други

Управлението на телевизора е доста лесно чрез включеното в комплекта дистанционно Magic Remote (MR19), което се свързва безжично към него и може да служи като въздушна мишка. Някои от функциите могат да бъдат регулирани и гласово на определени езици, но не и български. Устройството предлага адекватни опции за свързване, включително HDMI, USB, Wi-Fi, LAN, Bluetooth, жак за слушалки и др.

Заключение

Чрез продуктите си с новата технология NanoCell, LG демонстрира колко важно е надграждането на вече съществуващите технологични решения. Телевизорите използващи тази система предлагат висококачествена картина в комбинация с добър звук и разширени смарт функционалности, които ще стават все по-необходими в ежедневието. Ако търсите добро ценово-ориентирано предложение без това да е за сметка на качеството, определено погледнете и NanoCell телевизорите на LG.

Pavlin Lukanov

One thought on “Преглед на NanoCell технологията на LG в един от актуалните телевизори на компанията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *