Кратка среща с iPhone 11 Pro Max – прекалено скъпо удоволствие

Миналата седмица благодарение на А1 имах възможност да изпробвам за кратко едно от новите смартфон предложения на Apple – iPhone 11 Pro Max. Макар да не използвам продукти на Apple и да предпочитам операционната система Android, устройството на Apple има своите позитивни черти. Дизайнът търпи промяна спрямо предходното поколение основно в два аспекта – стъкленото покритие на гърба е с матов завършек, което според мен е доста добро решение, и секцията с основната камера, която не ми допада (тя е квадратна и разположена в горния ляв ъгъл). Корпусът има сертификация IP68 за прахо- и водоустойчивост за издръжливост при потапяне на дълбочина до 4 метра в продължение на 30 минути. Очаквано нивото на изработка е високо, като Apple не правят компромиси в това отношение.

Моделът предлага XDR OLED дисплей с диагонал 6.5“, резолюция 1242 х 2688 пиксела, и широк прорез за двойната селфи камера. Липсва скенер за отпечатъци като за биометрична оторизация се разчита на системата за лицево разпознаване Face ID. Екранът е с много високо качество, като поддържа технологиите HDR10, True-tone и широка цветова гама – картината е кристално чиста, а нивата на яркост са високи – до 800 нита.

iPhone 11 Pro Max е базиран на новия чипсет на компанията A13 Bionic в комбинация с 4GB RAM, а операционната система и приложения са оптимизирани за подобен хардуер и устройството работи гладко и бързо. Наличен е избор за до 512GB памет за файлове, но липсва опция за разширяването и чрез допълнителна памет карта.

Макар да не успях да ползвам телефона за по-дълъг период от време, наблюденията ми върху издръжливостта на батерията са положителни, като след няколко часа в снимки бяха изразходвани около 20%. Определено компанията е постигнала подобрение в това отношение. Батерията е с капацитет 3969 mAh, като се поддържа технология за бързо зареждане при 18W и безжично зареждане.

Както вече споменах, iOS е оптимизирана за гладка и бърза работа, а с актуалната версия 13 идват редица новости, като основната от тях е тъмният системен интерфейс, което за мен е добра добавка. Освен това е преработено приложението Photos, добавени са нови инструменти за редакция на снимки, налични са нови ограничения за приложенията при използване на местоположението и др.

Основната камера е тройна и включва три 12-мегапикселови сензора – първият с бленда f/1.8 и OIS, вторият е с телефото обектив и OIS и предлага 2-кратно оптично приближение, а третият е с ултраширокоъгълен обектив. Наличието на тези обективи придава гъвкавост в условията, при които може да се използва в разнообразни ситуации.

Традиционно iPhone моделите се справят много добре при заснемане на изображения при оптимална околна светлина, но сега е достъпен и нощен режим, който подобрява представянето и при оскъдна светлина. Устройството определено впечатлява с възможностите си, като при нощният режим отстъпват единствено може би на актуалните флагмани на Huawei. Оптичното приближение е добра добавка, но ограничено само до 2х, а нощният режим не функционира при заснемане с широкоъгълния обектив.

За кратката си среща с новия iPhone 11 Pro Max мога да споделя, че ми допада това, което предлага устройството, но определено не оправдавам високата му цена – над 3 300 лв в свободна продажба за варианта с 512GB памет за файлове.

One thought on “Кратка среща с iPhone 11 Pro Max – прекалено скъпо удоволствие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *