Ревю: Huawei Watch GT 2 – още по-добър!

Смарт часовниците стават все по-популярни и голям брой производители навлизат в този сегмент. Въпреки това има един параметър, който не търпи особено развитие – издръжливостта на батерията. Това обаче не е така при предложенията на Huawei в серия Watch GT. Вече имах възможност да тествам за продължителен период първото поколение, а от известно време разполагам и с актуалния Watch GT 2.

Дизайн

Основното подобрение в това отношение е при екранът, който е с по-тънка странична рамка и има покритие от 3D извито стъкло, като нивото на страничната рамка е на това на AMOLED панела, което улеснява работа с него. Корпусът е прахо- и водоустойчив при потапяне на дълбочина до 50 метра, което прави възможно проследяването на тренировки при плуване. Конкретният вариант, с който разполагам за тест идва с кафява кожена и черна гумирана каишки, като са налични и други версии, а освен това можете да използвате и тези от първото поколение устройства.

Налични са отвори за високоговорител и микрофон, което подсказва и за новата му функционалност за провеждане на разговори. Корпусът е лек и с размер 46 мм, като изработката е от неръждаема стомана. Налични са още опции за черна неръждаема стомана и титаниева сива неръждаема стомана Ако предпочитате по-елегантната визия можете да заложите на 42-милиметровия модел. Налични са два хардуерни бутона, които са разположени отдясно на конструкцията.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 1,39“ AMOLED, 454 x 454
  • Бутони: включване, функции
  • Свързаност: GPS, Bluetooth: BT5.1, BLE
  • 5 ATM водоустойчивост
  • Сензори: Акселерометър, жироскоп, магнитометър, оптичен за измерване на пулса, околна светлина, въздушно налягане, капацитивен
  • Системни изисквания: Android 4.4 или по-нов, iOS 9.0 или по-нов
  • Размери: 45.9 x 45.9 x 10.7 мм, 41 гр

Екран

Екранът е ярък и по подразбиране се активира при повдигане на ръката, но има опция за постоянно показване на времето с дигитален или аналогов циферблат с по-ниски нива на яркост, което влияе върху издръжливостта на батерията. Възпроизвежданите цветове са наситени и с добро ниво на контраст, а картината е видима дори при пряка слънчева светлина. Достъпна е опция за постоянно показване на времето – при по-ниска яркост на екрана, което за мен е от голямо удобство, но става за сметка на издръжливостта на батерията.

Производителност и функционалност

Часовникът използва новия чипсет Kirin A1 и това позволява осезаемо по-добра производителност спрямо предшественика му. Отново се залага на платфрома, която е собствена разработка на компанията и се отличава от познатите ни операционни системи за смарт часовници по това, че няма опция за инсталиране на допълнителни приложения. Работата със системния интерфейс е лесна и бърза. Освен чрез екрана, можете да управлявате някои функции и с бутоните – с горния имате достъп до основното меню с тренировки и приложения, а вторият може да бъде персонализиран за отваряне на желана функция.

Едно от основните нововъведения в Watch GT 2 е възможността за провеждане на разговори през него (прехвърлени от свързания смартфон). За да можете да наберете даден номер директно от телефона, трябва първо да го въведете в отделен списък с контакти през приложението за смартфона – Huawei Health. Иначе при входящо повикване можете да вдигнете през часовника, като тази опция е препоръчителна основно при по-тиха околна обстановка. Вграденият микрофон се справя добре дори при свалена ръка.

И тъй като вече е наличен вграден високоговорител, можете да слушате музика директно през часовника, дори без наличието на смартфон. Прехвърлянето на песни става през приложението Huawei Health, а освен това можете да свържете и безжичните слушалки Freebuds.

Сред новите възможности са още и проследяване на нивото на стрес и въвеждане на упражнения за дишане, които би трябвало да помогнат за успокояване. Ако активирате постоянното следене на пулса, можете да зададете опция за предупреждение за прекалено нисък или висок пулс.

Към това са налични познатите ни опции за следене на пулса, изминатото разстояние и качеството на съня. Функциите за пулс и стрес могат да бъдат активни постоянно, но това разбира се влияе и върху издръжливостта на батерията.

Обновената платформа добавя няколко нови циферблата, с който изборът вече става по-голям. Моделът показва известията, които получавате на телефона си, а освен това дава и информация за времето. Управлението на Watch GT 2 се осъществява през приложението Huawei Health, като от там можете да задавате различните желани настройки на часовника и да следите данните от сензорите – пулс, стрес, крачки, сън и т.н.

Батерия

Издръжливостта с един заряд отново е до две седмици, като това зависи от активираните функционалности – проследяване нивото на стрес, сърдечния ритъм, а и евентуално постоянно включеният дисплей. Зареждането става чрез включена в комплекта магнитна поставка и е доста бързо. Тъй като предпочитам да имам достъп до повечето функционалности съм приложел настройки, с които моделът изкарва около седмица, но при желание това може да бъде оптимизирано за двойно по-дълга издръжливост.

Заключение

Въпреки, че добавят редица новости, Huawei са успели да запазят издръжливостта на батерията и във второто поколение на часовника, а това е и най-силната черта на устройството. Дизайнът на Watch GT 2 определено ми допада, а към положителните промени мога да добавя по-високата производителност, благодарение на чипсета Kirin A1, както и възможността за провеждане на разговори. В момента часовникът може да бъде закупен на промоционална цена в свободна продажба от 469 лв., а освен това е наличен и през трите телекома.

Pavlin Lukanov

11 thoughts on “Ревю: Huawei Watch GT 2 – още по-добър!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *