Ревю: Genesis Thor 300 TKL – достъпна механична клавиатура

Механичните клавиатури са предназначени основно за гейминг цели поради наличието на големи бутони и специални суичове, които връщат клавишите мигновено в изходна позиция. Освен това те са подходящи и за по-бързо писане, но трябва да имате предвид, че са доста по-шумни от стандартните решения. Днес ще ви запозная с един достъпен такъв модел, който ползвам от началото на месеца – Genesis Thor 300 TKL.

Накратко за дизайна

Клавиатурата е с метална конструкция, гумирани крачета в долната част за стабилно позициониране върху различни повърхности. Освен това има и повдигащи елементи за постигане на ъгъл по-удобен за работа/гейминг. Отдолу откриваме и улеи, които са предназначени за управление на кабела. Самите клавиши са с индивидуална подсветка и доста голяма повърхност. Освен това разстоянието между тях е значително, липсва отделен цифров блок. Свързването към компютър става чрез USB кабел със сплетено покритие, което означава, че ще предложи добра издръжливост.

Основни характеристики:

  • Брой клавиши: 87
  • Суичове: Outemu Red или Outemu Blue
  • Дължина на кабела: 160 см
  • N-Key Rollover
  • Подсветка: Бяла/Зелена в зависимост от суичовете, 20 режима
  • Double Injection
  • Размери: 335 x 134 x 38 мм

Както най-вероятно сте забелязали, клавиатурата е TKL, което е съкращение от Tenkeyless Mechanical Keyboard, което означава, че няма отделен цифров блок. Това от своя страна я прави по-тясна и по-лесна за пренасяне в чанта или раница. Освен това клавиатурата е достъпна в два варианта – със сини и червени суичове, от което зависи и цвета на подсветката. Тя е в бяло при червените и в зелено при сините.

Една функционалност, която е от особено значение при гейминг клавиатурите е наличието на цялостен Anti-Ghosting с N-Key Rollover. Това означава, че можете да натиснете едновременно множество бутони и това ще бъде отчетено от системата. Налична е възможност за замяна на функционалността между стрелките и WASD клавишите, което може да е от полза при някои игри.

Тъй като използвам клавиатурата основно за писане, мога да кажа, че съм много доволен за бързината на реакция на клавишите. При гейминг резултатите също са отлични. Трябва да имате предвид, че този тип клавиатури са доста шумни, което е нормално при повечето типове суичове.

Подсветка

Системата за подсветка е индивидуална за всеки един бутон и е в зелен цвят в нашия случай. Налични са общо 20 режима, включително такива, които осветяват само конкретни зони и бутони в зависимост от типа игра, която играете. Промяната става чрез команди от клавиатурата, които са добре описани във включеното в комплекта ръководство. За целта се използва функционалния бутон FN.
Десетте основни режима се сменят чрез комбинацията от FN + Ins. Достъпни са и два режима за персонализиране според конкретните ви нужди. Интензитетът на подсветката е с три нива и се сменя чрез задържане на FN и натискане съответно на стрелката нагоре или надолу.

Като цяло съм доволен от разнообразието, което клавиатурата предлага, а светлината помага доста при работа на тъмно – особено при писане.

Заключение

При цена около 60 лв., Thor 300 е сред най-достъпните решения от този тип, а клавиатурата определено ми допадна благодарение на стабилната си изработка, подсветката и добрата производителност – ефективни суичове и големи клавиши. Разбира се достъпна е и цялостна Anti-Ghosting система с технология N-Key Rollover.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *