Ревю: Huawei Band 4

Тази година пазарът на носими устройства бележи истински бум с доста голям ръст спрямо 2018, а част от него е и сегментът на фитнес гривните. Тези джаджи са евтини и предоставят доста добра функционалност за тези от вас, които искат да следят тренировките си, но и не само. Те предлагат още опция за следене качеството на съня и връзка със смартфон за получаване на известия. Моделът, с който ще ви запозная днес е сред най-новите предложения на Huawei, които са налични у нас – Huawei Band 4.

Дизайн

Гривната е компактна и с отличаващ се дизайн, който обаче не разкрива всички особености на пръв поглед. Band 4 е налична с червена, черна или бледо-розова силиконова каишка, която може да се сменя лесно при необходимост. Рамките около дисплея са значителни, а под него е разположен тънък правоъгълен сензорен бутон, с който отивате към основния екран на интерфейса. Гривната е водоустойчива на потапяне до дълбочина от 50 метра.

Каишката се захваща доста стабилно, а в долната част на конструкцията са разположени сензорите. Идваме и до отличителният ѝ белег, а именно системата за зареждане – процесът се извършва директно през вграден USB конектор, който се открива при откачане на каишката. Това е от голямо удобство, тъй като не се налага да използвате отделен док, а можете директно да я свържете към компютър, адаптер, външна батерия и т.н.

Първоначална настройка

Започваме от това как да включите гривната и да я свържете със смартфона си. Предварително инсталирайте приложението Huawei Health, с което гривната се сдвоява с телефона през Bluetooth. Тъй като тя няма хардуерни бутони, включването става като я свържете за зареждане. След това отваряте приложението на смартфона си, отивате в раздела за устройства и там кликвате върху добавяне на ново такова, като избирате гривната от показания списък. След това системата ще ви покаже списък с околните устройства, от който избирате вашето устройство. Приключвате с потвърждение от гривната за сдвояване.

Дисплей

TFT дисплеят е диагонал 0.95 инча и предлага прилична, за технологията на панела, яркост, а картината е отчетлива дори при ярка околна светлина. Екранът се активира при повдигане на ръката, като остава изключен през останалото време. Налична е опция за автоматично намаляване на яркостта през нощта. Управлението през сензорния екран става с плъзгане с пръст в четирите посоки, като е наличен и специален бутон под екрана за връщане към основния екран. Чрез завъртане на китката можете да преминете към следващия информационен екран.

Проследяване на тренировки

Основната функционалност на гривната е да проследява различни типове тренировки и показатели. За целта са налични 3-осен сензор за ускорение, инфрачервен сензор за износване и оптичен сензор за сърдечен ритъм. Сред проследяваните дейности са бягане, ходене, колоездене и свободна тренировка. Отчетените по време на тренировката данни можете да видите в приложението за смартфони Huawei Health като данните там са доста детайлни, включително с визуализиране на карта на маршрута ви. Показват с данни като сърдечна честота, продължителност на тренировка, разстояние, честота на крачка, скорост, калории и др.

За следенето на съня се грижи технологията TruSleep 2.0, която проследява сърдечния ви ритъм по време на сън, разпознава четирите фази на съня и анализира качеството му. Гривната може да идентифицира 6 вида проблеми със съня и да даде предложения как да се справите с тях.

Huawei Health

Band 4 показва известията, които получавате на телефона, както и входящите обаждания с опция за затваряне. Налични са още опция за търсене на телефона ако той е в обхват и за използване на гривната за снимане от разстояние – със съвместимите смартфони на Huawei и Honor. Други интересни и полезни функционалности са хронометър и таймер.

Настройката на повечето функционалности става през приложението Huawei Health. Оттук можете да активирате известията, постоянно проследяване на пулса, следене на съня, предоставяне на информация за времето и т.н. Тук разполагате и с богат набор от циферблати, които можете лесно да сменяте според настроението или обстановката, като някои от тях визуализират и времето – като градуси. Налични са опции за постоянно следене на пулса и на съня, а освен това и за подсещане при обездвижване за повече от час.

Батерия

Батерията дава до 9 дни автономност с един заряд, но за целта трябва да изключите проследяването на съня, пулса и включването на екрана при повдигане на ръката. При активиране на всички функционалности можете да получите до 7 дни автономност, като това варира според честотата на активиране на дисплея и др. Времето за зареждане е около 1.5 часа.

Заключение

Huawei Band 4 е иновативна с начина си на зареждане, а освен това получавате всичко очаквано от този тип продукти – проследяване на тренировки, получаване на известия от телефона и компактен водоустойчив дизайн. В момента в свободна продажба можете да я намерите с цена около 70 лв.

Pavlin Lukanov

2 thoughts on “Ревю: Huawei Band 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *