Ревю: Huawei FreeBuds 3 – стилни и висококачествени слушалки

В началото на септември Huawei представи новите си безжични слушалки FreeBuds 3, които обещават висококачествен звук и предлагат редица функционалности. В настоящото ревю ще проверим как се представя новата носима джаджа на компанията, а всички предпоставки за повече от прилично представяне са налице.

Дизайн

Още с отваряне на кутията става ясно, че слушалките са с доста стилна визия, като те идват в заоблен калъф за зареждане с полирана повърхност. Те имат ергономични извивки и дизайн, който от компанията наричат Dolphin Bionic Design. Той е вдъхновен от естествена кривина на гласната кухина на делфина. Трябва да призная, че първоначално бях скептичен дали ще са удобни, но това действително е така и пасват добре в ухото.

Основни характеристики:

  • Чипсет: Kirin A1
  • Говорители: 14.2 мм
  • Свързване: Bluetooth 5.1
  • Активно шумопотискаща функция
  • Зареждане: USB Type-C (5V 1,2A 6W), Qi стандард (2W)
  • Батерии: 30mAh на слушалка; 410 mAh на калъфа за зареждане
  • Размери: 41.5 x 20.4 x 17.8 мм (на слушалка); 60.9 x 21.8 мм (калъф за зареждане)
  • Тегло: Около 4.5 г (на слушалка); Около 48 г (калъф за зареждане)
  • Цвят: черен/бял

Бърз старт

Препоръчително е преди да ползвате слушалките за първи път да заредите кутията. За да ги свържете с телефона си отворете кутията и натиснете страничния бутон в продължение на две секунди. След това ще ги видите в списъка с Bluetooth устройства и просто кликнете върху тях. След това при отваряне на кейса, те автоматично се свързват към телефона. Сред индикаторите на смартфона си ще видите и такъв за нивото на заряда на батериите, както на слушалките, така и на кутията за устройствата с EMUI 10 – за съжаление не и за останалите.

Налично е и отделно приложение за Android – Huawei AI Life, през което можете да следите нивото на заряда, да активирате шумопотискането, да обновявате софтуера и да променяте функционалността при използване на управлението чрез докосване на слушалките.

Качество на звука

Слушалките са с 14-милиметрови говорители и са базирани на новия чипсет за носими устройства на Huawei – Kirin А1. Качеството на звука е на изненадващо ниво и съм доста впечатлен в това отношение. Много добро е представянето и по време на разговори, като микрофоните се справят чудесно и от отсрещната страна не съобщават за проблеми. Това е възможно чрез вграден сензор, който улавя вибрацията от челюстта на човешкото лице, което дава възможност за постигане на по-ясен звук по време на разговорите и намаляване и изолиране на околният шум. Аеродинамичният дизайн на микрофона ограничава звука на вятъра, което позволява провеждането на разговори дори когато тичате или карате колело например.

Моделът е снабден с първия в света сертифициран BT/BLE двуканален Bluetooth 5.1 чип, разработена от компанията, който обработва аудио честоти до 356 MHz. Това позволява постигането на стабилна и бърза връзка, както и точна аудио и видео синхронизация. Освен всичко обхватът също е на ниво и връзката е стабилна дори през стена.

Функционалност

Най-полезната функционалност на слушалките е функцията за активно шумопотискане, която се активира чрез двукратно докосване на лявата слушалка. При нейното активиране се ограничава страничния шум, което позволява да се насладите на музиката или други звукови сигнали, дори по време на разговори. Системата е особено ефективна когато сте неподвижни и е полезна в доста ситуации. Разбира се няма как при отворения дизайн да се получи перфектен ефект, но това е очаквано.

Чрез двукратно докосване на дясната слушалка можете да стартирате музикален плейбек, а с последващ такъв жест преминавате към следващата песен или друго съдържание от плейлист. Трябва да отбележа, че за да свикнете с активирането на гореспоменатите функционалности ще ви трябва известно време. При входящо повикване към телефона, можете да приемате обаждането и след това да затворите, отново чрез двойно почукване.

Батерия

FreeBuds 3 се зареждат през кутията, в която е вградена батерия, а тя от своя страна се зарежда с кабел през USB Type-C порт или безжично през Qi съвместимо зарядно и дори телефон – P30 Pro върши чудесна работа. Тази схема предоставя сериозно удобство за потребителите и в ежедневието. Издръжливостта на батерията при възпроизвеждане на звук според компанията е до 4 часа и общо 20 часа, когато се използват заедно с кутията за зареждане. В реални условия е възможно постигането на близък до този резултат.

Заключение

Новите слушалки на Huawei ми харесват като дизайн, звук и функционалности, които предлагат. Самите те са стилни, а много приятна визия има и калъфът, в който се зареждат. Звукът е силен и с добри нива за този тип решения в различните честоти. Микрофоните се справят добре и провеждането на разговори е безпроблемно. Много приятна добавка е опцията за безжично зареждане на кейса, което може да става и през съвместим телефон. Освен всичко това е налична и опция за шумопотискане, която е много ефективна в някои ситуации.

Pavlin Lukanov

3 thoughts on “Ревю: Huawei FreeBuds 3 – стилни и висококачествени слушалки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *