Кратко ревю: DJI Mavic Mini

Преди няколко месеца DJI представиха най-новия си компактен дрон Mavic Mini, а в началото на тази година имах възможност да тествам това достъпно предложение. Устройството е първото от този тип, което ми попада за ревю и определено се зарадвах когато разбрах, че ще получа временно бройка за тези цели.

Дизайн

В сгънато състояние Mavic Mini се побира в дланта на ръката, а дизайнът е сравнително стандартен за този тип продукти. Отдолу в предната част се намира камерата, която разполага със система за стабилизация и компенсация на нежеланите движения (Gimbal). В задната част е отделът за батерията, а под него са слотът за памет картата и Micro USB конектор за зареждане. Бутонът за включване и изключване, както и индикаторът за заряда на батерията са позиционирани централно в долната част на корпуса.

Налични са четири крила като към всяко има по две перки. Конструкцията е изключително лека като тежи 249 гр с батерията. Дистанционното разполага с два стика за управление на дрона, два бутона за заснемане на снимки и видео и две антени за връзка с дрона. Към него се прикрепя смартфон, който се свързва чрез Micro USB, USB Type-C или Lightning кабел, като зареждането става през Micro USB порт. В комплекта, с който разполагах са включени резервни перки, протектори и общо три батерии със зарядна станция. Всичко това се прибира в удобен калъф за носене.

Основни характеристики:

 • Размери: 140 x 82 x 57 мм (сгънат)/160 x 202 x 55 мм (разгънат)
 • Тегло: 249 гр.
 • Максимална скорост: 13 метра в секунда
 • Максимална височина: 3000 метра
 • Пробег с един заряд: до 30 минути
 • GNSS: GPS + GLONASS
 • Гимбал: 3-осова стабилизация
 • Сензор: 12MP, 1/2.3” CMOS, FOV: 83°
 • Снимки: 4:3 (4000 × 3000 пиксела)/16:9 (4000 × 2250 пиксела)
 • Видео: 2.7K (2720 × 1530) при 25/30p/Full HD при 60 p
 • Батерия: 2600 mAh
 • Памет карта: до 256GB MicroSD

Бърз старт

След като получите дрона е препоръчително да заредите батериите и контролера. За да можете да полетите са нужни няколко бързи стъпки – първо разгърнете контролера – антените и механизма за поставяне на смартфона, след това сложете стиковете и свържете смартфона с кабел. Включете контролера, инсталирайте приложението DJI Fly и създайте акаунт, за да можете да подкарате дрона. След това сложете памет карта и батерия в дрона и го включете, той автоматично се свързва с контролера. В приложението трябва да зададете домашна точка към която да се върне при проблем и ако е необходимо калибрирайте компаса според видео указанията.

Полет и снимки

Излитането и кацането са максимално улеснени като за целта има специален бутон в приложението. Това до голяма степен прави работата с дрона е изключително лесна. След като излетите управлението става чрез двата стика – левият за издигане, снижаване и завиване, а десният за движение напред, назад и настрани. Максималната височина, на която може да се издигне дронът е 3 км, но за целта трябва да са налични оптимални условия – без сериозен вятър. Оперативната температура на дрона е от 0 до 40 градуса по Целзий. Скоростта на дрона е доста висока за този тип модели, като при оптимални условия достига до 13 метра в секунда, при изкачване до 4 м/с, а при снижаване до 3 м/с.

Тъй като през зимата, макар и мека каквато е тази година, условията за летене не са добри заради ниската температура и вятъра, не успях да направя много излитания, а няколкото, които успях да осъществя не бяха на голяма височина и с висока скорост. Управлението обаче е доста лесно, дори за начинаещ като мен. Дронът бързо хваща сигнал от GPS сателитите, което позволява лесното му позициониране и безпроблемен полет. Само веднъж и то закратко изгубих връзка с дрона, иначе тя е доста стабилна.

Максималният пробег с един заряд на батерията е до 30 минути, но това е в оптимални условия, а при ежедневните обстоятелства по моя преценка между 20 и 25 минути. За това е добре да имате и комплекта от общо три батерии със зарядна станция. Контролерът се зарежда от смартфона при управление, което означава, че няма нужда да се притеснявате за това. Обхватът на дистанционното е до 4 километра, като предава картина на живо в HD резолюция.

Снимането става или чрез хардуерните бутони или през приложението, а максималната резолюция при снимките е 4000 × 3000 пиксела, а при видеото до 2.7K (2720 × 1530) при 25/30p и във Full HD при 60 p. Оптимален резултат за мен се достига при снимане на видео във Full HD, а картината е ясна и детайлна, но не трябва да снимате срещу слънцето. Това, което не успях е да го изпробвам в по-тъмна обстановка. Стабилизацията на изображението чрез гимбала е отлична.

Достъпни са няколко предварително настроени ефектни режими за снимка като Dronie, Circle, Helix и Rocket. Те генерират автоматично заснето видео, което можете лесно да споделите.

Заключение

Цената на Mavic Mini през онлайн магазина на DJI е 399 евро, което го поставя сред по-достъпните предложения на познатите ни производители. Като цяло оставам доволен от това, което предлага дронът за компактните си размери, а качеството на заснемане е прилично и при оптимални условия доста добро. Управлението е лесно чрез интуитивния контролер и специалното приложение, а това е от голям плюс за начинаещите потребители.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *