InnoEnergy търси следващите успешни стартъпи

За шеста поредна година стартира състезанието PowerUp!, организирано от EIT InnoEnergy. Миналата година екипът ни имаше възможност да проследи за вас финала в Краков, като ви представихме най-интересното от събитието. А то е насочено към всички предприемачи в сферата на устойчивата енергия, мобилността, чистия въздух, чистите и интелигентни технологии и умните градове. Няма значение дали имате само идея, разширявате пазара си или търсите следващия си клиент. Компаниите, които са избрани да участват в програмата на InnoEnergy, ще могат да получат цялостна подкрепа, изразяваща се в подобрение и развитие на продукти и идеи, стратегии за комерсиализация и допълнителни възможности за финансиране, както и възможност за достъп до партньорската мрежа на InnoEnergy. Големият победител ще получи и възможността да се присъедини към акселераторската програма Highway на организатора на конкурса.

В търсене на еднорози

Предизвикателството PowerUp! е възможност за организации от Централна и Източна Европа да станат следващата компания „еднорог“ (стартъпи, достигнали и надхвърлили стойност от 1 млрд. долара) в портфолиото на InnoEnergy. Един от най-добрите примери е Northvolt, най-големият производител на литиево-йонни батерии в Европа, с текуща оценка от 1,6 милиарда евро.

Състезанието

Форматът на състезанието, доказал се като повече от успешен през изминалите години, е разделен на обичайните три етапа:

Първи етап – подаване на проекти от 15 януари до 5 март 2020 г. За да участвате в предизвикателството PowerUp!, трябва да подадете заявлението си до 5 март 2020 на сайта на InnoEnergy. Национален партньор и координатор на конкурса за България за шеста поредна година е Клийнтех България. Клийнтех България е и координатор на пре-акселераторската програма Primer, която е създадена именно за подготовка на потенциални участници в акселераторски програми като EIT InnoEnergy Highway, както и за международни конкурси за стартъпи като PowerUp!.

Втори етап – отсяване на проектите и организиране на национален Bootcamp, където избраните участници могат да представят своите проекти. Миналогодишният победител на българския финал бе Green charger – компания, осигуряваща лесен достъп до станции за зареждане на електрически автомобили.

Трети етап – избиране на 14 финалисти от 17 май до 3 юни. Най-добрите стартъпи ще се срещнат в Краков за големия финал на състезанието и ще бъдат обявени на сайта на конкурса.

Наградите

Големият победител ще получи награда в размер на 50 000 евро, участникът класирал се на второ място – 10 000 евро, а за третата награда са предвидени 5 000 евро. Но това са основните материални стимули. В действителност, състезателите имат възможност да се докоснат до потенциални инвеститори, да бъдат подпомогнати в реализацията на своите идеи, както и да срещнат много съмишленици.

За организатора

Европейската организация InnoEnergy е най-голямото публично частно партньорство в Европейския съюз в сферата на устойчивата енергия. Организацията обединява 430 компании от 18 страни, които имат индиректен достъп до 150 милиона потребители на енергия.

Повече от успешен

Така може да се опише последният финал на PowerUp! Състезанието за стартъпи от Централна и Източна Европа се проведе през май 2019 г. в Краков, като в него взеха участие над 300 стартиращи компании. Именно чрез последното издание на Primer, български представител се яви на финалите на PowerUp!2019, българският Green Charger, представен от Росен Данчев. Победител стана словашкият стартъп Danubia NanoTech със своя сензор от графен, подходящ за измерването на температурата на батериите, директно от повърхността им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *