Разработват достъпни умни бебешки пелени

Учени от MIT са разработили RFID сензор, който може да засича влагата в бебешките пелени и да предава сигнал за това към поставен наблизо приемник. Подобен сензор може да се произведе дори за под два американски цента, което го прави подходящ за вграждане в пелените за еднократна употреба.

Той може да бъде поставен в хидрогелът, който е част от пелените. При наличието на по-голямо количество течност, този гел става достатъчно електропроводим, че да задейства сенозра за изпращане на сигнал в радиус до един метър. За целта не са необходими батерии. Приемниците, които са свързани към домашния рутер, могат да са поставени на няколко места в стаята и да получат сигнала, който след това се предава към телефона или друго устройство на родителите.

Pampers и в момента имат подобно решение, но то е много скъпо и включва откачащ се Bluetooth сензор, който трябва да се мие и почиства редовно. Лично моят проблем с новата разработка е, че ако сензорът се изхвърля с пелените, това добавя допълнителни отпадъци в и без това невъзможния за рециклиране продукт.

Източник: MIT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *