Ревю: Epson EF-100W

Досега единствените проектори, които ми бяха попадали за ревю бяха портативни, което въпреки редица предимства, има и своите недостатъци. Сега за известно време имах възможност да изпробвам и един настолен модел – Epson EF-100W, който ми допадна с възможностите си.

Дизайн

Тук няма особени изненади като дизайнът е стандартен за този тип устройства. В предната част има решетъчен панел и е видима прожекционната лампа. Отдолу откриваме крачета и изваждаща се стойка за регулиране на ъгъла. Отзад е наличен откачащ се панел, зад който са разположени портовете за връзка – MicroUSB и HDMI, високоговорителят и приемникът на дистанционното. В горната част е поставено управлението на звука и картината, както и бутонът за включване. Отляво са отворите на охладителната система, захранващият конектор и жак за слушалки. Проекторът се предлага в бял цвят със сребриста лента или в черен с бронзова лента.

Основни характеристики:

 • Прожекционна система: 3LCD технология, RGB течно-кристален затвор
 • Картина: HD Ready, 16:10, контраст: 2 500 000:1
 • Прожекционно съотношение: 1.04 – 1.40:1
 • Зуум: дигитален, фактор: 1.35
 • Оптичен обектив
 • Размер на картината: 30 – 150 инча
 • Разстояние: 1.34 m – 1.81 m
 • Ръчен фокус
 • Вграден говорител (5W)
 • Интерфейс: USB 2.0 Type A, USB 2.0 Type B, HDMI in, Stereo mini jack audio out, Bluetooth
 • Размери: 210‎ x 230 x 92 мм, 2.7 кг
 • Гаранция: 60 месеца или 12 000 часа

Тук няма нужда от кой знае каква първоначална настройка, като единствено трябва да намерите подходящо място, на което да поставите проектора – под или бюро (както и друга подобна повърхност). Захранването е директно от електрическата мрежа чрез наличния в комплекта кабел. Подаването на сигнал става през MicroUSB или HDMI порт, като разбира се, за да можете да използвате съвременен смартфон ще е необходим опционален преходник.

След като сте се сдобили със съответните кабели просто свързвате източника смартфон/компютър към проектора и можете да възпроизвеждате желаното съдържание. Максималната препоръчителна резолюция е 720p.

Картината може да се разпъне на повърхност до 150 инча – на стената или тавана. Получава се почти кино ефект при гледане на филми. Едно от основните предимства на устройството е, че можете да го използвате и през деня – при дори сравнително светла обстановка картината е добра. Все пак за оптимални условия препоръчвам да използвате затъмнено помещение, тъй като при по-силна околна светлина картината е сравнително бледа.

Със сигурност проекторът е подходящ освен за видео съдържание и за презентации, а и други цели. Картината е ясна, постига се приличен контраст и цветовото представяне е на ниво. Можете да използвате проектора и с устройства като Chromecast, конзоли и др.

Към това получавате и вграден говорител, който е адекватен за по-малки помещения. Ако искате да получите по-качествен и силен звук, можете да добавите допълнителна система през 3.5-милиметровия жак или Bluetooth.

Управлението на картината и звука става както чрез вградените контроли, така и с наличното в комплекта дистанционно. Благодарение на това получавате удобството да регулирате всичко след като сте се настанили удобно за гледане.

Според Epson, проекторът може да се използва в продължение на 10 години с до 20 000 часа използване. Това е добър атестат за качеството на светлинния източник,

Заключение

Epson EF-100W ми допадна с компактните, за този тип устройства, размери и приличните си параметри. Работата с него е изключително лесна, а картината е качествена дори през деня при някои условия. Наличното в комплекта дава възможност за лесно управление, без да се налага да ставате от мястото си. Цената на устройството е около 1900 лв.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *