A1 Guard в защита от телефонните измами

През изминалите години сме свидетели на многобройни телефонни измами, чиято основна цел са възрастните хора. Всеки четвърти човек познава жертва на опит за телефонна измама, а през последните 3 години само регистрираните такива злоупотреби са 3044. Сега в разгара на епидемията от новия коронавирус се появяват и опити на престъпници да се възползват от създалата се ситуация и страховете на хората. Именно с цел да пресече тази практика, A1 създаде приложението A1 Guard. Чрез него можете ефективно да предпазите близките си от този тип измами.

Програмата е достъпна за абонатите на всички мобилни оператори у нас, както и за ползващите фиксирани телефони от А1. Тя дава възможност за автоматично блокиране или пренасочване на входящите обаждания на защитения номер към друг – управляващ потребител, предварително избран от защитения абонат. Услугата е част от кампания, която се провежда в партньорство с МВР.

Как работи A1 Guard

Апликацията позволява да бъде ограничена входящата комуникация с непознати номера и се състои от две части – Управляващ номер и Защитен номер. Управляващият потребител трябва да използва смартфон с Android или iOS, като създава списък с до 30 доверени номера, които могат да се свързват със защитения абонат. Един управляващ може да защитава до 5 номера.

Когато Защитеният потребител получи обаждане от номер, който е извън списъка с разрешени номера: те могат да бъдат приети, блокирани, без да се осъществяват или да бъдат пренасочени към Управляващия потребител. Възможността за пренасочване е валидна само за Защитен номер, който има абонамент за мобилни услуги от А1. Налични са два метода за известия – през приложението или чрез SMS.

За да използва приложението, Защитеният номер трябва да разполага с Android устройство, а в случай че се използва стационарен телефон на А1, модел с iOS или такъв без операционна система, могат да се използват функциите чрез предварителна инсталация чрез обаждане на безплатния номер 1441. При втория случай просто се обаждате на номера и следвате инструкциите, като предварително Управляващият номер трябва да ви е добавил като защитен.

Ако имате смартфон с Android, изтегляте приложението и избирате опцията за защитено устройство. След това въвеждате своя номер, а в последствие и управляващия номер. Това е всичко, не се изисква по-сложна процедура.

Най-хубавото е, че A1 са подготвили поредица от видео ръководства, които нагледно показват как да използвате A1 Guard, ето ги и тях:

Решението на А1 със сигурност ще бъде от полза за защита на възрастните ни роднини от телефонните престъпници. То е лесно за конфигуриране и последваща работа, определено го препоръчвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *