Ревю: Huawei Mate Xs

Huawei представи наследника на първия си смартфон със сгъваем екран Mate X – Mate Xs през февруари, като той включва редица подобрения спрямо предшественика си. Новото устройство е достъпно у нас от средата на април, като подобно на останалите актуални смартфони на компанията разчита в софтуерно на отношение на операционната система Android 10 с Huawei Mobile Services (HMS) и магазина за приложения AppGallery.

Дизайн

Mate Xs предлага отличителен дизайн като екранът се сгъва навън и предлага обширна полезна площ както в разгънато, така и в сгънато състояние. Рамката и задната повърхност на конструкцията са алуминиеви, а предната част – покритието на екрана е пластмасово. Камерата е четворна и е вградена в страничната рамка, като се използва и при селфи снимки, а това е възможно поради използваната схема на сгъване. Отдолу на тази секция е разположен USB Type-C порт. Хардуерните бутони за управление на силата на звука и включване, в който е вграден скенер на отпечатъци, са разположени отдясно на конструкцията.

В основата на смартфона е специалната панта наречена Falcon Wing, която позволява сгъването и разгъването на конструкцията. Тя е с подобрен дизайн, който е издръжлив и предпазва максимално от навлизането на външни частици, които биха могли да предизвикат повреди.

В комплект с Mate Xs идват специален кейс, който обхваща рамката на устройството, USB кабел, заряден адаптер, слушалки, игла за отваряне на слота за карти и документация.

Основни характеристики:

 • Дисплей: OLED
 • Разгънат 8″ с резолюция 2480 х 2200 пиксела
 • Сгънат 6.6“ (2480 x 1148)
 • Сгънат, втори 6.38“ (2480 x 892)
 • Чипсет: Kirin 990 5G
 • Памет: 8GB RAM, 512GB за съхранение, слот за NM карта
 • Камера:
 • 40 MP, f/1.8, 1/1.7″, PDAF
 • 8 MP, f/2.4, телефото обектив, PDAF, OIS, 3x оптичен и 5х хибриден зуум
 • 16 MP, f/2.2, ултраширокоъгълен обектив
 • TOF 3D
 • Свързаност: 5G (SA/NSA), 4G LTE, Wi-Fi 802.11 ac (2,4GHz/5GHz), Bluetooth v5.0, USB Type-C, NFC, инфрачервен порт, GPS/AGPS/Glonass/BeiDou/Galileo/QZSS
 • ОС: Android 10 с EMUI 10.0.1
 • Батерия: 4500 mAh
 • Размери:
 • Разгънат – 161.3 x 146.2 x 5.4 мм
 • Сгънат – 161.3 x 78.5 x 11 мм
 • Тегло: 300 г

Пълните параметри можете да откриете тук!

Смартфонът предлага един голям OLED дисплей, който в разгънато състояние има площот 8 инча, а тъй като се сгъва навън, в сгънато състояние получавате два екрана с 6.6- и 6.38-инчови диагонали. Вторият от тях се използва при снимане на селфита. Панелът е с добри качества и постига прилични нива на яркост, а цветовото представяне също е прилично. Наличен е режим за ограничаване на синята светлина, а това помага за намаляване на натоварването на очите.

За да преминете в режим таблет трябва да натиснете специалния бутон, който отключва механизма и да издърпате задната част към вас. Това става лесно и бързо, като не забелязах скърцащи звуци, каквито например има при motorola razr. Сгъването става чрез прибирането назад на левия панел докато чуете звука за заключване на механизма. Пантата която прави това възможно изглежда здрава, а дизайнът ограничава максимално навлизането на външни частици, които биха могли да го повредят.

Изобщо преминаването от режим телефон към таблет става лесно и бързо, като не представлява каквото и да е затруднение. Разбира се трябва да имате предвид, че заради естеството на устройството, екранът няма защитно стъклено покритие и е необходимо да сте внимателни и да о предпазвате от остри обекти.

Моделът използва актуалният флагмански чипсет на компанията Kirin 990 5G, който е произведен по 7+ нанометров процес и предлага изключително висока производителност. Той може да се справи безпроблемно с всички налични приложения и игри, а за това помага и наличието на 8GB RAM. Huawei използва и специална охладителна система, която е базирана на гъвкаво графитно решение. Налични са 512GB UFS 2.1 разширяема памет за файлове, като ако искате да добавите допълнителна памет трябва да използвате Nano Memory карта. Това обаче едва ли ще ви се наложи, тъй като половин терабайт е сериозно количество памет.

Батерията на Mate Xs е с капацитет от 4500 mAh и поддържа технология за бързо зареждане при 55W. Това позволява зареждането и до 85% за половин час. Интересно е, че общият капацитет е комбинация от две отделни батерии, които са разположени в двете части на устройството. Поради наличието на огромен екран, издръжливостта на устройството с един заряд варира драстично в зависимост от натоварването. Налични са софтуерни решения за пестене на енергия и засичане на енергоемки приложения, които помагат за удължаване на издръжливостта.

Смартфонът предлага вграден отстрани на конструкцията скенер на отпечатъци, който работи бързо и точно. Звуковата система също изненадва с високото си качество.

Софтуер

Подобно на останалите нови модели на Huawei, Mate Xs е базиран на Android 10 и идва с графичния потребителски интерфейс EMUI 10.0.1. Интерфейсът ни е добре познат от актуалните устройства на компанията, като в случая липсват приложенията и услугите на Google. За сметка на това се използват Huawei Mobile Services (HMS) и магазинът за приложения AppGallery. В новата ни секция, която е посветена на платформата можете да се запознаете с това как да стартирате безпроблемно с новия си телефон. Трябва да отбележа, че голяма част от най-популярните приложения са достъпни за новата платформа и могат лесно да бъдат инсталирани.

Phone Clone – лесният начин да стартирате с новия си телефон от Huawei

Лесен достъп до най-популярните приложения за Huawei P40 с More Apps

За да се възползвате максимално от дизайна на устройството, Huawei предлагат новата система наречена Multi-window, която разделя 8-инчовия екран на две зони, в които можете да стартирате различни приложения, а това е доста полезна функционалност. Освен това можете да отворите едно и също приложение в отделнтие бутони чрез Huawei App multiplier. Налично е и решение наречено Dock, с което в плаващ прозорец получавате бърз достъп до любимите си приложения. При преминаване от сгънат в разгънат режим, някои приложения могат да се рестартират, за да предоставят оптимални условия за работа.

Камера

Тук поради естеството на дизайна на смартфона е налична само една секция с камери, както и технология от Leica. Тя е четворна и се състои от 40MP сензор с бленда f/1.8 и PDAF, 8MP с телефото оптика за 3-кратен оптичен и 5-кратен хибриден зуум, 16MP с ултраширокоъгълен обектив и TOF 3D. Както и сами можете да се досетите, тази конфигурация предлага доста високи резултати както при снимки, така и при заснемане на видео. Наличието на телефото и ултраширокоъгълен обективи предоставя и гъвкавост при различните сцени.

При снимане с главния сензор се използва технология за сливане на четири пиксела в един, а в резултат на това снимките са с размер 10MP и предлагат по-високи нива на детайлност и повече качество при ниска околна светлина. От централния интерфейс можете директно да преминавате през различните обективи и режими – портретен, професионален, видео, нощен и др. При използване на 3-кратното оптично приближение не се наблюдава загуба на качеството, но имайте предвид, че резолюцията тук е 8-мегапикселова. 16-мегапикселовият сензор с ултраширокоъгълен обектив също се справя доста добре по отношение на качеството на снимките, но все пак не очаквайте резултати с висотата на главния сензор.

Приложението за камерата разполага и със система за разпознаване на сцени чрез технологии с изкуствен интелект. Те са доста ефективни и работят точно в повечето ситуации, но ако предпочитате това, можете лесно да ги деактивирате. Нощният режим традиционно е сред силните страни на Huawei и тук това не е изключение. Чрез него можете да разчитате на висококачествени кадри дори и през нощта. Последният ToF 3D сензор се грижи за получаването на качествени боке ефекти при портретна фотография.

Можете да снимате видео с резолюция до 4K при 30 кадъра в секуннда, а резултатите са доста добри. Налична е ефективна система за стабилизация, която премахва нежеланите движения.

За да използвате камерата за селфи снимки, изберете съответната опция от основния интерфейс и след това активирайте втория екран чрез малката икона в лявата част на екрана. Селфи кадрите очаквано са на високо ниво и имате достъп до режими като портретен, видео, регулируема бленда и дори за добавяне на стикери.

Заключение

Определено ми допада концепцията на сгъваемите смартфони, които се разгъват хоризонтално, тъй като по този начин те приемат формата на таблет и дават доста голяма полезна площ. Добавката на софтуерни решения за нейното оптимално използване е ключова, а Huawei предприемат правилните крачки за това. Моделът предлага издръжлива конструкция и работата с него е лесна. Разбира се трябва да отбележа, че липсват приложенията и услугите на Google, но вече е наличен лесен достъп до най-популярните приложения.

Иначе Huawei Xs се справя отлично по отношение на производителността, предлага издръжлива батерия с технология за бързо зареждане и доста способна камера. Моделът е достъпен у нас с цена в свободна продажба от 4999 лв., като се предлага и от трите основни мобилни оператора.

Pavlin Lukanov

5 thoughts on “Ревю: Huawei Mate Xs

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *