Интервю: AirLief – победител в регионалния финал на PowerUp!2020

На 25 юни предстои финалът на най-голямото състезание за стартиращи компании в Централна и Източна Европа – PowerUp!2020. Победителят ще получи 50 000 евро и достъп до акселераторските услуги на EIT InnoEnergy. Представяме Ви кратко интерво с българският финалист, компанията AirLief, която с иновативните си маски, спечели оспорвания регионален финал в България, организиран от Клийнтех България.

Здравейте и поздравления за победата Ви в регионалния финал на PowerUP!2020.  Първата маска AirLief излезе на пазара преди малко повече от 6 месеца и бързо набира популярност. Разкажете ни накратко как се роди идеята за маската AirLief?

Благодаря, всичко започна с решението на личен проблем. Роден в София и израсъл в крайните квартали, имам респираторни проблеми от дете. През 2014 г. живях и работих в Азия в многомилионен град, където респираторните ми проблеми се влошиха и ми се наложи да нося маски. Когато се прибрах в България, решихме да пробваме да създадем устойчив продукт, който да не кара хората да правят компромиси, за да носят маска – маските могат да бъдат по-добри, по-надеждни и по-удобни за носене. Събрахме екип от най-добрите инженери и дизайнери в България и направихме много бързи цикли от прототипиране и тестване с крайни потребители. Вече имаме над 70 итерации и над 120 интервюта лице-в-лица с потребители. Като целим да слушаме какво говорят потребителите и да правим промени, ако те са възможни на този етап. Създаването на добър продукт е целенасочен и структуриран процес, той не се случва бързо и няма краен срок.

Маската е снабдена със сменяем 5-слоен FFP филтър.  Колко често следва да бъде подменян филтъра и откъде могат да го закупят потребителите?

Отговорът би бил субективен. Зависи от нивото на замърсяване, влажност и интензивност на използване, честота на дишане, начин на използване и поддръжка от самия потребител. Срещу прахови частици или срещу вируси се използва е също от значение. Специфичния дизайн обаче предразполага към по-голяма площ на филтрация, което води до по-дълъг живот на филтъра и по-лесно дишане в сравнение с други маски.

Към настоящия момент сте ограничили продажбата на някои от предлаганите маски – на какво се дължи това и кога очаквате да възобновите продажбите им?

По време на месеците на пандемията се е увеличило производството на висококачествени маски, т.н. респиратори с 20 пъти спрямо същото време на миналата година. За производството им се използват материали, които са специфични и се намират трудно за разлика от материалите за маски от плат и медицински маски. Причината е, че за направата на тези материали се изискват големи инвестиции и има определен брой производители в цял свят. Макар и те да работят на пълни обороти в момента, все още има недостиг на материали за респиратори.

Осъзнавайки сериозността и динамиката на събитията. Заедно с развиваща се компания за биопринтиране успяхме да създадем основния филтриращ слой в лабораторни условия, но за да се стигне до производствен процес трябват инвестиции и още работа. Производството в България си има своите предизвикателства.
Има неща, които ние като екип можем да променим и такива, които не можем, ще възобновим продажбите в нормални темпове, тогава когато се реши ситуацията около доставките на материалите.

На какъв етап е разработването на „умна маска“, която да комуникира с приложението AirLief, или към настоящия момент сте концентрирали усилията си към продажбата на съществуващите продукти?

Имаме работещ прототип на „умната маска“ още от 2018 и се свързваше с мобилното приложение AirLief посредством блуутут. Причината да не продължим с развитието е, че след направени тестове с потребители, разбрахме, че макар и добра идея според потребителят, допълнителната иновация и връзка маска-телефон не е особено нужна и не оправдава по-високата цена за микроелектрониката. Но пък разбрахме, че и двата продукта: мобилна апликация и маска имат много добър потенциал за доразвиване. Тогава двата продукта заживяха отделен живот и започнахме да доразвиваме двата продукта благодарение на обратната връзка, която получаваме. Приложението в момента се използва в над 60 държави, а за маската имаме потребители от над 15 държави.

Пандемията от Covid-19 вероятно ще отмине, но с това ще се завърне градското замърсяване, какви са очакванията Ви за пазарните нагласи – очаквате ли отлив на потребители или напротив, все по-засилено търсене?

Пандемията принуди хора, които не са свикнали с носенето на маски в това число и българите, да променят навиците си и да започнат да носят маска. Вярваме, че тази промяна ще доведе не само до по-добра защита от болести, пренасяни по въздуха, но и до по-здравословен и по-дълъг живот, тъй като защитата от замърсяване на въздуха в много страни и по-конкретно мегаполиси се увеличава.

Тук е редно да споменем и нещо, за което не всеки се замисля. Увеличаването на производството на маски за лице идва с отговорността за контролирано изхвърляне и преизползване на материалите в тях. За един ден по време на пандемията са изхвърлени стотици милиони еднократни маски. Тук искаме ние да бъдем носители на промяната. Като в момента сме постигнали много високо ниво на устойчивост на маската – 60% от маската е направена от рециклирани материали и продължаваме да подобряваме жизнения цикъл на нашия продукт.

Пожелаваме успех на българския финалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *