Малките търговци могат да продават онлайн във Viber

Mastercard и myPOS представиха VibeMarket – услуга, която дава възможност на малки търговци на хранителни и битови стоки, ресторанти, заведения, фитнес и йога студия, козметични услуги и много други да управляват поръчки изцяло във Viber общности и да получават плащания с карта, без да се налага изграждане на онлайн магазин или дори инсталиране на виртуален ПОС терминал.

VibeMarket представлява виртуален пазар, в който регистрираните с myPOS търговци могат да предлагат стоки и услуги под формата на постове в своя Viber общност. Благодарение на разработения в партньорство aвтоматизиран чатбот, купувачите могат да откриват търговците по локация и потребителска категория, след което да договорят поръчката си на лично съобщение и да платят онлайн. Търговецът получава средствата по сметката си веднага и използва изгодни условия като плаща само такса за полученото плащане.

Сред пилотните търговци на проекта са Хранкооп – фермерски кооператив, Leo’s Pizza Trattoria – италиански ресторанти, винарската изба Катаржина Естейт, както и платформи за доставка на стоки и услуги като produkti.bg.

По данни на Mastercard, онлайн търговията oще през 2019 бележи стабилен ръст: 74% от българите пазаруват онлайн, при средно 67% за страните от ЦИЕ. Потребителите в България пазаруват онлайн през мобилни приложения средно 5 пъти месечно, a плащане през уеб браузър ползват 72%. Същевременно факторът „дигитален достъп” до продукта и услугата, допринасящ за лоялността на потребителите към нея, днес е на второ място по важност – след “изключително обслужване“, като само за 5 години се е изкачил от 11-то място. Очаква се след още 5 години „дигиталният достъп“ да стане абсолютен лидер сред факторите за лоялност на потребителите, сред други подобни като „лесно, удобно, персонализирано“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *