Представяне: LG Dual Cool with Air Purification – климатик и пречиствател в едно

През последните години проблемът със замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ), основно през зимата, стана особено сериозен. Той е отчетлив както в столицата, така и в някои по-големи градове, но и в селата, където основното отопление идва от дърва и въглища. ФПЧ обаче се генерират и в помещенията, от натрупване на прах, домашни любимци и други фактори. Междувременно през лятото сме свидетели на все по-високи температури, които представляват сериозен дискомфорт в домовете и офисите ни.

Устройството, с което ще ви запозная днес се справя и с двата проблема наведнъж. Става дума за новия климатик, който действа и като пречиствател на въздуха – LG Dual Cool with Air Purification. Освен познатите ни действия на един климатик, а именно да затопля и охлажда въздуха, този модел може и ефективно да го пречиства от ФПЧ.

Моделът е със стандартен дизайн, като изключим два визуално отличими елемента – сензорът за ФПЧ, който е отдясно на вътрешното тяло и йонизаторът, поставен в горната му част. Наличен е и LED дисплей, който показва основните данни за качеството на въздуха и температурата. Друг елемент, който няма да виждате в ежедневието си е магнитният филтър позициониран по цялата ширина отгоре на климатика.

Основни характеристики:

 • Капацитет на охлаждане, kW (Мин – номинал – макс): 890/2500/3700
 • Капацитет на отопление, kW (Мин – номинал – макс): 890/3300/4100
 • Мощност: 9k BTU
 • SEER/SCOP: 6.6/4
 • Нива на шум при охлаждане: 21/27/35/42 dBA
 • Нива на шум при отопление: 30/35/41 dBA
 • Енергиен клас: А++/А+
 • Двоен инверторен компресор
 • Йонизатор
 • Smart ThinQ/Wi-Fi (вграден)
 • Хладилен агент: R32
 • Размери на вътрешното тяло: 857 х 348 х 190 мм, 9.5 кг.

В основата на новия LG Dual Cool е интегриран двоен инверторен компресор, който позволява климатикът да работи с по-ниски нива на шум и да охлажда въздуха по-бързо. Системата постоянно следи параметрите и настройва скоростта на компресора за поддържане на желаната температура. Освен това се пести и повече енергия спрямо решенията с конвенционален компресор.

Климатикът е част от платформата Smart ThinQ, която позволява управлението му през приложение, директно от смартфона. Това разбира се е от голямо улеснение, тъй като не се налага винаги да търсите дистанционното, когато искате да го включите или да промените температурата. През приложението можете също така да проследявате оперативния статус, дори когато не сте в дома/офиса си.

Сред режимите, които ще са ви полезни е „Комфортен сън“, който осигурява подходяща обстановка, като регулира автоматично 3 различни функции. Климатикът има система за настройване на посоката, в която е насочена въздушната струя между 6 предварително зададени позиции. Ако помещението ви е с по-високи нива на влага, технологията Jet Dry дава приоритет на премахването ѝ.

Интересното е, че дисплеят показва и консумираната енергия, наред с други полезни параметри.

Пречистване

Тази полезна и необходима за някои локации функционалност вече е директно вградена в климатика и няма нужда да купувате допълнително устройство. LG Dual Cool with Air Purification разчита на сензор, който засича концентрацията на ФПЧ с размер до PM1.0.

Наличният йонизатор генерира йони, които поляризират ФПЧ, а магнитният филтър позициониран по цялата ширина на климатика улава поляризираните частици. На дисплея ще виждате количествена индикация за качеството на въздуха в помещението в реално време и в няколко цвята в зависимост от нивото на замърсяване.

Филтриращата система е подходяща за помещения с площ до 27 квадратни метра. Горният филтър може лесно да се сваля и измива. Сред интересните функционалности е и тази за автоматичното почистване, която предотвратява формирането на бактерии и мухъл върху топлообменика.

Апликацията LG ThinQ следи и записва качеството на въздуха, като може да даде подробен отчет по ден/седмица/месец/година. Освен това можете да задавате дневен, седмичен и месечен график, както и да следите консумацията на енергия за определен период.

Заключение

Новото решение определено е уникално за пазара и предлага сериозно удобство. С него можете не само за охладите или затоплите дома си, но и ефективно да пречистите въздуха в него. Разбира се достъпна е и опцията за отдалечено управление чрез мобилно приложение. Моделът с пречиствател е наличен с капацитет от 9к (AP09RT) и 12к (AP12RT) Btu, като до края на годината можете да го регистрирате за 5-годишна гаранция.

2 thoughts on “Представяне: LG Dual Cool with Air Purification – климатик и пречиствател в едно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *