Естонски стартъп спечели финала на EIT Innoenergy 2020 PowerUp!

Тазгодишният финал на международния конкурс за стартиращи компании PowerUp! беше спечелен от естонски стартъп. Представителите на компанията получиха голямата награда от 50 000 евро, както и възможността да се присъединят към бизнес акселератора Highway на InnoEnergy. Въпреки трудностите, предизвикани от пандемията, PowerUp! регистрира нов рекорден брой участници, с над 360 компании от 20 страни от Централна и Източна Европа.

И големият победител е Woola!

Създадената в края на 2019г. компания,  представи иновация, свързана с производството на пластмасови и найлонови опаковки, в това число и аерофолио. Годишно, само в Естония се потребяват над 8000 км аерофолио, при население от едва 1,3 млн. души, като 96% от произвежданото аерофолио не подлежат на рециклиране. В световен мащаб има над 2 млрд. потребители, генериращи над 100 млрд. броя поръчки. Затова от Woola са намерили алтернатива на този вреден за природата продукт, чрез иновативната предпазна опаковка от овча вълна. В Естония, 90% от вълната (или около 135 тона) се изхвърлят всяка година. В другите държави този процент варира според качеството на вълната, но средно се изхвърлят между 50 и 80% от произведената вълна. Сред положителните качества на новия продукт са неговата биоразградимост, удароустойчивост и топлоустойчивост. Но най-важна е цената – ценовия диапазон на опаковката от вълна е много близък до този на аерофолиото и е значително по-евтина от съществуващите биоразградими опаковки на растителна основа.

Второто място и награда в размер на 10 000 евро отиват при Viezo

Литовската компания спечели второто място със своята разработка за производство на енергия от вибрации. Представеното от компанията устройство генерира достатъчно количество енергия, която да подпомага традиционните батерии в безжични IoT сензори, като по този начин удължава живота им. От компанията обещават 60% намаление на разходите за смяна на батерии за сензорите. Новостта в технологията е ползваният пиезоелектрически полимер, който се различава от вече предлаганите на пазара устройства за генериране на енергия чрез електромагнитна индукция (производители като ReVibe, Perpetuum и др.).

Трето място и чек от 5 000 евро за екипа на Pocket Virtuality от Чехия

Чешкият стартъп зае третото място с представената нова технология за добавена и виртуална реалност в реално време. Разработката позволява приложението й в области като инженерството и медицината. Чрез нея, в реално време външният консултант ще може да вижда виртуално представяне на околната среда и да съдейства от разстояние.

AirLief – българският финалист

Тазгодишният български финалист бе компанията AirLief, със своята разработка на ефективна маска, предпазваща от мръсен въздух и вируси. AirLief е основана през 2017 година от Петър Живков, а основната й дейност включва производство на стилни защитни маски срещу замърсения въздух, както и разработване на решения за персонализирана защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *