Финалистите на PowerUp! 2020 – идеи за по-чиста планета

Тазгодишният финал на международния конкурс за стартиращи компании PowerUp! беше спечелен от естонския стартъп Woola със свежата идея за предпазна опаковка от овча вълна. Конкуренцията сред финалистите бе много ожесточена, а идеите им заслужават да бъдат споделени.

Greenbin – решение за пластмасовите бутилки

В Полша, големите производители на напитки в пластмасови бутилки съвсем скоро ще бъдат принудени да плащат големи разходи за нерециклираните бутилки, като годишно в страната се потребяват над 5 млрд. бутилки. Към настоящия момент в родината на Шопен се обработват 40% от тях, а съгласно законодателството, в срок от 5 години този процент трябва да бъде удвоен или производителите ще бъдат принудени да плащат сериозни такси. Именно полският стартъп Greenbin e намерил интересно решение – на всяка бутилка се поставя QR код, който потребителят сканира, след което хвърля в кофата за разделно събиране и получава награда. Сред ползите за производителя е ясната проследяемост на генерираните и потребени пластмасови бутилки, както и намаляване на таксите за нерециклирани бутилки. Заложената такса на компанията за това приложение е 1 евроцент на бутилка, като стратегията на компанията е да заеме 20% от пазара на пластмасови бутилки в Полша. Според прогнозите на Meticulos Research пазарът на умно управление на боклука ще достигне 3,97 млрд. $ през 2025г.

Watto – развитие на електрозарядни станции в Източна Европа

Знаете ли че 27% от въглеродните емисии в Европа са формирани от транспорта, а 76% от всички електрически зарядни станции в Европа се намират в само 4 страни – Франция, Германия, Великобритания и Холандия. Това от своя страна е проблем за притежателите на електромобили, които искат да пътуват на дълги разстояния. Именно решение на този проблем търси румънският финалист Watto. Чрез своята ултрабърза станция, предлагаща заряд от 80% за 8 минути, представителите на компанията вярват, че междуградското пътуване вече няма да е проблем за електромобилите. Целта на компанията е в рамките на 10 години, да създаде мрежа от ултрабързи станции в Източна Европа, покривайки 5 страни, сред които и България.

Eazy oil – да помислим и за автомобилите

Хърватската компания Eazy oil e намерилa решение за съкращаване на времето на престой и разходи на бензиностанциите чрез внедряване на автоматизиран процес на плащане. Специализиран софтуер ще извършва разпознаване на зареждащия чрез регистрационния номер. Спирайки на бензиностанцията, софтуерът разпознава вашия номер и в момента, в който приключите зареждането на автомобила, автоматично таксува кредитната ви карта. Компанията е разработила мобилно приложение, в което следва да се регистрират потребителите и в което може да бъде открита справка с плащанията, както и бензиностанциите, на които може да бъде лесно зареден автомобила.

Troia – в помощ на обществените ремонти

Словенският финалист предлага изключително интересно решение, обединяващо технологиите и градската инфраструктура. Чрез предлагания от компанията софтуер, компаниите вече имат възможност в реално време да виждат вертикалната планировка и лесно да се ориентират какво точно има в земята под тях. По този начин рискът да бъде пробит някой водопровод при ремонтни дейности намалява значително, което спестява от своя страна непредвидени разходи за допълнителни ремонтни дейности. От компанията планират този софтуер да може да бъде ползван дори чрез смарточила.

Blink energy – да намалим прекъсванията на тока през зимата

Турският финалист предлага решение за предпазване на електропреносната мрежа от натрупване на сняг, чрез сравнително компактно устройство, което се монтира върху самите кабели. Чрез контролирани вибрации, то предотвратява натрупването на сняг и лед. От компанията обещават следващият модел да събира данни за мрежата и така компаниите да оптимизират допълнително разходите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *