Ревю: Tenda AC8

През изминалите години имах възможност лично да се убедя в качеството на мрежовото оборудване на Tenda. Компанията предлага модели с отлично съотношение цена-качество, а новият безжичен рутер, с който ще ви запозная в настоящия материал не прави изключение. В случая става дума за Tenda AC8 – модел с обширно покритие и високи скорости на трансфер.

Дизайнът на рутера е доста интересен и нетрадиционен като напомня на крилото на прилеп. Той е изцяло в черно и с лека конструкция, като в горната ѝ част е позициониран и LED индикатор. Веднага правят впечатление четирите фиксирани антени, а отзад на корпуса откриваме WAN и три Gigabit LAN портове, бутон за включване и WPS/Reset. Ако предпочитате това, можете да монтирате рутера и на стена. В комплект с рутера идват LAN кабел, захранващ адаптер и документация.

Основни характеристики:

Безжични стандарти: IEEE 802.11 ac/a/b/g/n
Честотни ленти: 2.4GHz (300Mbps) & 5GHz (867Mbps)
Антени: 4 х 6dBi (фиксирани)
Портове: 1000Mbps WAN, 3 х 10/100/1000Mbps LAN
Защита: WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2
Размери: 200 x 127 x 33.6 мм

Както е случаят при повечето съвременни рутери, първоначалната настройка е изключително лесна, но разбира се зависи и от вашия интернет доставчик. След като свържете входящия кабел и захранването, посещавате следния адрес от смартфон или компютър – tendawifi.com и проследявате няколко бързи стъпки, след които сте готови за действие.

Tenda AC8 работи в две широчинни ленти – 2.4GHz и 5GHz, като е налична и възможност за автоматичен избор на оптималната връзка. При тях на теория могат да се постигнат съответно 300Mbps и 867Mbps. Скоростите са доста високи, като разбира се ще ви е необходим и адекватен сигнал от доставчика ви на интернет. 5GHz се препоръчва за стрийминг на видео с висока резолюция и гейминг, а на 2.4GHz можете да разчитате за браузинг и други по-леки задачки.

Рутерът разполага с общо четири фиксирани външни антени с мощност 6dBi, което по данни на компанията му дава възможност да покрие площ от 90 квадратни метра и сигналът да премине през два слоя стени. Разчита се и на Beamforming технология, която позволява насочването на сигнала директно към потребителското устройство.

Моделът съвсем спокойно може да предложи покритие на цял апартамент при оптимално позициониране разбира се. Скоростите на трансфер са високи дори да не сте в директна близост до рутера. Спокойно можете да свържете и множество уреди едновременно, което не се отразява негативно.

Едно от предимствата на този рутер е наличието на Gigabit LAN портове и по-точно три такива. По този начин можете да се възползвате от скорости на трансфер до 1000 Mbps, с което да се възползвате от оптична мрежа. Разбира се това ще позволи и постигането на бърз трансфер при свързване на други мрежови устройства чрез кабел, както и компютри. За съжаление липсва USB порт, но това е опция в малко по-високия клас.

В основата на рутера е заложен Realtek процесор с честота 1GHz, който е произведен по 28 нанометров процес. Сред останалите интересни параметри, функционалности и технологии са iPv6, родителски контрол, опция за изключване на LED индикатора, както и възможност за програмиране на часове за активност.

Заключение

Tenda AC8 предлага високи скорости на трансфер и то при достъпната цена от малко над 50 лв. За тази стойност получавате двубандова вртъзка, обширно покритие, както и три Gigabit LAN порта. Първоначалната му настройка е лесна и може да стане директно през браузера на телефона ви. След това ако имате нужда от нещо допълнително, системният интерфейс е лесен за навигация. Не забелязах някакви проблеми при работа с Tenda AC8, като мога да го препоръчам на тези от вас, които искат достъпен рутер с разширени възможности.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *