Ревю: SteelSeries Rival 650 Wireless

През последните години все повече от периферните устройства, които използваме имат и безжични опции, а това често води до по-добро потребителско изживяване. По този начин се премахват и досадните кабели, които затрупват бюрото или работната ни среда. От няколко седмици имам възможността да изпробвам безжичната геймърска мишка SteelSeries Rival 650 Wireless, а сега вижте и впечатленията ми от този модел.

Мишката е с ергономична форма, а конструкцията от подсилена със влакна пластмаса. Покритието е от матово, а това позволява постигането на стабилен захват. Налични са няколко RGB светлинни елемента – логото на компанията, две ленти над него и в скрола. Основните бутони са с обширна площ, а отляво са позиционирани три допълнителни. Страничните панели се свалят и под тях се поставят включените в комплекта тежести.

В долната част откриваме гладки крачета за оптимално придвижване, сензор за дълбочина, основен сензор, бутон за сдвояване и слайдер за включване. Отпред е позициониран Micro USB порт за зареждане. В комплект с мишката идват кабел за зареждане, преходник, USB предавател и тежести.

Основни характеристики:

Основен сензор: TrueMove 3 Optical Gaming Sensor
Помощен сензор: Depth Sensing Linear Optical Detection
CPI: 100–12000 в стъпки по 100 CPI
IPS: 350+ на повърхности SteelSeries QcK
Ускорение: 50G
Разстояние на повдигане: 0.5–2 мм
Бутони: 7
SteelSeries суичове
8 RGB зони
Тегло: 121 гр + до 153 гр.
Размери: 131 x 69 x 43 мм

За да започнете работа с мишката е необходимо да свържете включения в комплекта USB адаптер към компютъра си и след това да включите самата мишка чрез бутона в основата ѝ. За да се възползвате от пълните функционалности на модела ще трябва да изтеглите и софтуера SteelSeries Engine.

Още след първите движения можете да прецените дали имате нужда от добавянето на допълнителни тежести. Те са с тегло по 4 гр. и могат да бъдат добавени от двете страни на конструкцията. За целта премахвате страничните панели, които се прикрепят магнитно. Всичко това става лесно и бързо. Самите тежести се съхраняват в гумиран съд, който е компактен и ще можете лесно да го носите със себе си при необходимост.

Rival 650 Wireless е с дълга конструкция и не особено широк корпус. Поне за мен тя е доста удобна дори при продължителна работа. Елементите от корпуса, които се използват постоянно – зоната за дланта и основните бутони са с матово покритие, което позволява постигането на стабилен захват. Отляво и отдясно са налични и гумирани елементи, които са съответно за палеца и малкия пръст.

Мишката използва двойна система от сензори – TrueMove 3 Optical Gaming Sensor и Depth Sensing Linear Optical Detection. Благодарение на това се постигат отлични резултати при проследяване. Фините настройки на чувствителността и ускорение и забавяне в движенията се регулират през SteelSeries Engine приложението. Тук можете още да създавате профили и да програмирате бутоните с макро функционалности. С програмата се работи изключително лесно и интуитивно. Единият сензор веднага засича повдигане.

TrueMove 3 сензорът предлага до 12 000 CPI и 350 IPS като е създаден съвместно с PixArt. Постига се 1 към 1 проследяване, което означава, че изминаването на определено разстояние на подложката ще се превърне в същата дистанция и на екрана. В основата на мишката е интегриран 32-битов ARM процесор, който се грижи за оптималната производителност.

Трябва да призная, че досега не ми беше попадала геймърска мишка с такова ниво на персонализиране на настройките и по-точно по отношение на ускоряването при започване на движението и забавянето при неговото завършване. Освен това обаче можете да регулирате и дистанцията на повдигане.

Стигаме и до светлинните ефекти, които са в няколко зони и отново могат да бъдат регулирани през софтуерното решение. Налични са разнообразни опции, включително такива създадени от вас. В случая става дума за RGB елементи, които могат да визуализират обширна гама от цветове. Всичко това е доста ефектно при по-тъмна околна обстановка.

Дизайнът с матови и гумирани елементи дава стабилност дори при продължителен и напрегнат гейминг. Няма опасност мишката да се изплъзне от ръката ви. Трябва да имате предвид, че мишката е за потребители, които използват дясната ръка.

Разбира се един от основните плюсове е в това, че е налична технология за безчинно свързване със специален компактен приемник. Използвана е ексклузивната безжична технология Quantum, която предлага връзка без забавяне – 1000Hz (1ms). Това подсигурява постигането на оптимална скорост и командите се предават адекватно.

Вградената батерия има доста сериозна издръжливост (до 12 часа), а зареждането става с включения в комплекта кабел. Поддържа се технология за бързо зареждане, като с 15-минутен заряд получавате до над 10 часа издръжливост. Разбира се можете да играете и докато мишката се зарежда.

Изпробвах модела с разнообразни игри, включително по-бавни като Civilization VI и Diablo III, но и някои екшън заглавия като Fortnite и PUBG. Разбира се в зависимост от типа игра е необходимо да си създадете и специфичен профил, а като направите това мишката се справя отлично.

Заключение

Rival 650 Wireless съчетава най-доброто от двата свята – безжична свързаност и прецизна технология за проследяване. Можете да разчитате на нея за всякакви типове игри, като батерията предлага доста сериозна издръжливост и технология за бързо зареждане. Сред другите плюсове са ергономичен дизайн с елементи против хлъзгане и системата за добавяне на тежести. Цената на модела през сайта на компанията е 129.99 евро, а в търговската мрежа у нас е около 230 лв.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *