Ревю: Huawei Watch GT 2 Pro – изискан и функционален

От скоро най-новият смарт часовник на Huawei в серия Watch GT 2 – Watch GT 2 Pro вече е наличен у нас, а в настоящия материал ще ви запозная и отблизо с актуалното предложение на компанията. Часовникът добавя някои нови функционалности, които ще се харесат на много от вас. Сред тях са проследяването на нови тренировки и безжично зареждане. Разбира се запазена е една от любимите ми черти на серията, а именно издръжливостта до две седмици с един заряд на батерията – много полезна характеристика.

Дизайн

Часовникът идва с редица новости и подобрения в дизайна спрямо предшественика си Watch GT 2. На първо място е използвано сапфирено покритие на дисплея, като то е почти изцяло плоско. Освен това рамката е от титан, а това позволява постигането на издръжливост от високо ниво при поддържане на ниско тегло. Покритието в долната част на часовника е керамично и доста гладко, което го прави удобен при продължително носене.

Отдясно на корпуса са поставени два хардуерни бутона, а вариантът, който беше при мен за ревю е с кожена каишка (налична е и версия със силиконова). Конструкцията е водоустойчива на дълбочина до 50 метра. Разбира се каишката е сменяема и можете да използвате и друга, по ваше желание. В комплект с часовника идват подложка за зареждане, документация и кабел.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 1.39 инча AMOLED 454 x 454 HD
  • Материал: Титаний + Сапфирено стъкло
  • Цвят на каишката: Black Fluoroelastomer/Gray Brown (кожена)
  • Бутони: за включване, за функции
  • Процесор: Kirin A1 + STL4R9
  • Други: високоговорител, GPS, Bluetooth 5.1, безжично зареждане, 5 ATM вооустойчивост
  • Размер: 46.7 x 46.7 x 11.4 мм, 52 г (без каишката)

Пълните характеристики можете да откриете тук!

Хардуер

Новият Watch GT 2 Pro е базиран на 46-милиметровия вариант на предшественика си и като такъв споделя някои черти с него. Сред тях е екранът, който е с диагонал 1.39 инча, AMOLED панел и резолюция 454 x 454 пиксела. Дисплеят е ярък и отчетлив дори при пряка слънчева светлина, налични са настройки за ниво на яркост с опция за автоматично регулиране (най-добре изберете нея). Освен това можете да активирате Always On циферблат, който е постоянно активен, но това разбира се ще доведе до ограничаване издръжливостта на батерията.

В основата на модела е чипсетът Kirin A1 в комбинация с 4GB вградена памет, а свързването се осъществява чрез технология Bluetooth 5.1. Часовникът включва и впечатляващ набор от сензори, а именно: Акселерометър, Жироскопичен, Магнитометър, Оптичен за измерване на пулса, за околна светлина, въздушно налягане и Капацитивен. Освен това има и GPS, с който да проследява движението без свързан телефон.

Функционалности

Освен, че има стилен дизайн, устройството е идеално за проследяване на разнообразни спортни дейности с над 100 тренировъчни режима. Сред тях са 17 професионални и 85 персонализирани такива. Налични са и над 10 курса по бягане с подробни гласови напътствия. При новите проследяеми тренировки са такива за зимни спортове като ски, сноуборд, ски в пресечена местност, а освен това можете да подобрите представянето си при голф.

Серия Watch GT 2

Вграденият барометър отчита налягането във въздуха в реално време и предупреждава при наближаваща рязка промяна. Добавена е и Route Back функцията, която записва вашия маршрут с вградения GPS. По този начин можете да проследите записания маршрут и да намерите пътя си обратно.

Разбира се при всяка тренировка се изготвя детайлен анализ, който можете да видите в приложението Huawei Health. Дори по време на спорт обаче можете да преглеждате основните параметри на дисплея. Една от добавките въведени при Watch GT 2e, а именно автоматичното засичане на старт на някои видове спорт като ходене и тичане също в включена тук.

Сред най-важните функции на смарт часовниците на Huawei се нарежда постоянното следене на нивата на стрес и качеството на съня и предлагането на подробен интелигентен анализ, а на негова база и съвети за подобряване на състоянието. Технологията TruSleep 2.0 проследява и открива шест основни проблеми в съня и предоставя съвети за по-пълноценен отдих. Подобрено е още следенето на пулса чрез системата TruSeen 4.0+ и наситеността на кръвта с кислород. Това са важни параметри, както за спорт, така и за хора с рискови състояния, които могат да получават известия при засичане на нетипични стойности.

Watch GT 2 Pro има вграден говорител, а благодарение на това можете да го използвате и за провеждане на разговори през свързания смартфон. Разбира се тази функционалност е подходяща при по-тихи условия. Тази функционалност е полезна в разнообразни ситуации, включително когато телефонът е в съседна стая или не искате да прекъсвате дейността си. Понякога е подходящо да го използвате и по време на шофиране, но в зависимост от звука в купето.

Как екосистемата от устройства на Huawei работи #заеднозатеб

Вградената памет е достатъчна за съхраняване на до 500 песни, които се прехвърлят през приложението от телефона. Можете да ги слушате директно на съвместими безжични слушалки, а по този начин не е необходимо винаги да взимате телефона си по време на тренировка.

В софтуерно отношение е използва познатата ни от предходните модели платформа. Интересна добавка обаче е възможността за инсталиране на допълнителни приложения, макар и с избор само на няколко към момента. Платформата е бърза и доста лесна за навигация. Имате и опция за избор между над 200 дизайни на циферблата. И тук има полезна новост, а именно генериране на циферблат със снимка изпратена безжично от телефона – функционалност наречена OneHop. Часовникът може да показва и осемте лунни фази, както и приливите.

Батерия

Няма как да не акцентирам върху батерията! Тук отново можете да разчитате на издръжливост с един заряд на батерията до две седмици. Разбира се това зависи от активираните функционалности, проследяване на тренировки, проведени разговори и т.н. Това е една от най-силните черти на часовника при положение, че доста от конкурентните смарт часовници издържат до няколко дни.

Една изключително полезна добавка е опцията за безжично зареждане с технологията Qi. Това означава, че можете да го зареждате както от включения в комплекта аксесоар, така и с други подложки и дори съвместими смартфони. След 5 минутно зареждане можете да използвате часовника 10 часа.

Заключение

Huawei Watch GT 2 Pro е поредното силно носимо устройство на компанията, която затвърждава позициите си в този сегмент. Запазена е отличителната сериозна издръжливост на батерията като е добавена възможност за безжично зареждане. Освен това отчитам и нови опции за проследяване и възможност за качване на допълнителни приложения (макар и ограничена на този етап). Преди всичко обаче часовникът е доста стилен и съвсем спокойно можете да го носите и на официални събития. Той е идеален спътник в ежедневието!

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *