Brother DCP-1622WE – повече разпечатки, по-малко разходи

Тази година пандемията от новия коронавирус промени коренно работната среда на много хора. Редица организации бяха принудени да преструктурират работата си като служителите им преминаха към работа от домашни условия. Често обаче това, което липсва в тези случаи е не какво да е друго, а …. принтерът. Именно затова днес предлагам на вниманието ви ревю на един от флагманите на японския лидер при печатащите устройства – Brother. Моделът е част от серията икономични устройства с евтин оригинален консуматив TenerBenefit и е насочено специално именно към потребителите работещи в домашни условия (home office).

Brother ни е добре позната с икономичните си принтери и многофункционални устройства, а сега за първи път ми попада за ревю продукт на компанията. Става дума за модела DCP-1622WE, който е компактна машина предлагаща функции за лазерен черно-бял (монохромен) печат, копиране и сканиране. Моделът има и безжична свързаност като е предназначен за малкия и домашен офис.

Икономичен печат с TonerBenefit

Една от силните черти на устройствата на Brother от серията TonerBenefit е това, че постигат доста икономичен печат. Освен, че идват със стартов тонер с пълния си капацитет за 1500 страници, оригиналната тонер касета TN-1090 е на цена от 44 лв., което е може би е редно да напиша, че е изгодно, но правилното съчетание всъщност е: изключително евтино. Защото на фона на това при стандартни многофункционални устройства цената на тонер касетата за 3000 страници е около179 лв.

Лесно можем да сметнем, че с оригиналния евтин консуматив можете да постигнете цена от под 3 стотинки на копие, което само по себе си е впечатляващо. Моделът е част от серията TonerBenefit, с която Brother гарантират оптимални резултати при натоварване и достъпна цена на печат. Тази революционна концепция на японската компания позволява натрупването на икономии от печат през годините, а те могат да достигнат доста сериозни суми.

Въпреки, че тук представям модел, който е подходящ за домашен или с други думи малък офис, серията включва още устройства, които са подходящи и за фирми, с по-голям оборот на печата. Те също могат да се възползват от устройствата, просто трябва да изберат според своите нужди правилното за тях печатащо устройство.

Важно е да отбележим, че моделите на Brother са известни с висококачествения си печат, като можете да разчитате на ясни и четливи документи. Както конкретното мултифункционално устройство, което разглеждаме Brother DCP-1622WE, така и останалите продукти от портофлиото на Brother са с 24 месеца стандартна гаранция, която може да удължите с още година до 36 месеца след безплатна регистрация на сайта на компанията. Безплатната регистрация не отнема много време, и трябва да направите след като закупите устройство от магазинната мрежа.

Дизайн

Както вече споменах, устройството е компактно при размери 385 x 340 x 255 мм и тегло 7.2 кг, а това означава, че няма да заема много пространство в дома или офиса ви. Конструкцията е в черен цвят като бутоните за управление и дисплеят са в горната част пред капака. Отпред откриваме и секцията за тавата за подаване на хартия.

За да сканирате документ трябва да повдигнете горния капак където е и частта за скенера. От компанията споделят, че са използвали издръжливи материали за корпуса, който се отличава и със здравината си. В комплект с устройството идват освен пълнокапацитетната тонер касета за 1500 страници, захранващ кабел, ръководства и диск със софтуер.

Свързване

Brother DCP-1622WE предлага два типа свързване, с опционален USB кабел или безжично през Wi-Fi мрежа, включително със смартфон. Разбира се ние се възползваме от безжичната функционалност, като за целта се изтеглят драйвърите и софтуер от диска или сайта на компанията за компютър или мобилното приложение за Android и iOS.

За първоначално свързване на устройството с рутера си натиснете съответния бутон на таблото и изберете стрелката нагоре. По този начин се преминава в режим на сдвояване. Сега активирайте функцията WPS на рутера си и моделът се вписва в мрежата му. Освен това можете да следвате и стъпките за свързване посочени при инсталиране на софтуера.

Лесно и удобно е, а и в днешно време колкото по-малко кабели имаме, толкова по-добре. Безжичното свързване при това устройство е определено едно голямо браво за Brother.

Принтер, скенер и копир

Многофункционалното устройство е идеално попълнение за малкия офис, като можете да разчитате на него за основните функционалности, принтиране, копиране и сканиране. Моделът предлага скорост на печат до 20 страници в минута, което е доста добро постижение за ценовия клас. Първото копие излиза за под 10 секунди. Резолюцията на печат е до 2400 х 600 dpi, а препоръчителният месечен обем до 1800 страници. Входящата тава е с капацитет до 150 листа, а изходящата може да поеме до 50 листа. Качеството на печат е на добро ниво, като успешно се пресъздават и по-леките нюанси.

Скенерът е тип CIS и е лесно достъпен при повдигане на капака. Той постига оптична резолюция до 600 x 1200 dpi интерполирана до 19200 x 19200 dpi. На таблото с бутони е наличен отделен такъв за бързо сканиране. Устройството може да копира документи при резолюция до 600 х 600 dpi. И тук качеството на сканираното съдържание е доста добро.

Сканирането става с отделен бутон на таблото, който се програмира от приложението, като съдържанието може да се запише на компютъра, да се изпрати на мейл или да се качи в облака. На двуредовия дисплей можете да видите информация за изпълняваната задача, настройките и т.н.

Използва се обикновена и рециклирана хартия, A4, Letter, Legal, Folio, A5, A5 (Long Edge), B5, Executive с тегло от 65 до 105 g/m2.

Brother DCP-1622WE е сравнително тих при налягане на звука 52 децибела (dBA) в режим на печат и 32 dBA в режим на готовност. Консумацията на енергия е 0.355 киловат часа (kWh) седмично.

Заключение

Ако търсите достъпно черно-бяло многофункционално устройство с ниска цена на отпечатано копие то Brother DCP-1622WE е идеален кандидат. Моделът има евтин оригинален консуматив и е със здрава конструкция и гаранция до три години. Скоростта на печат е висока и качеството добро. И както вече споменах – възможност за безжично свързване.

Разбира се можете да използвате устройството за копиране и сканиране, а това означава, че моделът е подходящ за малкия или домашен офис като предоставя всичко необходимо за пълноценна работа. Препоръчителната му цена е 279 лв., а това го нарежда сред достъпните модели на пазара.

Освен разглеждания в настоящото ревю модел, серията TonnerBenefit включва и други устройства, които могат да покрият изискванията и за големи обеми от документи. Така от предимствата на евтиния печат могат да се възползват не само отделните потребители и малките компании, но и по-големи организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *