На 25 октомври водещи учени поднасят интересни онлайн лекции

Кои са най-новите географски открития и как са направени? Какво е орбитална динамика? Какви са атмосферите на планетите в Слънчевата система? Колко е елементарна елементарната физиката? Как българските гимназисти печелят медали от най-престижните състезания по природни науки в света? Отговорите ще научите тази неделя (25 октомври) от 11 часа в онлайн научно-популярното събитие „Science Bricks 2: Наука с кауза“. Събитието е безплатно, но има дарителски билети, които на 100% отиват в подкрепа на подготовката на българските олимпийци по природни науки. Цените им започват от 5 лева, като има и Супер дарителски билети за 30 и за 50 лева.

За това не пропускайте на 25 октомври онлайн в MediaBricks.bg и каналите ни в YouTube и Facebook, където ще видите прекрасни лекции на разбираем език от географите д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев, физика Стоил Иванов, астрофизика Никола Каравасилев и химиците Наско Стаменов и Златина Димитрова със зрелищни химични демонстрации. Към това ще добавим и вдъхновяваща среща с част от олимпийците ни по природни науки, които печелят медали за България.

Всички приходи от билети ще отидат директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Генерален партньор в организирането на Science Bricks 2 е ЧОУ Izzi Science for Kids.

Вижте лекторите и програмата:

1. Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“

Д-р Евгения Сарафова е част от престижната селекция за млади глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“ за 2016-а. Тя е преподавател в Софийски университет, експерт по ГИС и Дистанционни изследвания. През 2017 г. е номинирана за „Жена на годината“ в категория „Интернет“. Тя е и един от лекторите във второто издание на програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“.

Д-р Димитър Желев е сред най-любимите млади учители по география на много ученици и студенти. Той е преподавател в Софийски университет, учител в ЧНУ Izzi Science for Kids и финалист в конкурса за говорене за наука на човешки език – FameLab. Димитър се занимава с образование и комуникация на науката от 2011 година.

2. Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“

Стоил Иванов е физик завършил магистратура Аерокосмическо инженерство и комуникации в СУ. Той вече е и един от преподавателите на същата магистърска програма, където запознава студентите именно с орбиталната динамика и проектирането на орбити. От 2018 година е докторант към Физически факултет на СУ и е част от екипа, изпълняващ проект „Електротермичен микровълнов плазмен двигател за българските нано-сателити“. Стоил е и съосновател на „Инициатива САТ-1“, стремяща се да подпомага аерокосмическия сектор в България чрез изпълняването на практически проекти и разпространяването на придобития опит и знания сред младите български учени с интерес в областта.

3. Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Златина Димитрова е химик и участва в зрелищното химично съединение за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“ и е част от екипа на TechnoMagicLand. Тя е преминала през школата за комуникатори на науката FameLab. Златина е редовен участник на страхотни научни панели, които са част от Европейска нощ на учените и Софийски фестивал на науката.

4. „Колко е елементарна физиката?“ с Никола Каравасилев

Никола е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ.

5. За финал, както традицията повелява на Science Bricks: Наука с кауза, пред зрителите ще излязат български медалисти по природни науки. Във вдъхновяващ разговор те ще ни разкажат за успехите си и колко труд изисква спечелването на отличие от олимпиада. Ще се гмурнем в техните приключения по света, където са били на състезания и ще видим как се решават експериментални задачи на международни надпревари.

Програма за 25 октомври онлайн в сайта MediaBricks.bg и каналите ни в YouTube и Facebook:

11:00 – Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“

12:00 – Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“

14:00 – Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“

15:00 – Никола Каравасилев -„Колко е елементарна физиката?“

16:00 – Български олимпийци – Как се печелят медали от най-силните международни състезания по природни науки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *