Проучване показва, че голяма част от нас не са доволни от качеството на съня си

Наскоро анонсираното проучване, проведено за Huawei от агенцията за социологически проучвания IPSOS в 11 държави, след които и България, се фокусира върху промяната на нивото на стреса на хората през 2020 година и разкрива повече детайли и за качеството на техния сън. 44% от анкетираните 400 души на възраст между 18 и 55 години, декларират, че не са доволни от качеството на съня си. Нещо повече, 85% от тях правят връзка между качеството на съня и нивото на стрес, което изпитват, а цели 96% смятат, че влошеното качество на съня намалява цялостното качество на живота им.

Защо нощта ни не е лека

Много фактори влияят върху продължителността и качеството на съня ни и стресът е един от тях. Кръгът се затваря, когато неуспехът да се наспим през нощта снижава възможностите да постигнем успехите, за които се борим през деня. По-задълбоченото познаване на проблема е стъпка към решаването му.

И така, какви по-точно са преобладаващите проблеми със съня на българите? На първо място те посочват именно чувството на умора през деня, в резултат на некачествения сън през нощта. Този проблем е споделен от 57% от участниците в проучването, които са определили съня си като некачествен. 54% пък посочват, че се събуждат изморени. Въпреки че сутрин сме по-свежи от турците, при които цели 71% споделят, че се събуждат изморени, е притеснително, че повече от половината хора, които смятат, че спят лошо, започват и прекарват деня си вече изморени. Навлизайки в повече детайли, виждаме, че 44% от хората изпитват сериозни трудности да заспят повторно, ако са се събудили през нощта, а 40% – още с първоначалното заспиване. Макар при нас да заема четвърто място, трудността да заспиш води като проблем номер 1 при северни нации като финландците, където тя се споделя от 61% от хората с некачествен сън. Преждевременното събуждане, трудното разсънване, прекалено лекият сън, в който всичко може да ни събуди, и дори кошмарите се споделят като проблеми от значителни групи от българите.

Как се справяме?

Разбира се, всеки има своето „хапче за сън“, от традиционната чаша топло мляко и любима книга, до по-технологични решения като приложения за заспиване и дори машини за бял шум. Широкото разпространение на работата от вкъщи през тази година вероятно е една от причините на второ място, след очевидния първенец – избягвам кафето преди лягане, да се посочва избягването на дрямката през деня. Цели 76% казват, че „редовно или често я избягват“, което значи, че дори по-голям брой хора се изкушават от нея. Въпреки че при някои хора тя действа много добре, специалистите предупреждават, че ако не е типична за вас, има голям шанс да наруши циркадния ви ритъм, да затрудни заспиването за през нощта, да се събудите изморени и отново да я търсите през деня.

Науката и технологиите по темата за съня

Още предишното поколение Watch GT 2 поставя фокус върху съня, измерва и анализира неговите фази. Кои са те и каква е тяхната роля според науката?

  • Точно преди да заспим, и по време на кратките събуждания, ние сме в будна фаза.
  • След това идва т. нар. NREM фаза (Non-rapid eye movement sleep), която от своя страна се състои от 3 фази – от лек сън (по време на която може да имате усещане, че пропадате), до дълбок сън (по време на която е трудно да бъдете събудени. Ходенето на сън например се случва в тази трета фаза на NREM съня).
  • REM сън (от Rapid eye movement sleep). Тя няма подфази, но е много важна, защото точно по време на нея сънуваме.

Според специалистите всички фази на съня са еднакво важни и ние се нуждаем от няколко цикъла на минаване през тях, за да се почувстваме отпочинали. Необходими са ни фазите, през които се подготвяме да сънуваме, както и самата REM фаза на сънищата, която е фазата на активна релаксация на мозъка. По време на нея ние запомняме какво сме научили през деня и се освобождаваме от напрежението на това, което се е случило.

Huawei Watch GT 2 Pro и Watch Fit идват с технология от ново поколение TruSleep 2.0, чиято задача е да проследява фазите на съня, да измерва пулса в реално време, дишането по време на сън, както и цялостно да анализира качеството на съня. Ергономичният им дизайн и материали благоприятстват носенето им и по време на сън, за да могат да проследят целия цикъл, от заспиването до събуждането, и да ви покажат продължителността и съотношението на вашия лек, дълбок и REM сън.

Моето здраве в Huawei Health

Watch GT 2 Pro и Watch Fit са оборудвани с ново поколение супер прецизни сензори и усъвършенствани алгоритми за обработка на натрупаните данни, които можете да разгледате в приложението Huawei Health (налично в Huawei AppGallery, PlayStore и AppStore). В него можете да видите статистика по дни, седмици и месеци, да получите релевантна информация и за здравословния сън, базирана на реномирани, цитирани източници, както и около 200 идеи и насоки как да промените начина си на живот, за да подобрите съня си. За целта дори не е необходимо смартфонът да е същата стая с часовника, т.е. тази, в която спите.

Цитираните от много хора проблеми със събуждане изморени или трудно разсънване, се повлияват много положително, ако използвате Watch GT 2 Pro за аларма и му зададете диапазон, в който искате да ви събуди, така че да го направи нежно, без стрес, в най-подходящата фаза на съня в указания от вас интервал.

В България серията Watch GT вече е добре позната на пазара и както се вижда на инфографиката, 56% вярват, че новите технологии и устройства могат да повлияят позитивно на качеството им на живот, а цели 70% проявяват интерес към закупуване на смарт часовник, ако той може да им помогне да подобрят качеството на съня си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *