Ревю: SteelSeries Rival 3 Wireless

Наскоро имах първия си по-сериозен досег до една от геймърските мишки от висок клас на SteelSeries Rival 650 Wireless, като лично се убедих от сериозните възможности на модела. Сега ще ви запозная с още една мишка на компанията, която не е във високия клас, а е предназначен за ежедневна употреба и то за тези от вас, които често пътуват и сменят работното място. Става дума за SteelSeries Rival 3 Wireless.

Отличителен белег на тази сравнително достъпна безжична мишка е, че тя поддържа две безжични технологии – 2.4GHz чрез включен в комплекта адаптери и Bluetooth, което и дава доста голяма съвместимост с на практика всички лаптопи и смартфони, а и други устройства.

Дизайнът на модела е семпъл, но за сметка на това изглежда издръжлив, като е използвана здрава пластмаса за конструкцията, а формата е ергономична и предназначена за работа с дясна ръка. Освен двата основни бутона, скрол и превключвателя на DPI има още два, разположени отляво на конструкцията. Отдолу са видими три крачета, които са със система за лесна смяна, както и превключвател за различните безжични технологии и изключване.

Зоната при дланта се сваля, а под нея се поставят батериите и се съхранява USB предавателя за 2.4GHz. Интерес прави и светлинната система вградена в скрола. Мишката работи с две AAA батерии, а те идват и в комплект с нея.

Основни характеристики:

  • Сензор: TrueMove Air, оптичен
  • 100–18,000 100 CPI
  • до 400 IPS
  • 40G
  • 1000Hz / 1 ms
  • Конструкция: пластмасова
  • Бутони: 6
  • Суичове: SteelSeries механични
  • Размери: 120.6 х 58.3/67 х 21.5/37.9 мм, 106 гр.
  • Връзка: 2.4GHz / Bluetooth 5.0

Превключването между двата режима на работа – Bluetooth и 2.4 GHz е лесно и директно от долната част на корпуса. Ако ползвате Bluetooth то мишката ще е видима за устройството ви, било то компютър, таблет или смартфон. След това я сдвоявате и директно можете да я ползвате. Ако устройството ви няма Bluetooth можете да се възползвате от 2.4 GHz свързаност, като включите този режим и свържете USB адаптера.

Редица от свойствата на мишката могат да бъдат програмирани и настройвани през софтуера SteelSeries Engine. Тук задавате скорост в няколко, които се превключват от специални бутон между двата основни. Възможно е да настроите и кога мишката да преминава в режим сън – колкото по-бързо става това, толкова повече енергия се пести.

В основата на мишката е оптичният сензор SteelSeries TrueMove Air за прецизно проследяване със стъпки по 100 CPI и диапазон от 100 до 18 000 CPI. Освен това се постига ускорение до 40G, а честотата на отчитане е 1000 херца/1 милисекунда. Мишката използва новата технология Quantum 2.0 Dual Wireless за ниска латентност и издръжливост на батериите до над 400 часа.

Ниската латентност е важна, за да няма забавяния при извършване на движението/командата, която изпълнявате. Интересна е възможността за използван само на една батерия, което ще позволи намаляването на теглото на мишката, но разбира се ще ограничи издръжливостта ѝ.

Rival 3 Wireless има механични суичове, които по данни на компанията би трябвало да издържат на до 60 милиона клика. Основните бутони кликат доста отчетливо и не срещнах проблеми като пропуск на клик например. Страничните бутони са доста удобни за навигация в уеб браузър например, като се използват за преминаване назад и напред.

Макар да няма по-обширни светлинни елементи дори зоната в скрола е приятна чисто естетично. Крачетата позволяват плавното придвижване по разнообразни повърхности, а освен това има и улеи, с които да ги свалите лесно при нужда от смяна.

Заключение

Няколко са факторите, които правят този SteelSeries Rival 3 Wireless подходящ избор за тези от вас, които често са в движение и имат необходимост от готова за действие мишка. На първо място това е гъвкавостта за безжично свързване при наличието на Bluetooth и 2.4 GHz безжични технологии, което я прави съвместима на практика с почти всички компютри, таблети и смартфони. Освен това е наличен сензор с отлични свойства, който позволява постигането на прецизни и бързи движения. И накрая, но не и по важност, мишкта предлага до над 400 часа издръжливост е един комплект батерии, а те се сменят лесно и са достъпни почти навсякъде.

Цената на SteelSeries Rival 3 Wireless през онлайн магазина на компанията е 59.99 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *