Интервю с Иван Петров, Paysafe: “Безкешовите разплащания вече са част от ежедневието на българина”

Тази седмица ще Ви запознаем с Иван Петров, VP Software Engineering, в Paysafe. Преди по-малко от месец компанията представи своето проучване относно нагласите и поведението на МСП компаниите по отношение на онлайн разплащанията, а сега ще поговорим за условията на онлайн бизнес във времена на пандемия, за българския потребител и за връзката бизнес-образование.

Наскоро обявихте в свое пручване как пандемията трансформира онлайн бизнеса. А как пандемията повлия на Paysafe?

Пандемията определено оказа неблагоприятно влияние върху по-голямата част от традиционните бизнеси, но пък даде възможност за развитие на онлайн услугите. Paysafe е компания с доста богато разнообразно продуктово портфолио, което от своя страна ни прави устойчиви в кризисни ситуации. Нашият Paysafe:Cash бизнес например преживя страхотен растеж по време на Ковид.

Измина малко повече от година от пускането на Paysafe:Cash. Разкажете ни повече за услугата, това ли е следващото стъпало за преминаването от налични към безкасови разплащания?

Paysafe:cash дава възможност на милиони хора, които иначе не биха закупили стоки и услуги онлайн, да станат потенциални нови клиенти за онлайн търговците на дребно по целия свят, което от икономическа гледна точка е с голямо значение. Paysafe:cash предоставя баркод при онлайн пазаруване, който може да се заплати с пари в брой при най-близкия удобен търговец. Това определено е едно от страхотните предложения за наши клиенти.

Коя от предлаганите от компанията услуги е най-популярна сред потребителите и на какво се дължи успехът ѝ?

Въпреки широката палитра на продукти, с които ние разполагаме, дигиталните ни портфейли Skrill® и NETELLER® са едни от най-популярните. Те дават възможност на милиони потребители да правят милиарди трансакции в хиляди онлайн търговски обекти в електронната търговия, включително да изпращат или получават пари. Skrill Money Transfer е една от услугита ни за международни парични преводи позволява на потребителите ни в цял свят да изпращат и получават дигитална валута с едно натискане на бутон, без да има необходимост получателят да разполага с дигитален портфейл.

Как приемат българските потребители дигиталния портфейл?

Само преди няколко години понятието онлайн банкиране звучеше странно, а какво остава за дигиталните портфейли. Естествено към днешна дата нещата са съвсем различни, както и банките не са това, което бяха. След безконтактните карти и интернет банкирането, дойде ред на мобилните портфейли и сметките от небанкови финансови институции. Преди време плащането с карта се е осъществявало главно при покупки на по-големи и скъпи вещи, а за по-малки сметки се е използвало разплащане в брой. Днес ставаме свидетели на пълна промяна в тази тенденция и можем да твърдим, че безкешовите разплащания, дори и за дребни покупки, вече са част от ежедневието на българина.

Считате ли, че ерата на банките залязва, за да отстъпи място на компании като Paysafe?

Дигиталните портфейли несъмнено промениха и ще продължават да променят облика на финансовия сектор. Банките днес все по трудно се конкурират с технологичните компании и стартъпи, които се насочват към най-доходоносните сектори на банкирането – от паричните трансфери до потребителското кредитиране. Предстоят интересни времена.

Какво ново да очакваме от компанията? Очаквате ли навлизането ѝ на нови пазари?

Нашите пазари са много динамични, поради регулаторни специфики, както и заради картовите схеми, но определено 2021 ще е годината на голяма експанзия в Северна Америка.

Провеждате съвместен лекционен курс по програмиране със Софийския Университет. Какви са отзивите след първата лекция, която се състоя на 29 октомври и какви са очакванията Ви от съвместната програма?

Лекцията премина чудесно, имаше почти 40 човека. Продължаваме да събираме хора във фейсбук групата на курса, и се надяваме да има още по-активно участие от страна на студентите. Естеството на провеждането онлайн причинява известни затруднения, но очакваме хората да успеят да се адаптират.

През годините компанията се доказа като инициатор на редица благотворителни инициативи в полза на българското образование чрез благородни инциативи като стипендии, дарения за училища и обучения. В тази изключително тежка и за образованието ни година, планирате ли нови инициативи?

Да, Paysafe за поредна година ще подкрепи инициативата на фондация BCause „Готови за успех“, чрез която даряваме средства за годишни стипендии на успешни и талантливи млади хора в неравностойно положение. Освен това тази година подкрепяме и ABLE Mentor – една от най-успешните и популярни менторски програми у нас. Щастливи сме, че подпомагаме различни организации не само финансово, но и с прякото участие и активна дейност на много колеги.

One thought on “Интервю с Иван Петров, Paysafe: “Безкешовите разплащания вече са част от ежедневието на българина”

  • декември 2, 2020 at 11:45 am
    Permalink

    Нямам дебитна и кредитна карта – това трябва ли да е поредното нещо за което да се чувствам малцинство в мутренската ни държава?

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *