Apple вече има и процесор за компютри – Apple M1

Вчера Apple представи първия си чипсет предназначен за Mac компютри и това е Apple M1. Чипът се произвежда по 5-нанометров процес и включва 16 милиарда транзистора. Той е подобен на мобилните решения на компанията и използва унифицирана памет архитектура, което означава, че една и съща памет е достъпна за разнообразни компоненти.

Централният процесор на чипсета включва четири големи и четири малки ядра, като първите споделят 12MP L2 кеш памет, а малките са с 4MB. Според компанията те са два пъти по-бързи от най-бързите чипове за лаптопи при 10W TDP, а при адекватно охлаждане постигат дори по-добри резултати. Apple M1 има и по-високи нива на ефективност като използва едва една четвърт от неназован конкурентен чип за постигане на еднаква производителност.

Графичният ускорител също е осемядрен и по данни на компанията е най-бързото вградено решение при 2.6 TFLOPS, което е повече от постигнатото от Nvidia 1050 Ti. M1 има 16-ядрен неврален енджин за машинно обучение и други задачи. Добавени са и енджини за кодиране и декодиране, както и ISP. Новият чипсет поддържа Thunderbolt и USB 4.

Първите модели с новия чип са MacBook Air, 13-инчов MacBook Pro и Mac mini.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *