Това е новият електромобил на BMW – iX

BMW представи новия си електромобил – BMW iX, който се очаква да е наличен в края на 2021. Това е първият модел, базиран на новата, модулно мащабируема платформа на BMW Group и е в клас Sports Activity Vehicles (SAV). В основата на електромобила е пето поколение на технологията BMW eDrive, която включва два електромотора, управляваща електроника, технология за зареждане и високоволтова батерия.

Максималната мощност е над 370 кВт/ 500 к.с., а ускорението от 0 до 100 км/ч е за по-малко от 5,0 сек. Средният разход на електроенергия е под 21 кВтч/ 100 километра в WLTP тестови цикъл. С енергийния си капацитет от над 100 кВтч високоволтовата батерия от последно поколение ще осигурява пробег от над 600 км в WLTP цикъл. Най-новата технология за зареждане на BMW iX позволява бързо зареждане с прав ток с мощност до 200 кВт.

По този начин батерията може да бъде заредена от 10 до 80 % от цялостния си капацитет за по-малко от 40 минути. Освен това за 10 минути може да бъде заредена достатъчно енергия за изминаване на над 120 км. Батериите на BMW iX са част от дългосрочен цикъл на рециклиране и позволяват особено висок дял на рециклирането. За производството на акумулаторните клетки и на високоволтовата батерия се ползва само електроенергия от възобновяеми източници.

Дизайнът е фокусиран върху функционалността на BMW iX като автомобил с нулеви локални емисии и място за изживяване на комфортната мобилност във всекидневието и при пътувания. В екстериора на BMW iX по индивидуален и нов начин се интерпретират мощните пропорции на един голям SAV на BMW. Дължината и широчината на BMW iX са сравними с BMW X5, поради плавната линия на покрива височината е приблизително равна на BMW X6, докато с големите размери на колелата си се ориентира към BMW X7.

В центъра на предната част на автомобила е разположена вертикално насочена BMW бъбрековидна радиаторна решетка. Тъй като електрическото задвижване на BMW iX се нуждае от много по-малко охладителен въздух, BMW бъбрековидната радиаторна решетка е напълно затворена. Вместо това тя има дигиталната функция на интелигентна повърхност. Камерите, радарните функции и другите сензори са интегрирани без фуги в BMW нея.

Изцяло новоразработената архитектура на интериора на BMW iX позволява разгръщането на функционалност, която е насочена към потребностите на водача и неговите спътници. Задвижващата концепция позволява отпадането на средния тунел и създава допълнително място за краката отпред и отзад, както и място за допълнителни поставки, както и на средна конзола, която е оформена като висококачествена мебел.

Всички индикатори и уреди за управление са редуцирани до най-важното, а принципът на Shy Tech в интериора проличава и от невидимо интегрираните високоговорители, филигранните дюзи на вентилацията, повърхностите с подгряване и много хомогенно и почти невидимо интегрираният в арматурното табло проектор на BMW Head-Up дисплея. Хексагоналният волан, превключвателят за избор на предавка и BMW Curved Display като част от следващото поколение на BMW Operating Systems още от самото начало сигнализират за тази насочена към бъдещето форма на радостта от шофирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *