А1 стартира 5G мрежата си в София

А1 дава старт на мрежата си от пето поколение, която в момента покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София. 5G мрежата на телекома използва 5G честоти и оборудване, а до 15 декември тази година компанията ще завърши и изграждането на 5G мрежа, която ще покрие над 90% от Бургас.

Мрежата на А1 работи с 5G честоти в спектъра от 3,6GHz и 5G базови станции, което позволява на телекома да предложи гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение.

Александър Димитров, изпълнителен директор на А1 България, коментира плановете на компанията за развитие на мрежата: „Първоначално стартираме 5G в София и Бургас, но до края на първото тримесечие на 2021 година нашата мрежа от пето поколение ще обхваща всички населени места с над 10 000 жители. През следващите четири години А1 ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа и заедно с нея ще може да се развива и икономиката на страната като цяло.“

Новата мрежа е достъпна за абонати с договор за мобилна услуга към А1, без клиентите на предплатени карти и тези на bob. Те трябва само да разполагат със съвместими устройства и да искат да тестват истинска 5G мрежа. Постепенно се интегрират различни модели на Huawei, ZTE, Xiaomi, OnePlus, като през следващите седмици следват Samsung и Apple.

Повече информация на https://www.a1.bg/5G

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *