Ревю: Huawei FreeBuds Pro

Вече неведнъж успях да се убедя в качеството на носимите продукти на Huawei, a компанията продължава да представя нови попълнения в това направление. Нов акцент са премиум аудио продуктите, като у нас дебютират In-ear слушалките FreeBuds Pro и Over-the-ear FreeBuds Studio, Bluetooth говорителят Sound X и смарт очилата Eyewear II. Днес ще ви запозная с FreeBuds Pro, които са компактни изцяло безжични слушалки за поставяне в ухото (in-ear).

Дизайн

Слушалките са с интересен дизайн с късо и квадратно стебло, а това работи и за ограничаване на външния шум. В него са налични отвори, които са част от специална технология за защита от звукови смущения, причинени от вятъра. Налични са сензорни зони за различните режими на технологията за шумопотискане и други функционалности.

FreeBuds Pro имат силиконови накрайници, като в комплекта са включени общо три размера. След като откриете правилния размер, те пасват доста добре в ухото и няма да паднат дори при тичане и други активни дейности. Заедно със слушалките идват още компактен кйес за зареждане, кабел и документация. FreeBuds Pro се предлагат в три цвята, бял, черен и сребрист.

Основни характеристики:

  • Размер на говорителя: 11 мм динамичен
  • Технология за свързване: Bluetooth 5.2
  • Три микрофона на слушалка
  • Шумопотискане: активно и по време на разговори
  • Размери: 26 x 29.6 x 21.7 мм, 6.1 гр
  • Цвят: бял, черен, сребрист

За да се възползвате максимално от възможностите на слушалките, а и да ги свържете бързо с телефона си е добре да инсталирате приложението на Huawei AI Life. След като го стартирате отворете кейса на слушалките и ще видите модела на екрана, като имате опция за свързване. В приложението можете да обновите системния софтуер, както и да преминавате между различните режими на шумопотискане. Тук има дори ръководство как най-лесно да изваждате слушалките от кейса, а това ще е от полза, тъй като първоначално ми се струваше доста трудна задача. Приложението показва и нивото на заряд на батериите на слушалките и кейса.

Нещо повече, смяната на подрежимите може и да е автоматична когато преминавате през различни околни условия – Ultra Mode, Cozy Mode и General Mode. Тази “интелигентна” функционалност е удобна, за да не се налага постоянно ръчно да избирате режима. Превключването става неусетно и ще ви помогне за максимална концентрация в дейностите.

Вече от известно време използвам модела и мога спокойно да кажа, че той предлага отлично шумопотискане, което по данни на компанията достига до 40 децибела. По този начин можете да се изолирате ефективно от външната среда. Това е така дори при наличието на източници на силен шум.

Ако искате да чувате какво се случва около вас то има и режим за пропускане на звука, който използва част от микрофоните, за да засили външния шум. По този начин дори докато слушате музика сте наясно и с околната ви среда. Третият режим е на изключено шумопотискане.

Въпреки компактните си размери слушалките предлагат доста качествен звук, благодарение на използваните 11-милиметрови говорители. Любопитното в случая е, че дори и ниските тонове се пресъздават с прилично качество. Слушалките имат специална технология и конструкция, която премахва и шума от вятъра, който често е доста неприятен.

Още повече можете да разчитате на тях дори и за разговори където те се справят отлично. Досега успях да ги използвам в редица разговори и от отсрещната страна съобщават за чист сигнал без неприятни ефекти. Разбира се това се дължи и на наличието на висококачествени микрофони. Всяка слушалка разполага с три микрофона – два обърнати навън и един навътре.

Използваният Bluetooth 5.2 чипсет позволява постигането на ниска латентност, което означава, че няма да има разминаване на картината и звука, а всяка слушалка разполага с две антени за стабилен сигнал. Двойната връзка с Android, iOS и Windows системи позволява лесно да се превключва между различни платформи.

Интересна добавка от страна на Huawei е системата за анализиране на това как слушалките пасват в ухото ви с различните по размер накрайници. Това е полезна функционалност, която ще помогне за оптимален резултат. От компанията не посочват дали е налична издръжливост на пот, което би ги направило и подходящи за носене по време на тренировка, но те със сигурност няма да изпаднат от ухото ако тичате или тренирате.

Управление

В стеблата на слушалките има сензори, които засичат някои докосвания и жестове. Така например с продължително стискане можете да преминавате през различните режими на шумопотискането. С кратко еднократно стискане пускате/паузирате музиката и приемате и прекратявате обаждания. С двойно стискане преминавате към следващата, а с тройно към предишната песен. Освен това с плъзгане нагоре и надолу с пръст съответно увеличавате и намалявате звука.

Батерия

Моделът идва с издръжливи за класа си батерии, които предлагат до 7 часа плейбек с един заряд и общо до 30 часа с включения в кейса за зареждане заряд. Разбира се това варира според редица фактори, включително силата на звука, режим на шумопотискане и съдържанието, което възпроизвеждате. Оптималният резултат е при изключено шумопотискане. Когато активното шумопотискане е включено, батерията издържа до 4,5 часа.

Голямо удобство е възможността да зареждате кейса освен с включения в комплекта кабел и безжично. Технологията е Qi, което означава, че може да използвате почти всички налични подложки, а освен това и някои смартфони за зареждане.

Заключение

FreeBuds Pro са много добро попълнение в серията изцяло безжични слушалки на компанията, като надграждат значително предшествениците си FreeBuds 3 и FreeBuds 3i. Тук откриваме премиум и компактен дизайн, качествен звук, ефективна технология за шумопотискане и издръжлива батерия. В момента цената им е 299 лв.

Pavlin Lukanov

2 thoughts on “Ревю: Huawei FreeBuds Pro

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *