Ревю: Huawei FreeBuds Studio

След като съвсем наскоро ви запознах с новите изцяло безжични слушалки на Huawei – FreeBuds Pro, днес идва ред и на друго премиум предложение на компанията сред аудио продуктите, отново с безжична свързаност, а именно FreeBuds Studio. Най-вероятно се досещате, че в случая става дума за слушалки обхващащи ухото (over-ear), които са с висококачествен звук.

Huawei FreeBuds Studio имат премиум дизайн и това си проличава веднага след като ги видите. Той е вдъхновен от грамофона и включва кръгла плоча и 7-милиметрово метално рамо от неръждаема стомана. Ушните чаши са с размери 65 мм x 42 мм и прилягат оптимално върху ушите. Те имат и покритие от еко кожа, а това дава приятен усет и допринася за по-добра изолация. Лентата над главата позволява удължаване до 4 см и огъване до 150 градуса.

Налични са хардуерни бутони за включване, Bluetooth и ANC. Освен това има и USB Type-C порт за зареждане. В комплект със слушалки идват калъф, кабел за зареждане и документация.

Основни характеристики:

  • Размер на говорителя: 40 мм динамичен
  • Технология за свързване: Bluetooth 5.2
  • Три микрофона на слушалка
  • Шумопотискане: активно и по време на разговори
  • Размери: 165 x 150 x 81.5 мм, 260 гр
  • Цвят: черен, златист

Докато слушалките за поставяне в ухо са компактни и ненатрапчиви, тези, които покриват цялата ушна мида разбира се са по-обемисти, но за сметка на това предоставят много по-висококачествен звук. Това не е изключение и при Huawei FreeBuds Studio.

Няма как обаче да не споделя мнението си, че слушалките имат много приятен естетически дизайн. Освен това те са сравнително леки и са много удобни за носене дори за по-продължителни периоди, без това да доведе до дискомфорт.

Сдвояването с телефон или друго съвместимо устройство е доста лесно, като се използва Bluetooth технология. След като ги включите задръжте за кратко бутона за Bluetooth и те стават откриваеми за смартфона, таблета или компютъра ви. Сега е необходимо само да ги сдвоите от самото устройство. По време на първото свързване слушалките автоматично ще търсят близки устройства. При някои телефони на екрана ще се появи прозорец с потвърждение за връзка.

FreeBuds Studio позволяват едновременно сдвояване с две устройства, базирани на Android, iOS или Windows. Връзката е стабилна и с широк обхват, а това е възможно чрез използването на двойна антена, която предлага 360-градусово покритие на Bluetooth сигнала. Дори на места със силни смущения няма проблеми с музиката и провежданите разговори.

Приложението Huawei AI Life

За смартфони се препоръчва да инсталирате приложението на Huawei AI Life. Чрез него получавате възможност и да актуализирате софтуера на слушалките, както и да управлявате функционалностите им. На първо място е налична опция за смяна на режима за шумопотискане, включително активиране на динамичнo засичане и настройка в зависимост от околната обстановка.

От тук също така можете да намерите слушалките си ако са в обхват. Освен това е налична информация за управлението чрез докосване на дясната слушалка, да активирате засичането дали ги носите, както и да изберете качеството на звука. Разбира се има и индикатор за заряда на батерията.

Качествен звук

Слушалки от този клас очаквано предоставят висококачествен (Hi-Fi) звук. FreeBuds Studio поддържа диапазон от 4Hz до 48kHz, което позволява постигането на детайлни звуци. В основата на модела са 40-милиметрови говорители с четирислойна полимерна мембрана. Използван е разработен от Huawei безжичен аудиокодек L2HC за предаване на сигнал с до 960kbps.

Huawei FreeBuds Studio са особено подходящи и за провеждане на разговори, тъй като имат качествени микрофони и ви позволяват да се изолирате от околната среда. Проведох редица разговори, а при всички от тях качеството и от двете страни беше перфектно.

За времето, за което имах възможност да тествам слушалките останах с много приятно впечатление за техните звукови възможности. Те се справят отлично с пресъздаването както на ниските, така и на високите тонове.

Ефективно шумопотискане

Слушалките имат двуслойна звукоизолационна структура “TAT” и активно шумопотискане (active noise cancelation – ANC) с ефективност до 40 dB. Това означава, че можете почти тотално да се изолирате от страничните шумове за цялостна концентрация и наслада на звуковото съдържание.

Подобно на FreeBuds Pro, с които ви запознах наскоро, FreeBuds Studio също имат система за интелигентното динамично шумопотискане. Какво означава това? С вграден сензор за околна среда и система от 6 микрофона, слушалките са в състояние да преценят обкръжението ви и да предложат три различни режима на шумопотискане, Ultra, General и Cosy, между които превключват автоматично. Тази система работи на заден план, а за активния в момента профил можете да се ориентирате по индикатора в приложението.

При режим Awareness пък чувате какво се случва около вас и съвсем спокойно можете да разговаряте с хора дори при поставени слушалки.

Сензорно управление

Външната повърхност на дясната слушалка е сензорна и служи за управление на някои функционалности чрез докосване и жестове. С плъзгане нагоре или надолу съответно се увеличава или намалява звукът. При плъзване наляво се преминава към предишната, а надясно към следващата песен. С двойно почукване стартирате/паузирайте музиката и приемате/приключвате обаждания. При задържане за 2 секунди активирате гласовия асистент или отхвърляте обаждане.

Батерия

FreeBuds Studio има батерия с капацитет 410 mAh, а това по данни на компанията предоставя до 24 часа възпроизвеждане с един заряд, но при изключена ANC. Поддържа се бързо зареждане през USB Type-C порт, което предоставя до 5 часа възпроизвеждане на 10 минути зареждане с включено ANC и 8 часа с изключено ANC. Времето за пълно зареждане е около 60 минути. 24 часа при всички условия е доста стабилна издръжливост и ще ви позволи да постигнете сериозно ниво на автономия.

Интересен факт е още, че при използване със смартфон с EMUI 11, какъвто е Mate 40 Prо например, времето за плейбек без шумопотискане може да достигне до цели 32 часа, с ANC – до 22, а едно бързо 10-минутно зареждане осигурява съответно 10 и 6 часа с изключен/включен ANC. EMUI 11 скоро ще е наличен и за Huawei P40 Pro и Huawei P40 Pro+.

Заключение

Huawei FreeBuds Studio са с цена 499 лв., като можете да ги откриете в търговската мрежа на Теленор, Техномаркет, Виваком и при партньорите на дистрибутора Polycomp, а през декември се очакват и в магазините на A1.

Новият модел на Huawei ще допадне на тези от вас, които търсят висококачествен звук в комбинация с изискан дизайн. Към това добавям и издръжливата батерия, както и ефективната технология за шумопотискане.

Pavlin Lukanov

2 thoughts on “Ревю: Huawei FreeBuds Studio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *