Предимствата на 10-гигабитовия оптичен интернет от VIVACOM

От този месец VIVACOM предлага оптичен интернет със скорост до 10 гигабита (Gbps). Оптичната свързаност е достъпна за частни и бизнес клиенти, които ще могат да избират между два нови тарифни плана – VIVACOM FiberNet 5G и VIVACOM FiberNet 10G.

Както и сами можете да се досетите те включват съответно до 5 Gbit и до 10 Gbit в секунда максимална скорост при изтегляне. Месечните им такси са 99.99 лв. и 149.99 лв. Клиентите, избрали някой от посочените плановете за оптичен интернет, получават и антивирусен софтуер ESET NOD32.

Новата услуга вече стартира в част от София, като в първото тримесечие на следващата година телекомът планира да има покритие във Варна, Бургас и Стара Загора.

Технологията и ползите от нея

Новото решение използва технологията 10Gbps XGS-PON за оптична свързаност със скорости 10 пъти по-високи от предлаганите в момента. За достигане на максималната възможна скорост от 10 Gbps, крайното клиентско оборудване трябва да покрива нужните технически изисквания на услугата. Максималните достижими скорости са гарантирани на 80%.

Ползите от по-бърза, а и стабилна връзка за бизнес потребителите са доста. На първо място е големият капацитет, който ще има още по-голяма тежест с все по-широкото навлизане на концепцията за Интернет на нещата (IoT), автоматизирането на редица процеси и производства и използването на виртуална и добавена реалност.

Новата технология предоставя и повече възможности за дистанционното обучение, провеждането на видеоконференции, забавления и общуване. Свалянето дори на големи файлове отнема много по-малко време, а и няколко устройства могат да разчитат едновременно на високи скорости.

Оптичната връзка има и изключително ниски нива на латентност, а това ще е от полза на геймърите, тъй като няма да има забавяне дори в по-интензивните заглавия. Тези високи скорости правят възможно и безпроблемният стрийминг на 4К и 8K видео съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *