ThinkPad X1 Fold – успешен първи опит

Тази година сме свидетели на второто поколение смартфони със сгъваеми екрани, но освен това Lenovo пуска в продажба и първия лаптоп с подобна технология. В случая става дума за 13.3-инчов сензорен OLED панел от LG, който е с резолюция 2K. Той се сгъва по средата, като в сгънато състояние е компактен и лесен за пренасяне. Теглото на конструкцията е под 1 кг.

Очаквано страничните рамки около дисплея са с големи размери, но това е нормално за подобно устройство. На гърба има покритие от изкуствена кожа, което е приятно на допир и по този начин устройството няма да се изплъзне от ръцете ви по време на работа. Този акцент придава и допълнителен стил на модела.

В разгънато състояние X1 Fold може да бъде използван като таблет или книга, а за въвеждане се разчита на виртуална клавиатура. Така той е подходящ за гледане на видео, четене, браузинг и т.н. Налична е обширна екранна площ, а за по-висока продуктивност е достъпен активен стилус с 4096 нива на чувствителност. Той е подходящ както за писане, така и за рисуване и системна навигация. Свойствата на екрана са прилични като яркост и контраст, а отчитането на въвеждането чрез допир е точно.

В сгънато състояние моделът може да служи като пълнофункционален лаптоп благодарение на включената в комплекта хардуерна клавиатура, която се прикрепя магнитно към долната част на корпуса. Решението е доста добро, имайки предвид ограничения размер, а клавиатурата има и тъчпад. Оставам с положителни впечатления от работата и в двата основни формата на модела.

Единственият минус на този аксесоар е, че се зарежда от лаптопа и може да намали издръжливостта на батерията. Въпреки това можете да разчитате на издръжливост през целия ден, до 11 часа с един заряд по данни на компанията. Поддържа се и технология за бързо зареждане.

X1 Fold е адекватно оборудван, за да предложи бърза работа в ежедневието и да се справи с основните приложения за продуктивност, както и много други задачи. За целта се разчита на Intel Core i5 процесор с хибридна технология, 8GB RAM и до 1TB SSD. Налични са два USB Type-C порта и звукова система с Dolby Atmos. Налична е активна охладителна система, която се включва при по-сериозно натоварване, но шумът от нея не е висок.

По отношение на опциите за свързаност се разчита на Wi-Fi и 4G LTE/5G. Разбира се има и Bluetooth, а по този начин можете лесно да свържете други периферни устройства.

С наличието на 4G, а и 5G опция за свързаност получавате свободата да сте свързани дори когато нямате на разположение Wi-Fi. Това дава голяма свобода по отношение на мобилността, а друг положителен фактор разбира се е компактният размер в сгънато състояние.

В софтуерно отношение е използвана версия на Windows 10, която е специално адаптирана за този фактор. Макар да има някои минимални забавяния при преминаване в различните режими, като цяло нямам други оплаквания в това отношение.

За съжаление като всяка нова технология и това решение е доста скъпо с цени от 6500 лв. до 7500 лв. Версията с 5G свързаност ще се предлага у нас догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *